Waltonchain Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nesnelerin İnterneti Çağı, nesnelerin birbirlerine bağlandıkları ve internet aracılığı ile iletişim kurmuş olduğu çağın adıdır. Nesnelerin iletişim kurmak için kullanmış oldukları yöntem, ağ ile iletişim kurarken nesnenin benzer kimliği olarak hareket etmekte olan RFID etiketlerinin kullanılmasıdır. Adını RFID’nin kurucusu olan Charles Walton’dan alan Waltonchain, yazılım ve nesneler arasındaki arayüzde çalışan ilgi çekici bir yeni kripto para birimi projesidir.  Projenin odak noktası, şirketlerin değer zincirinin etkin bir şekilde işlenmesini sağlamak için fiziksel ve dijital olanı birleştirmektir. Waltonchain, temelde geliştiricilerin çok fazla deneyime sahip olduğu tekstil endüstrisinde uzmanlaşmıştır, ancak proje bundan çok daha geniş bir potansiyele sahiptir.

waltonchain

Nesnelerin internetinin ve otonom nesnelerin tam olarak uygulanmasındaki temel problemlerden biri, verilerin nerede depolandığıdır. Birçok nesnede, tüm gerekli bilgileri yerel olarak saklamak pratik değildir. Ancak merkezi olarak depolanırsa, verilere kimin sahip olduğu ve kimin kontrol ettiği sorusuyla sonuçlanırız.

Bu genellikle güven ile ilgili bir sorundur. Kişisel verilerin kasıtlı veya kasıtsız olarak yetkisiz kişilere sunulmadığından emin olmak ister. Birçoğu için alakalı bir örnek, giderek IoT nesneleri haline gelen arabalardır. Coğrafi konum verilerini depolamak, hem avantajları hem de dezavantajları olan hassas bir noktadır. Merkezi depolama ve verilere erişim sayesinde, tüm arabalar hangi yollardan geçilebilir, trafiğin durağan olduğu ve çalınan bir arabanın nerede bulunduğunu öğrenebilir. Fakat aynı bilgiler bir kişinin evden ne zaman uzakta olduğunu bilmek için de kullanılabilir.

Ayrıca, veri kaybı ve değişimi, IoT nesnelerine ve bilişim teknolojisi tabanlı sistemlere giderek daha fazla bağımlı hale geldikçe giderek daha önemli hale gelen potansiyel sorunlardır. Bunun en iyi örneklerinden bazıları, merkezi bilgisayar sistemleri için giderek artan bir sorun haline gelen fidye yazılımıdır.

Bir blok zinciri aracılığıyla merkezisizleştirme, veriler blok zincirindeki tüm düğümlere kopyalandığı ve kimseye ait olmadığı veya kimsenin kontrolünde olmadığı için bu konuda yardımcı olabilecek bir çözümdür. Bu ayrıca, bilgisayarlardan birinin fidye yazılımı saldırısına maruz kalması durumunda bilgilerin yine de mevcut olacağı anlamına gelir. Bir blok zinciri, yüklenen verilerin bütünlüğünü de koruyacak, böylece bilgilerin izinsiz değiştirilmesi imkansız hale gelecektir. Şifreleme, kullanıcıların gizliliğini korumak ve bilgileri gizli hale getirmek için blockchain ile birlikte kullanılabilir.

Waltonchain, kripto para birimi Waltoncoin’i yayınlayan projedir. Proje, malların değer zincirini yönetmek ve daha verimli çözümler elde etmek için blok zinciri teknolojisini RFID ile birleştiriyor. Uzun vadede Waltonchain nesneleri birbirine bağlamak için merkezi olmayan bir ekosistem oluşturmak amacıyla IoT’yi tanıtmayı planlıyor. Ekip, konseptini, fiziksel nesnelerin bireysel dijital kimliklere sahip olduğu bir ağ türü olan Nesnelerin İnterneti olarak tanımlıyor.

Waltonchain’in yakından çalıştığı bir başka endüstri, kaliteyi garanti altına almak için bir gıda izleme sisteminin geliştirildiği gıda endüstrisidir. Yakın gelecekte bir dizi daha fazla kullanımın başlatılması beklenmektedir.

Patentli RFID teknolojisinin gelişmiş blok zinciri teknolojisi ile birleşimi, Waltonchain’in en önemli güçlerinden biridir. Waltonchain’in arkasındaki şirket, Waltonchain blok zinciri ile çalışmak üzere özel olarak uyarlanmış kendi patentli RFID teknolojisini geliştirdi.

Veriler, bir öğe her tarandığında, örneğin depodan çıkıp fabrikadan çıktığında, bir kamyona yüklendiğinde veya bir mağazada satıldığında toplanır. Veriler daha sonra Waltonchain blok zincirinde saklanır. Bilgi ağ boyunca dağıtıldığı için sistemdeki verilerin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilememesini sağlayan bu blok zinciridir.

Waltonchain, şirketlerin ve kuruluşların Waltonchain ana blok zinciri altında kendi yan zincirlerini oluşturmalarına izin verecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu yan zincirlerde şirketler verilerini şifrelemekte özgürdür. Ayrıca  PoS, PoW veya Directed Acyclic Graph (DAG) gibi kendi fikir birliği mekanizmalarını kullanmakta özgürlerdir.

Şu anda Waltonchain, Ethereum’dan ERC20 tokenleri kullanıyor, ancak bu yalnızca geliştirmeyi tamamlayıp kendi blok zincirlerini başlatana kadar geçici olarak kullanılmaktadır. Waltonchain’in işlemleri doğrulamak için kullanılan fikir birliği modeli  , Proof of Stake and Trust adını verdikleri Proof of Stake modelinin gelişmiş bir versiyonu olacaktır.

Proof of Stake diğerleri arasında Steem, Neo ve Lisk tarafından kullanılır. Ethereum ve Cardano dahil diğer kripto para birimleri de Proof of Stake’e geçiyor . Proof of Stake’in şu anda Bitcoin tarafından kullanılan Proof of Work’e göre avantajları vardır. Bu avantajlar ise daha hızlı, daha ölçeklenebilir olması ve ekipman ve elektriğin daha az gereksiz kullanımını içermesidir.

Waltonchain’in amacı, akıllı sözleşmelere dayalı olarak farklı şirketler arasında malların tamamen otomatik olarak dağıtılmasının ve depolanmasının sağlanabileceği bir duruma ulaşmaktır. Bu, depolama ve lojistik sürecindeki insan hatalarını büyük ölçüde ortadan kaldırabilecektir. Waltonchain, fiziksel nesnelere RFID etiketleri kullanarak dijital bir kimlik vererek bunu yapmayı planlıyor.

Organizasyon, RFID etiketlerinin üretiminin de gerçekleştirildiği Çin merkezlidir. Güney Kore’de de ofisleri vardır. Projenin etkileyici geçmişlere sahip büyük bir ekibi var. Sosyal medya aracılığıyla iletişimlerinde açık görünüyorlardı. Silictec, Waltonchain’in RFID etiketlerinin üretimi için işbirliği yaptığı şirkettir. Waltonchain ekibinin bir kısmı bu şirkette hisseye sahiptir.

Waltonchain Avantajları

Waltonchain, verimliliği artırmak ve değer zincirindeki zayıf noktaları belirlemek için analiz edilebilecek büyük bir lojistik veri veritabanı ve diğer değerli veri türleri oluşturma yeteneği sağlar. Aynı zamanda büyük miktarlarda gereksiz evrak işlerinden kurtulma ve maliyetleri düşürme fırsatı sağlar.

Bir kripto para birimi olarak Waltoncoin, Ethereum’un Ether’i gibi, para birimine kendi içinde bir tür değer veren bir ekosistemin merkezi ödeme yöntemi olma avantajına sahiptir. Waltonchain platformunda, Waltonchain ana blok zincirinin yan zincirlerindeki işlemler için Waltoncoin gereklidir. Bu, Waltonchain üzerinde ne kadar çok proje kurulursa, o kadar çok para birimi talep edeceği anlamına gelir. Waltonchain projesinin kendisi iş dünyasında büyük bir değere sahip olduğu için bu, değerin yalnızca bir ödeme aracı olarak işlev gördüğü kripto para birimlerinden nispeten büyük bir farktır.

Waltonchain Dezavantajları

Şimdiye kadar, Waltonchain ekibi teknik açıdan iyi olduğunu kanıtladı, ancak projenin iletişim, profil oluşturma ve pazarlaması açısından daha az etkililer. Bununla birlikte Waltonchain’in teknik raporu  uzun, külfetlidir. Belki de bu yüzden çoğu projenin tüm önemli ayrıntılarını anlayamıyordur.

Ekiple yapılan görüşmelerin çoğu Çince ve görünüşe göre çoğu İngilizce kullanmaktan rahatsızlar. Bu bir detay gibi görünebilir, ancak bunun projelerini ön plana çıkarmadaki zorluklarıyla da ilgili olduğu düşünülebilir. Potansiyel alıcılarla iletişim biraz gergin gibi görünüyor. Ekibin batıdaki önemli pazarlarda alıcıların zihniyetini anlamasının da zor olduğu düşünülebilir.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir