Para birimlerinin dijital olarak dönüşümü sadece Bitcoin’den oluşmuyor. Bazı kripto paralar özellikle son dönemlerde büyük bir büyüme yaşıyorlar. Fakat elbette ki tüm bunlar yine de Bitcoin’i geri plana atmıyor. Kendisi hala piyasada lider konumunda yer almaya devam ediyor. Fakat onun dışında hala pek çok alternatif kripto para birimleri bulunuyor. Sizler için 2021 yılı temel kripto para birimleri listesini derledik.
İşte 2021 yılı için bilmeniz gereken alternatif kripto para birimleri…
Ethereum (ETH)
Kripto paraların gümüşü olarak bilinen Ethereum’da piyasadaki yükselişine devam ediyor. Bu sene içerisinde kripto para %300’ün üzerinde değer kazanmayı başardı. Günümüzde Ethereum’un Bitcoin’i geçeceğine inanan da pek çok yatırımcı bulunmaktadır. Ancak bunun olup olmayacağı ya da olacaksa da ne zaman olacağı elbette ki kimse tarafından bilinemiyor.
Binance Coin (BNB)
Binance Coin, 2021 yılında damga vuran kripto para birimleri arasında yer alıyor. Bu sene içinde kripto para %1430 gibi muazzam bir artış gösterdi. Durum böyle olunca Binance Coin diğer kripto paralar arasında en çok değer kazananlar arasına girmeyi başardı ve yatırımcıların da dikkatini çekti. BNB de tıpkı Ethereum gibi merkezi olmayan bir sistem ile çalışır. Herhangi bir aracıya ihtiyaçları yoktur. Ayrıca Akıllı Sözleşmeler’i kullanmaktadırlar.
Ripple (XRP)
Nispeten en eski kripto para birimlerinden olan Ripple bilindiği üzere 2011 yılında oluşturuldu. Kendine has bir para birimi olan XRP’ye de sahip olan bir ödeme protokolüdür. Fakat onun farkı diğer kripto paraların tersine, geleneksel para birimlerini temsil edebilen diğer belirteçleri desteklemesidir. Bu yüzden de sistem, çok daha kolay bir şekilde güvenli ve anlık ödemelere imkan sağlar.
Tether (USDT)
Tether bildiğimiz kripto para birimlerinden oldukça farklıdır. Bunun sebebi stabil bir kripto para birimi olmasıdır. Yani geleneksel bir para birimi tarafından desteklenen bir kripto paradır. 2014 senesinde ABD Doları ile parite teklifi ile birlikte başlatılmıştır. Çıkarılan her bir Tether nakit olarak 1 Dolar’a eşit demektir. Günümüzde dolaşımda olan 4 Milyar’dan fazla Tether bulunmaktadır.
Cardano (ADA)
2015 yılında Ethereum’un kurucu ortaklarından biri olan Charles Hoskinson tarafından oluşturulmuştur. Amacı dünya üzerinde bulunan kripto para birimlerinin en iyilerini birleştirmek ve bunların sorunlarını çözmektir. Bu sene içerisinde ADA %700’lük bir artış ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Uniswap (UNI)
Merkezi olmayan finansal bir protokoldür. Akıllı sözleşmeleri kullanır ve bunu yaparak Ethereum blok zincirindeki kripto para birimleri arasındaki işlemleri kolaylaştırmaktadır. Şu anda Uniswap kendi alanındaki hizmetlere öncülük ediyor. 2021 yılının ilk çeyreğinde ise %444 büyümeyi başarmıştır.
Polkadot (DOT)
Yine Ethereum’un kurucu ortaklarından biri olan Gawin Wood tarafından oluşturulmuştur. Son dönemlerinden en dikkat çeken kripto para birimleri arasında yer almaktadır. Bu sene içerisinde %300’lük bir değer artışı yaşamayı başarmıştır.
Litecoin (LTC)
Zamanında Google şirketinde çalışmış olan Charlie Lee tarafından oluşturulmuştur. Temelde Bitcoin’e oldukça benzerdir fakat işlem süresi daha kısadır. Yani belirli farklarla Bitcoin’den ayrılır. Bazı kişiler Bitcoin’e göre daha iyi bir alternatif olduğunu savunmuşlardır. Kurucusu da Litecoin’in günlük işlemler için daha iyi olduğunu belirtmektedir.
Chainlink (LINK)
Bu blok zinciri platformu farklı platformlarda akıllı sözleşmelerin kullanımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. 2017’den beri bu amaçlar doğrultusunda çalışmaktadır. Günümüzde Google, Web3 Foundation dahil olmak üzere pek çok şirketle çalışmaktadırlar.
Stellar (XLM)
Ripple’ın yaratıcılarından biri olan Jed McCaleb tarafından oluşturulan bu kripto para birimi son dönemin en dikkat çeken kripto para birimleri arasında yer alıyor. Kullanıcılarına hızlı ve düşük oranlarda merkezi olmayan bir sistemde değişim yapma imkanı sağlamaktadır.
Dogecoin (DOGE)
Hiç şüphesiz 2021 yılının en çok konuşulan ve tartışılan kripto para birimleri arasında Dogecoin yer alıyor. 2013 yılında eğlence amaçlı tasarlanmış bir kripto para birimiydi. Son dönemlerde ise Elon Musk’ın attığı twitler ile büyük bir değer patlaması yaşamıştır. Tüm bu çabalarından ötürü de Elon Musk bazı tartışmaların hedefi haline gelmiş olsa da bazı kişiler tarafından Dogefather lakabı takılmıştır.
Filecoin (FIL)
2014 yılında Protocol Labs tarafından geliştirilmiştir. Depolama alanına ihtiyacı olan kişiler için merkezi olmayan bir blok zinciri depolama ağıdır. ICO’dunda 205 Milyon Dolar toplamayı başarmıştır. 21 Haziran 2021 tarihi itibariyle değeri 52,59 Dolar’dır.