NEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çin tarafından piyasaya sürülmüş olan, herhangi bir merkezi olmayan bir kripto para birimi ve blockchain platformudur. NEO, kendisi gibi benzer bir temel hedefe sahip olduğu için onu, Çin’in Ethereum’u olarak görür. Çağımızdaki geleneksel ekonomiyi daha akıllı bir ekonomi çağına taşımak amacı ile oluşturulmuştur.

Bu kripto para biriminin amacı geleceğin ekonomisini daha kolay hale getirmektir. Burada akıllı ekonomiden kastedilen şey, günümüzde sahip olduğumuz geleneksel ekonomiyi dijitalleştirmektir.

Dijital varlık ya da değerler, günümüzde sahip olduğumuz değerlerin dijital halidir. Blockchain teknolojisi ile bu tür bir dijitalleştirme güvenli ve merkezi olmayan bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir.

Evinizin değerinin 500.000 TL olduğunu varsayalım. Bu değeri sayıya dökerek, mülkünüzün dijital paraya denk olan karşılığını NEO blok zincirinde bir sertifika ile alır. Böylece varlık ya da değerler dijitale aktarıldığında, aracılara gerek kalmadan tüm bunlar oldukça güvenli bir şekilde alıp satmanız kolaylaşır.

Dijital kimlik ise sahip olduğunuz kimliğinizin dijital halidir. NEO, dijital kimliklerini güvence altına almak amacı ile ses ve yüz tanıma, parmak izi ve sms doğrulama gibi yöntemleri kullanacaktır.

Bu sadece bireylere yönelik değil aynı zamanda belirli kurumlara ve şirketlere de verilebilri. Böylece NEO, dijital kimlik olarak kategorize edilmiş olanlar için uluslar arası standarda uygun olacak şekilde dijital kimliği yayınlayacaktır.

Akıllı Sözleşmeler

İlk olarak 1994 senesinde Nick Szabo tarafından tanımlanmış olan akıllı sözleşmeler, öncesinde programlanmış olan ve başlatıldığında tarafların uymasını zorunlu hale getiren ve üçüncü taraflara da gereksinim duymayan bir sözleşmedir.

Blockchain ile akıllı sözleşmelere oldukça güvenli bir şekilde sahip olmanız mümkündür. Bu herhangi bir merkeze bağlı değildir ve onay yardımı ile akıllı sözleşmeler oldukça güvenilirdir. Tüm bunlar Ethereum ile benzerlik gösterir. O yüzden de NEO’ya Çin’in Ethereum’u adı veriliyor.

O yüzden de akıllı ekonomi bir yerde günümüzdeki ekonomi sisteminin daha güvenli, daha şeffaf ve merkezi olmayan dijital halidir. Bu sayede ticaret yapan kişiler arasında güven, sözleşmeler ve yapılan düzenlemelerle NEO, yeni çağın ekonomisinin platformu olmayı hedeflemektedir.

NEO Hangi Problemleri Çözüyor?

Günümüzde var olan pek çok kripto para birimi daha çok eski geleneksel ekonomilere ve bankalara alternatif ve rakip olarak geliştirildi. NEO da blockchain teknolojisini kullanarak bunu ekonomi ile birleştirmeyi amaçlayan bir platformdur.

Temelde bu platform hükümetlerin kontrolü ile çalışabilmek içim geliştirilmiştir. Bu özelliği onu sadece günümüzdeki geleneksel ekonomik sistemlere karşı çıkanlar için değil aynı zamanda yerleşik şirketler ve kuruluşlar için de oldukça cazip bir çözüm merkezi haline getirmektedir.

Bir yerde bu platform, dünya üzerindeki hükümetlerce onaylanmış olan, merkezi olmayan ve geleneksel doğrulama yöntemlerine dayandırarak ekonomide dijital ticaret içinde güven yaratmaktadır. İşte platformda dijital kimliklerin verilmesi burada özelliğiyle dikkat çekiyor. Ethereum ile uyumlu bir şekilde NEO, merkezi olmayan uygulamaları gerçekleştirmeye hedefler.

Bunun yanında NEO kripto para birimine sahip olan kişilerin elinde tutması için yarar sağlayacak şekilde geliştirilmiş olduğunu bilmeniz gerekir. Böylece bu, fiyat yükseldiğinde kişilerin ellerindeki hisselerden kurtulma eğilimine de önlem olur.

NEO’nun Hedeflediği Pazarlar

NEO, piyasada bulunan pek çok kripto paraya göre saniye de çok daha fazla işlem yeteneğine sahiptir. Saniye 10 bin işleme destekleme kapasitesine sahiptir. Bitcoin’de ise bu saniye 8 işlem ile sınırlıdır.

Bu özelliği sayesinde NEO teorik anlamda dünyada ticaret yapmakta olan neredeyse bütün endüstriler tarafından uygulanabilir. Daha öncesinde bahsettiğimiz gibi NEO, ekonomiyi dijitalleştirmek istiyor. Bunun yanı sıra varlıkları dijitalleştiriyor ve hizmeti sağlayan kişi ile alıcı arasında direkt olarak güvenli işlemler kılmayı mümkün hale getiriyor.

Ayrıca NEO’nun Çin ticaret piyasasının platform için başlangıcı olduğunu söylemek de mümkündür.

