Dijital paralar ile ilgili çalışmalar Bitcoin’den öncesine dayanıyor olsa da 2009 yılındaki ilk çıkışından sonra küresel çapta büyük değişimler meydana geldi. Elbette ki bu değişim direkt olarak meydana gelmedi. İnsanların bu yeni teknolojiyi ve kripto para birimlerini benimsemesi ve anlaması zaman alacaktı.
Zaman gelişen teknoloji ile birlikte bir noktada paranın dijitalleşmesi neredeyse kaçınılmazdı. Ancak bu konuda abartıya da kaçmamak gerekiyor. Çünkü çok kısa bir süre içinde paraların dijitalleşmesi büyük bir beklenti olacaktır. Fakat günümüzde pek çok hükümet, banka ve şirket kripto paralar ve teknolojileri üzerine çalışmalar yapıyor.
Ayrıca kripto para birimleri gelişmekte olan ülkelerin ekonomik sorunlarını çözmeleri için önemli fırsatlar yaratabilir. İşin sonunda kripto para birilmeri alıcıları için finansal getiri sağlayabiliyor. Üstelik tüm bunları merkeziyetsiz bir şekilde yapmak da mümkün.
Bunlara ek olarak bazı ülkelerde dijital ödemelerin oldukça yüksek bir yoğunlukta olduğunu da belirtmek mümkün. İlerleyen dönemlerde dijital olarak ödeme yapan ülkelerin sayısı da artacak gibi görünüyor.
Günümüzde finansal işlerin artık daha merkezi olmayan bir noktaya doğru kaydığını görüyoruz. Elbette ki DeFi yani merkeziyetsiz finans dediğimiz şeyin kendi için bazı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Eğer bu dezavantajlar aşılırsa gelecekte çok daha fazla merkeziyetsiz sistemlerle karşı karşıya kalabiliriz.
Elbette ki bunların yaygınlaşması için ilk olarak insanların kripto para birimlerini kullanmayı biliyor olması gerekiyor. Küresel çapta kripto para birimleri oldukça yaygın olsa da genel dünya nüfusuna baktığımızda banka hesabı bile olmayan pek çok insan olduğunu görüyoruz. Elbette ki bu olayın bir diğer yüzü. Bu durum paranın dijitalleşmesini engelleyecek bir durum olmasa da bir yandan ortada olan gerçeklerden bir tanesi.
Kripto Paralar ve Ülkeler
Günümüzde pek çok ülke kripto paralar konusunda önemli düzenlemeler yapmaya çalışıyorlar. Bilindiği üzere ülkemizde de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de kripto paralar konusundaki en büyük merak konusu ise kripto paralardan vergi alınıp alınmayacağı. Elbette ki bu konuların detaylarını ilerleyen dönemlerde öğreneceğiz.
Ülkelerin kalkınmasındaki en önemli faktörlerden biri de vergilerdir. Bu vergiler bilindiği üzere her ülkede farklı prosedürler bazından halktan alınıyor. Ancak iş kripto para birimlerine gelindiğinde bu noktada bazı sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Ülkeler halktan vergi almak ister. Ancak kripto para birimlerinde bilindiği üzere bir anonimlik söz konusudur. Veriler herkese açık olsa da kişilerin kim olduğunu bilmeniz oldukça zordur. Ayrıca kripto para birimleri kara para aklama konusunda da kullanılabilir. Durum böyle olunca bu suçu önlemek adına ülkeler önlemler almaya çalışacaktır. Ancak kripto para birimlerinin sahip olduğu özelliklerden ötürü ülkelerin bunu yapması da oldukça zorlu olabilir. O yüzden de bazı ülkeler kripto paralar konusunda düzenlemeler yaparken bazıları ise direkt olarak yasaklama yolunu tercih edebiliyor. Bunlara ek olarak ülkelerin kripto para sektöründe yaşanan yeniliklere ve gelişmelere ayak uydurabilmesi de oldukça zorlu olacak gibi görünüyor.
Zaman içinde kripto para sektörünün nasıl bir noktaya doğru gideceğini, ülkelerin ve insanların bu durumlar karşısında nasıl bir tavır sergileyeceğini göreceğiz. Elbette ki bu değişimler bir anda olmayacak. Ancak biz fark etmesek de bu alanda çok önemli gelişmeler olduğunu söylemek gerekiyor. Elbette ki bu değişimde en büyük payı olan kripto para biriminin de Bitcoin olduğunu belirtmek gerekiyor.