Litecoin Nedir?

Litecoin, temelde blockchain teknolojisine dayalı olan, herhangi bir merkeze bağlı olmayan bir ödeme ağıdır. Bitcoin’e alternatif olan ve en eski kripto para birimlerindendir. Bilindiği üzere Bitcoin altın olarak görülür. Litecoin ise buna bağlı olarak pek çok kişi tarafından gümüş olarak görülmektedir.

Pek çok açıdan yapılan bazı iyileştirmelerle birlikte Bitcoin’e benzer. Temelde Litecoin, Bitcoin’in bir çatalıdır. Yani Bitcoin’in kaynak kodu kullanılmıştır. Fakat yazılımın belirli kısımları değiştirilmiş haldedir.

litecoin

Litecoin de eşler arası ağ yani P2P ve işlem defterine dayanır. Bütün işlemler tıpkı Bitcoin’deki gibi herkese açık bir şekilde kaydedilir ve önceden belirlenmiş olan düğüm yani kullanıcılar tarafında da onaylanmalıdır.

Litecoin projesinin kurucusu olan Charlie Lee’nin amacı, onu günlük kullanımlar için tercih edilmekte olan bir kripto para birimine dönüştürmektir. 2011 yılında ise lansmanı yapılmıştır ve o günden bu yana fiyatında büyük bir artış meydana gelmiştir.

Scrypt Algoritması

Bir blok zincirinin algoritması, ağın zincir üzerinde yer alan yeni blokları onaylamak amacı ile kullandığı sistemdir. Bunu bilen kişiler ise madencilerdir. Litecoin için Scrypt algoritmasının seçilmesinin nedenini daha iyi anlamak için ilk olarak Bitcoin’in Proof of Work algoritması olan bilinen SHA-256’nın olumsuz yönlerini bilmemiz gerekir.

Proof of Work’ü en basit haliyle açıklamak gerekirse, en çok bilgi işlem gücüne yani CPU’ya sahip olan, aynı zamanda ağ üzerinden en çok etkiye sahip olandır. Litecoin de Bitcoin de Proof of Work algoritmasını kullanır. O yüzden bir Proof of Work sistemi ile ağın işletilmesi ve geliştirilmesi üzerinden en çok etkiye sahip olan kişilerin madenciler olduğu söylenebilmektedir.

Bitcoin çıkarmak amacı ile bu programlamayı kullanmanın ise olumsuz yönleri şu şekildedir:

  • Bitcoin’i çıkarmak ASIC’leri ihtiyaç vardır.
  • Bir blokaj elde etmek için çözmeniz gereken problemleri paralel yapmak mümkündür.
  • Büyük madencilik gruplarının ve şirketlerinin olması nedeniyle madencilik pek adil değildir.
  • Madencilik çok yüksek miktarda enerji gerektirir.

O yüzden Bitcoin’in algoritmasının kendi içinde bazı zorlukları bulunur. Charlie Lee, bu problemleri önlemek amacıyla Litecoin için Scrypt algoritmasını seçmiştir.  Bu algoritma aynı zamanda seri tabanlıdır. Bu sayede herkes kendi bilgisayarı ile Litecoin için araştırma yapabilme imkanı elde eder.

Bitcoin ve Litecoin Arasındaki Farklar

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Litecoin’in Bitcoin ile pek çok benzerliği bulunmaktadır. Ancak aralarında pek çok fark bulunur.

İşlem Hızı

Bitcoin’de her bir yeni bloğun oluşması ve zincire eklenmesi genelde 10 dakika sürmektedir. Fakat bu süre Litecoin’de 2,5 dakikadır. Zincir için yeni bloklar oluşturmak ve onaylamak daha az zaman alır. Böylece işlem hızı de çok daha iyi bir hale gelir. Bitcoin ile saniyede 7 işlem gerçekleştirilebilirken, Litecoin’de bu sayı 56’dır.

İşlem Ücretleri

Bitecoin uzun bir süredir bazı yüksek işlem maliyetleri ile yüzleşmeye çalışıyor. Fakat Litecoin’deki işlem ücretleri Bitcon’e göre çok daha düşüktür.

Ağ Boyutu

Eğer Bitcoin büyük bir yolcu uçağı ise, Litecoin daha küçük bir uçak hatta helikopter olarak görülebilir. Bu yüzden de Litecoin’de ağ üzerinde yeni değişiklikleri uygulamak çok daha kolay bir hal alacaktır.

Değer

Bitcoin bilindiği üzere kripto para piyasasının lideri konumundadır. Çok uzun bir süredir de bu liderliğini koruyor. Gelecekte de uzun bir süre daha bu liderliği elinde tutacak gibi görünüyor. Litecoin piyasa değeri bakımından dünyanın en değerli 10. kripto para birimidir. (9 Mayıs 2021 Tarihi Verilerine Göre)

Birim Sayısı

Kripto paralardaki temel fikir sınırlı sayıda olması gerektiğiydi. Bu aynı zamanda enflasyonu önlemek ve daha sürdürülebilir bir sistem için gerekliydi. Bitcoin’in sınırı 21 milyondur. Buna karşılık olarak ise Litecoin sınırı 84 milyondur. Yani bir yerde Bitcoin’in dört katı.