NEO Kim Tarafından Kuruldu?

Platforum, 2014 senesinde Erik Zhang ve Da HongFei tarafından kurulmuştur. Bu iki isim, direkt olarak Çin hükümeti ve şirketleri için çalışmakta olan OnChain şirketinin de kurucularıdır. OnChain şirketi de blockchain teknolojisiyle ilgili çözüm yolları sunar. Fakat NEO ve OnChain aynı şirket değillerdir. Fakat birbirleri ile çalışırlar.

NEO’nun ana ekibi Çin’dedir. Fakat akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamaların geliştiricileri olan kişiler birbirinden bağımsız bir şekilde dünyanın dört bir yanında bulunmaktadır. Bu sayede açık kaynaklı bir çözüm olarak platform, dünya üzerinde daha fazla geliştirme için kullanan olabildiğince çok geliştirici ile ilgilenmektedir.

NEO Kripto Para Birimi

NEO, bir platform olmasının yanı sıra aynı zamanda bir kripto para birimdir. Bunun yanında NEO, GAS adı verilen bir para birimiyle de çalışmaktadır.

Kripto para birimi olarak NEO, bir şirketteki hisseler olarak düşünülebilir. Bu tokenlere sahip olduğunuzda, platformun bir kısmına sahip olmuş olursunuz. Bu size pek çok konuda hak verir. Bu yüzden, NEO’ya sahip olduğunuzda aynı zamanda NEO şirketinin de hissesine sahip olmuş olursunuz.

Bu kripto para birimi pek çok kripto para biriminin aksine bölünemez. Hisseler sadece tam olarak satılır. NEO tokenine sahip iseniz, hisselerinizden de bir getiri elde etme şansınız olur. Bu iade ise GAS’ta ödenmektedir. GAS, bir yerde platformun içinde günlük para birimi gibi işlev görmektedir.

Platformun ve tokenlerin geliştirme aşamasında 65 milyon adet satın alma ve sahip olmak için de dolaşımda olan 100 milyon miktarında NEO üretilmiştir.

NEO’nun Avantajları

NEO’nun sahip olduğu en büyük avantajlardan biri şirketin yolda olan fakat geleneksel olarak kabul edilmemiş olan bir talep için hizmet oluşturmasıdır. Ayrıca giderek pek çok kişi ve şirket daha dijital ve güvenli ticarete ihtiyaç duymaktadır. Gelecekte NEO, bunun onlara hazır bir platform imkanı sunuyor.

Eğer ağ, sipariş edilmekte olan bütün işlemlere hizmet verebilecek kapasiteye sahip değilse, kullanıcılar pek çok sıkıntı ve hata ile karşı karşıya kalacaktır. Fakat NEO, saniyedeki binlerce işlem yapma özelliği ile ilk başta hedefini yüksek tuttuğunu belirtmişti.

Elbette ki pek çok yönden Ethereum’a  benziyor olsa merkezi olmayan uygulamalar bakımından bu platform, düzenlenebilir bir sistemi hedeflemekte olduğu için öne çıkmaktadır. Dünya üzerindeki pek çok hükümetin kripto para birimleri ile alakalı olarak daha fazla kimlik doğrulama ve şeffaflık istediğin biliyoruz. NEO, bütün akıllı ekonomisini işte bu güvenlik temeline dayandırmaktadır.

Bunların yanında ÇİN de dünyanın en büyük ekonomilerinden biridir. Aynı zamanda da 1 milyardan fazla da nüfusa sahiptir. Fakat kendine has özelliklerinden kaynaklı olarak ülke kendi çözümlerine odaklanmaya ve Batılı firmalardan kaçınma eğilimi içindedir. NEO’nun bu pazara girmesi kendi içinde büyük bir potansiyeli barındırmaktadır.

Kripto para biriminin değer kazanması da aynı şekilde platformun büyük ölçekteki uygulanmasına bağlıdır. Eğer platform bir şekilde bunu başarırsa bir süre sonra hızlı bir şekilde değer kazanacaktır.

NEO’nun Dezavantajları

Kripto para birimi olarak NEO’nun en büyük dezavantajlarının 1’den daha fazla birime bölünemiyor olmasıdır.

Ayrıca platform, geleceğin ekonomisi ile ilgili ihtiyaçları karşılıyor olsa dahi, bu platform olarak NEO’nun tercih edileceği anlamına gelmez. Bundan emin olmak pek mümkün değildir.

Bunun yanında kripto para biriminin değerinin artması, yüksek oranda büyük ölçekli uygulamalara bağımlı olması da büyük bir dezavantajı olarak görülebilir.

Gelecekte ekonominin, merkezi olmayan uygulamalar ve hükümetler tarafından yapılan düzenlemelerin birleşimi olacağı dair öngörüler bulunuyor. Ayrıca NEO pek çok yönden kripto para birimlerinin kendilerine has olan özelliklerinden bazılarına meydan okumaktadır.

NEO’nun geleceğin ekonomisini şekillendirmeyi hedeflemesi bir platform olarak oldukça büyük bir hedeftir. Bunu yapabilmek için kat etmesi gereken oldukça zorlu bir yolu vardır. Bununla birlikte eğer başarılı olursa, tam anlamı ile dijitalleştirilmiş olan yeni bir ekonominin de çığır açacak olan sağlayıcısı olacaktır.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir