Projenin arkasında bulunan ekip Ontology ismini yüksek ihtimalle rastgele bir şekilde seçmedi. Ontology simgesi, hem nesneler hem de insanlar dahil olmak üzere var olanın kimliğine ve doğrulanmasına odaklanmaktadır.
NEO ve Ontology ile alaka günümüzde çok fazla kafa karışıklığı yaşandı. Ontology ile NEO ile olan bağlantısı bir miktar karmaşıktır. Aynı zamnda Ontology’daki bazı isimlerin de NEO’ya dahil olması konu hakkında kafa karışıklığının artmasına neden oluyor.
Bu yazımızda, Ontology’nin tam olarak nasıl çalıştığı ve projenin NEO ile bağlantıları hakkında sizlere bilgiler vereceğiz.
Ontology Token
Bu token, işbirliği ve veri alışverişi için merkezi olmayan bir çerçeve olan Ontology ID, Ontology ve DDXF’den meydana gelir. Bu, mülkiye ya da kimlikleri doğrulamak için gidilecek bir yer olmayı ummaktadır.
Ontology blok zinciri protokolü daha çok kimlik, kimlik doğrulama ve yetkilendirme ile alakalı problemleri çözmeye odaklanmaktadır. Bu bir tür matris sistemi gören bir sistemdir. Bu da onu şirketler ile daha fazla alakalı bir duruma getirmektedir. Diğer blok zincirleri, şifreli veri analizi, merkezi olmayan veri alışverişi ve merkezi olmayan uygulama oluşturma içinde Ontology platformuna bağlanabilmektedir.
Günümüzde Ontology’nin medya, finans, yazılım geliştirme, ödeme çözümleri, sağlık ve nesnelerin interneti gibi farklı sektörlerde veri alışverişi ve veri doğrulama gibi hizmetler için kullanılacağı düşünülmektedir.
Bunun yanında Ontology, NEOContracts kullanmaktadır. Ontology üzerine oluşturulmuş olan projeler NEO blok zinciri tarafından yönetilmekte olan NEP5 tokenleri oluşturabilmektedir. Bu da Ontology’nin kimlik ve veri depolama ile ilgilenebileceği manasına geliyor.
2017 yılında başlatılmış olan Ontology, Çinli Onchain şirketi tarafında oluşturulmuştur. Şirketin ofisleri ise Şanghay ve Pekin’de bulunmaktadır. Onchain ise 2014 senesinde Erik Zhang ve Da HongFei tarafından başlatılmıştır. Ontology Token’i daha iyi bir şekilde anlamak için öncelikli olarak Onchain’i ve farklı projeler aracılığı ile oluşturdukları ekosisteme yönelik büyük planlarını da anlamak gerekiyor.
2014 senesinde NEO, Onchain’in blockchain teknolojisindeki projelerinin başlangıcının belirleyen projedir. Bu aynı zamanda Çin’deki ilk halka açık olan blok zinciri olmuştur. NEO, bir yerde akıllı sözleşmeler için bir blok zinciridir. NEO’nun bir yerde en büyük rakibi dünyanın en değerli kripto para birimlerinden biri olan Ethereum’dur.
THEKEY ise kimlik doğrulama alanında uzmanlaşan merkezi olmayan projelerden biridir. Bu proje pek çok şeyin yanı sıra, sosyal desteklerin ödenmesi emek maaşları ile bağlantılı şekilde online olarak benzersiz kimlikliklerin garanti edilmesiyle ilgilenmektedir. Proje, Ontology ağındaki servis sağlayıcılardan biridir.
Ontology’nin Sunduğu Çözümler
Günümüzün interneti bir yerde merkezi bir güvene dayanır. Bu, veri sahipliğinin bir yerde belirsiz olduğuna manasına gelir. Bununla birlikte üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarına dayalıdır. Bu sebepten ötürü de çoğunlukla şeffaflıktan yoksundur. Bunun sonucunda da kullanıcıların verileri onların izinleri olmadan rahat bir şekilde kötüye kullanılabilir.
Genelde bilgi paylaşmamız gereken bir çok durum ile karşılaşırız. Bir otele rezervasyon yapmak istediğiniz çoğunlukla kimlik göstermeniz gerekir. Kimliği isteyen kişiye bunu teslim ederken çok daha rahat hissetmeniz mümkündür.
Eğer Ontology’nin ONT ID denilen kimlik çözümünü kullanırsanız, işlem yapacak olan otele sadece ismini, fotoğraf ya da yaş gibi kimlik bilgileriniz ile alakalı bilgilere erişim izni verebilirsiniz. Üstelik bunu yaptığınızda da otel de bilgilerinizin doğru olduğun emin olabilecektir. Bu kimlik çözümü, benzer bir şekilde markalı olan ürünlerin orijinal olup olmadığını doğrulamak ve anlamak için de kullanılabilir.
Çoğunlukla merkezi olan veri alışverişiyle veriler kopyalanarak saklanmaktadır. Bu durum mevcut verilerin nasıl, ne zaman, nerede kullanılmış olduğunu ve kimlerin erişimi olduğunu kontrol etmeyi de büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. Tüm bunların kopyalanması mahremiyet açısından ortaya çok büyük problemler çıkarmaktadır.