Litecoin’i genellikle Bitcoin’in bir rakibi olarak düşünürüz. Fakat aslında projenin altındaki temel mantık bu değildir. Charlie Lee, Litecoin’in Bitcoin’e ek olarak bazı özelliklere sahip olmasını istiyordu.

Litecoin, daha yüksek işlem hızı ve daha düşük ücretler ile satın alımlar için kullanılmak istiyor. Buradaki amaç tüketim için bir kripto para birimi olmaktır. Yani amaç Bitcoin’in yerine geçmek ya da onun rekabet halinde olmak değildir.

Litecoin’in Kurucusu

Litecoin ilk olarak 2011 yılının Ekim aylarında Charlie Lee tarafından piyasaya sürüldü. İlk başta Bitcoin’in kaynak kodu kullanıldı. Dışarıdan bakıldığında sanki ikisi aynı gibi görünüyordu. Aralarındaki en büyük fark Lee’nin yapmış olduğu Scrypt algoritmasının kullanımı ve daha önce bahsettiğimiz özelliklerdi.

Litecoin, 2011 yılında piyasaya girdiğinde dünyanın ilk altcoinleri arasında yer alıyordu. O güne kadar Bitcoin’e alternatif çok az çıkmıştı. Fakat pek çoğu farklı alanlarda başarısız oldular. Litecoin, çıktığı ilk günden itibaren kripto paraların gümüşü olduğunu kanıtlamış oldu.

Litecoin Kripto Para Birimi

Litecoin temel olarak basit bir kripto para projesidir. Bitcoin’in çıkışından iki yıl sonra piyasaya sürülmüştür. O yüzden Litecoin temelde diğer kripto paralar gibi değildir. Litecoin ağı, bir yerde Litecoin kripto para birimin desteklemek amacı ile oluşturulmuştur.

Kripto para birimin ardında yatan fikir dünyada üzerinde bir ödeme ağı olmaktır. Eğer Litecoin kullanmak istiyorsanız, paranızı transfer etmek amacıyla Litecoin kripto para birimini kullanmanız gerekir.

Litecoin kripto para birimine yatırım yapan ve ödeme yapma amacıyla da Litecoin ağı kullanan bireylerin sayısı artmaya devam ettikçe, bu kripto para biriminin değeri de artacaktır.

Litecoin’in Avantajları

Litecoin’i diğerlerinden ayıran kendine has pek çok avantajı bulunuyor. Şimdi bu konuya ayrıntılı bir şekilde göz atabiliriz.

Litecoin Adaletli Bir Madencilik Sağlar

Daha önce bahsettiğimiz gibi Scrypt algoritması ile, Bitcoin’in zorluğunun bir parçası olan madencilik ekibi oluşturmanız mümkün değildir. Algoritma seri tabanlı olduğu için, bu durum herkesin Litecoin kazanabileceğini gösterir. Böylece bu özelliği ile ağ üzerinde birilerinin en fazla güce sahip olmadığı adaletli bir madencilik sağlanmış olur.

Litecoin’in Kullanımının Ucuz Olması

İşlem ücretleri genel olarak bütün kripto para birimleri için bir sorun teşkil eder. Burada sonuç olarak temel mantık geleneksel finans sistemlerine alternatif olmaktır. Litecoin, diğer kripto para birimlerine göre nispeten daha ucuz işlem ücretlerine sahiptir.

Uzun Zamandır Piyasada Olması

Litecoin’in ilk kripto para birimlerinden biri olması onu avantajlı kılan özelliklerinden biridir. Bu yüzden bir yerde bu daha uzun bir geçmişe bakmaya olanak kılar. Ayrıca kendi içinde bir güven unsuru da barındırır.

Litecoin’in Dezavantajları

Her kripto para birimi gibi Litecoin’in de pek çok dezavantajı bulunmaktadır. İlk kripto paralardan biri olarak yenilikçi ve teknolojik gelişimin olduğu bir dünyada olmak zorlu olabilir. O yüzden Litecoin projesi, dünyada gerçekleşmekte olan bütün yeniliklerin gerisinde kalmamak için çaba göstermelidir. 

Finans sistemlerinin bir süre daha kripto para birimleri ile mücadele etmesi muhtemeldir. Tek başına Litecoin’in buna odaklanması oldukça iyi ancak bunun daha fazlasını sunmaları gerekiyor. Litecoin’in fiyatındaki artış da bir muhtemel bir problem olabilir. 

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir