Tarihteki ilk kripto para birimi olan Bitcoin günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor. İnsanların kripto para birimlerini anlaması ve zaman içinde farklı alanlarda teknolojisinin kullanılması nispeten zaman aldı. İlk dönemlerde potansiyelinin farkına varan çok az kişi vardı.
Ancak zaman içinde pek çok kişi bu potansiyeli fark etmeye başladı. Üstelik geliştiriciler olayı çok daha farklı boyutlara taşıdılar ve kripto para birimlerinde kullanılan teknolojiye ve farklı alanlara entegre ettiler. Genel olarak baktığımızda kripto para birimlerinin belirli amaçlara hizmet ettiğini görüyoruz. Bitcoin de ilk çıktığı dönemde küresel çapta anonim, merkeziyetsiz ve ucuz bir şekilde finansal işlemlerimizi halletmeye odaklanmıştı. Günümüzde bu ihtiyacı karşılayan pek çok kripto para birimi çıktı. Bitcoin ise hala varlığını sürdürmeye devam ediyor ve günümüzdeki en değerli kripto para birimi olmaya devam ediyor.
Fakat Bitcoin’in sahip olduğu bazı özellikler dünya çapında pek çok devletin ona kuşkuyla yaklaşmasına sebep oldu. Daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi Bitcoin’de yapılan işlemlerde anonim olarak kalabilir ve küresel çapta para alma ve gönderme işlemlerinizi halledebilirsiniz. Üstelik sistem herhangi bir merkeze de bağlı değildir. Yani hükümetlerin bu konuda muhattap olacağı herhangi bir kişi ya da grup bulunmuyor. Bu da bir anlamda denetlemeyi zorlaştırıyor. Devletler de bu durumu anlamaya çalıştı ve bazı avantajlar ve dezavantajları fark ettiler. O yüzden de bazı ülkeler Bitcoin’i yasaklarken bazıları ona entegre olmayı tercih etti. Bazı ülkeler ise bu konuda herhangi bir çalışma yapmadı.
Bitcoin’i Yasal Para Birimi Olarak Kabul Eden İlk Ülke
Bilindiği üzere dünyada Bitcoin’i yasal olarak kabul eden ilk ülke El Salvador olmuştu. 2021 yılının Eylül ayından itibaren El Salvador vatandaşları bu kripto para birimini günlük hayatlarında kullanmaya başladılar.
Fakat geçtiğimizde günlerde IMF bu konuyla ilgili bir rapor yayınladı. Yayınlanan bu rapora göre Bitcoin’in ilerleyen dönemlerde yasal durumunu kaybedeceği bekleniyor. Buna göre Bitcoin, Güney Amerika ülkesinin ekonomisi için büyük bir risk oluşturuyor. Yapılan toplantılarda çıkan sonuçlarda kripto para birimleri için düzenlemeler konusunda eksiklikler olduğuna da dikkat çekiliyor. IMF ise El Salvador’un bu kripto para birimini yasal birimi olarak kabul etmesi konusunda endişeli.
Yapılan bu çalışmaya göre Bitcoin’in fiyatındaki oynaklı bu kripto para biriminin yerel ekonomilerde istikrarsızlık oluşturacağı ve risklere sebep verebileceği yönünde tahminler yer alıyor.
IMF’in şu an için konuyla alakalı görüşleri bu şekilde. Ancak ilerleyen dönemlerde El Salvador’un bu tercihinin nasıl etkiler yaratacağı oldukça büyük bir merak konusu. Zaman içinde konunun detaylarını göreceğiz.