Ontology’nin dağıtılmış olan veri protokolü ONT Data, Ontology’nin blok zincirini kullanarak dağıtılmış veri alışverişi için çerçeve içermektedir. Böyle bu çözüm, güvenli veri paylaşımını işlemeyi de oldukça kolay bir hale getirir.
Ontology sunduğu bazı çözümler ise şu şekildedir:
- Nesne ve insanların doğrulanması
- Grup yönetimi
- Finans hizmetler
- Sermaye yönetimi
- Prosedürlerin işlenmesi
- Veri alışverişi
Teknik olarak bunlar dört katman kullanılarak yapılmaktadır. Ekiplerinden ilk kişileri ve kuruluşları doğrular. Diğer katman bunları doğrular ve birbirine bağlar. Üçüncü katman ise protokolleri, bağlantı modüllerini ve uygulama arayüzlerini doğrular. Son katman ise Ontology’nin farklı blok zincirlerinde çalışabilmek için farklı ağ protokollerini birbirleri ile temas haline getirir.
Pek çok blok zincirinin karşılaşmış olduğu problemlerden biri pek çok şirketin açık ağlara bağlanmakla ilgilenmiyor olmasıdır. Çünkü iş dünyası içinde gizli tutulması gereken pek çok şey bulunuyor. O yüzden her şeyin halka açık olduğu bir ağ, şirketler için sınırlı kullanımlara sebep olacaktır. Bunun yanında şirketler kendi bilgilerinin yanında sorumlu oldukları müşterilerinin de bilgilerine sahiptirler. Genellikle bu bilgilerin nasıl kullanılabileceğine dair de çok katı bazı kurallar bulunur. Bunun yanında bilgilerinin başka kişiler ile nasıl paylaşılacağı konusunda bazı kısıtlamalar bulunmaktadır.
Tüm bunların sebebi stratejik, mahremiyet ya da farklı nedenlerden dolayı yasalar tarafından gerekli olması gibi birçok sebep olabilir. Ontology, şirketler ile Ethereum ya da NEO gibi açık ağlar arasında bir tampon görevi görmektedir.
Ontology Token Avantajları
Ontology, Microsoft Azure, Google Cloud Platform gibi önde gelen pazar yerlerinde yayınlanmıştır. Bu da geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar ve akıllı sözleşmeler geliştirmek için Ontology’i kullanmayı daha kolay bir hale getirmektedir.
Bunun yanında Ontology Çin’de bulunan en büyük holdinglerden biri olan Fosun Group tarafından desteklenmektedir. Bu holding, Onchain’in dağıtılmış ağ mimarisini grubun bütün departmanlarında uygulamayı planlamaktadır. Şu anda Holding sadece Çin dışındaki faaliyetlerini temsil etmekte olan Fosun International yaklaşık 103 milyar dolar değerindedir.
Bunların yanında Çin beş yıllık planı, blokchain teknolojisinin uygulanması ve geliştirilmesinin önümüzdeki senelerde bir öncelik olduğunu da ortaya koymuştur. Buna bağlı olarak Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafında blok zincirleri için ulusal bir standart olarak yayınlanmıştır. Onchain’in proje grubu ise bu standarda göre ilk onaylanan olmuştur. Dolayısıyla Ontology’nin hem Çin’deki özel şirketlerden hem de Çin devletinden gelmekte olan projeler söz konusu olduğu parlak bir geleceği olduğunu gözler önüne seriyor.
Ontology Token Dezavantajları
Ontology ile NEO arasındaki ilişki mevzu bahis olduğunda işler biraz daha karışık görünebilir. Günümüzde ikisinin de aynı ekip tarafından yönetildiğine dair bazı göstergeler bulunmaktadır. Bu durumda neden bunların iki farklı proje olduğu ve bunların neden ayrı bir şekilde para topladığı izlenimini vermeleri gerektiğini sormak oldukça doğaldır.
Ontology Çin merkezlidir. Bunun yanında kurumsal pazara odaklanmış bir projedir. Bu, ABD ile Çin arasında çatışmalar sebebiyle şu anda bilinmeyen bölgede bulunan bir segmenttir. Mevcut durumun Çin’deki genel ekonomiyi ve politik durumu nasıl etkileyeceğini bilmek ise oldukça zordur.
Ontology’nin modeli genel olarak sözde güven çapalarına dayanır. Bunlar, bankalar, devlet bakanlıklar, üniversiteler ve biyometrik kimlik sağlayıcıları ve benzerleri kurumlardır. Bu da bazılarının gözünde Ontology’nin merkezi olduğuna dair düşünceleri ortaya çıkarmaktadır.
Genelde kime ya da kimlere güvenebileceğiniz oldukça zorlu ve komplike bir sorudur. Bir kullanıcı olarak verilerinizi doğru bir şekilde işlemekte olan bir şirkete göndereceğinize ne ölçüde güvenebilirsiniz? Tüm bunlar Ontology’nin pratik çözümler geliştirmiş göründüğü çağımızın internet sorunlarından biridir. Ontology’nin ilerleyen dönemlerde bu pazara hakim olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor. Projenin batılı ülkelerde yaratmış olduğu etkiye bakılmaksın hem devlette hem de özel sektörde iyi ortaklara sahip gibi göründükleri Çin’de büyük bir liderliğe sahiptirler. O yüzden de bu konuda aslında oldukça olumlu göstergeler mevcuttur. Proje belli ki başlangıç için bir başarı elde etmeyi başarıyor.