Şu anda eldeki bilgilere lansmanının 2022 yılında yapılması için Ethereum 2.0 kripto para dünyasında olan kişiler için oldukça önemli gelişmelerden bir tanesi. 2022 yılına nispeten çok az bir zaman kaldı. Sizler için bu konu hakkında tüm detayları topluca derledik.
Eğer bu ağa para yatırdıysanız Ethereum 2.0 ile birlikte geliriniz de artma yoluna gidebilir. En azından şu anda pek çok kişinin öngördüğü durumlardan birinin bu olduğunu belirtebiliriz. Ancak Ethereum 2.0 ile alakalı detaylara girmeden önce özet bir şekilde ne olduğundan bahsetmek daha faydalı olacaktır.
Ethereum 2.0 Nedir?
Ethereum şu anda bilindiği üzere altcoinler arasında en büyüğü ve dünya çapında da en büyük ikinci kripto para birimi olarak kendini kanıtlamış durumda. Yatırımcılara pek çok avantaj sağlıyor olsa da şu anda onu tam anlamı ile yeniden yapılandırmayı amaçlamakta olan ve kullanıcılarına ağın daha iyi kullanılmasını sağlayan yeni bir güncelleme bulunmaktadır.
Yapılacak olan bu yeni güncellemenin yalnızca para biriminin yapısında yeni değişiklikler getirdiğini değil ayrıca yatırımcıların kripto para piyasasındaki bütün çalışma biçimlerini getirdiğini belirtmek oldukça önemlidir.
Bu değişiklikte iki ana hedef ise Ethereum’un ölçeklenebilirliğini artırmak ve kullanıcıların daha kolay bir şekilde yeni varlıklarına sahip olmasını sağlamaktır. Böylece bu fikirden yola çıkan bazı geliştiriciler ve Ethereum’un da geliştiricisi olan Vitalik Buterin, birlikte blok zincirine daha fazla dinamizm getirmeyi amaçlayarak bu yeni projeye başlamıştır. O yüzden de iki sürüm arasında pek çok fark bulunuyor. Bu noktada farkların neler olduğunu anlatmak çok daha faydalı olacaktır.
Ethereum ve Ethereum 2.0 Arasındaki Farklar
Genel olarak bakıldığında ikisi arasındaki bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:
- Para politikasının değiştirilmesi
- Konsensüs algoritmasının değişitirilmesi
- Ağ yapısının tekrardan modellenmesi
Bu değişiklikler nispeten pek çok kişi için yeni bir haber gibi görünse de bu yeni güncelleme, Homestead güncellemesinin çıkmış olduğu 2016’dan bu yana tartışılmaya devam etmektedir.
O günden bu yana Ethereum 2.0 ‘ın ana fikri, ağdaki gerçekleştirimekte olan işlemlerde daha fazla ölçeklenebilirlik, güç ve her işlemin onay süresini azaltmaktır. Fakat bu fikrin teoriden çıkıp uygulamaya geçmesi için de Ethereum algoritması ile alakalı bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyordu. Yani Proof of Work algoritmasından Proof of Stake algoritmasına geçiş olarak düşünülebilir.
Merkezi bir ağ olmadığından ötürü blok zinciri içinde kullanıcıların müzakereleri arasında belirli bir fikir birliği olması, yani bir anlamda her bir kullanıcıya ölçeklenebilmesi için işlemlerin, içinde bulunmakta olan varlık sayısına eşdeğer olması gerekmektedir. Tüm bunlar ise kripto para madenciliğine atıfta bulunmaktadır. Fakat Proof of Work bu işlemi gerçekleştirmek için az kaynağa sahip olan daha küçük yatırımcıları için her zaman pek de avantajlı olmamaktadır. Kripto para madenciliği için yüksek miktarlarda enerji kullanılması ve çok uzun süreler boyunca çalışabilen makinelerin kurulması gereklidir. O yüzden de yeni ve küçük yatırımcılar tüm bu süreçleri kaynaklara sahip olmadıklarından dolayı dışlanmaktadırlar.
Proof Stake ise bu problemleri çözme fikriyle ortaya çıkmaktadır. Bu sayede katılımcı bir düğüm için daha düşük bir hesaplama kapasitesine bağlı olan kullanıcılara yardımcı olmaktadır. O yüzden de Proof of Stake protokolüne sahip olan ağın katılımcıları, sözleşmeye belirli oranda varlık ekleyerek ve makinelerine yazılım yükleyerek işlemlerinşi gerçekleştirmektedir. Yani bir noktada bir stake etme işlemine ne kadar fazla jeton eklenirse, bir düğümün de sahip olacağı blok doğrulama kapasitesi o kadar yüksek olacaktır. Böylece kullanıcı için de daha büyük ödüller olacaktır. Proof of Work’ten farklı olarak bu noktada kullanıcılar ödüllerini yeni bloklar çıkarmak yerine ağ işlem endeksleri yoluyla almaktadırlar.
Böylece Ethereum 2.0, Proof of Stake protokolüyle hareket etmeye başlayan Ethereum’un kendi kripto para madenciliğinin gerçekleşme biçimini doğrudan etkilemektedir. Bu da Ethereum’un kripto para birimi ile yeni yatırımcıların işlemlerini daha da güçlendirmektedir.
2016 yılından günümüzek adar Ethereum geliştiricileri ağ işlemlerinin artmasını ve kapasitesini garanti etmekte olan yeni bir güncelleme hakkında tartışıyorlardı. O günden bu yana Ethereum 2.0’a yol açmakta olan son güncellemeye kadar Frentie, Homestead ve Metropolis gibi birkaç güncelleme yapılmıştı.
Ethereum 2.0 Aşamaları
İlk aşamada katılımcılarının yeni güncelleme için eski ağdan Ether ile anlaşmasını sağlayacak olan Beacon Chain uygulanır. Aynı zamanda bu Proof of Stake protokolünün uygulanması için de atılacak olan ilk adımdır. Bu gelişmelere rağmen Ethereum 2.0 hala işlem yapamaz, akıllı sözleşme oluşturumaz ve ağdaki kullanıcılarından veri ayıramaz. O yüzden de bunu doğrulayıcıların işleyişini doğrulamak ve izlemek sadece bir test ağı olarak da düşünebilirsiniz.
Fakat bu noktada Ethereum 1.0’ın normal bir biçimde hareket etmeye devam ettiğini de unutmamak gerekir. Fakat kullanıcı Etheruem işaret (Beacon) zinciri ağına gönderdikten sonra ağına dönüşü uygun değildir.
Bu işaret zinciri başarılı bir şekilde çalıştığında ana ölçeklenebilirliği olan yeni bir işlev eklenecek. Gelecekteki genişleme olasılığıyla 64 blok zinciri olacak. Bunların her biri de parçalar ile tanımlanacaktır. Böylece işaret zinciri temel olarak parçalar arasında da bir köprü görevi görecektir. Bu da bir yerde katılımcıların akıllı sözleşmeler olmadan kripto para pazarlığı yaptığı anlamına gelmektedir.
Sonraki aşamada ise geleneksel Ethereum ile Serenity güncellemesinin entegrasyonu gerçekleşmektedir. Bu aşamada mevcut 64 parçadan biri olacak ve böylece Proof of Work’e son verecektir. Diğer yandan bütün parçalar için Dapps girişi başlar. Yani Ethereum 2.0 katılımcılarının akıllı sözleşmeler ile işlem yapmaları sağlanır. 3. aşama olarak bilinen bu kısım ile alakalı ise günümüzde de hala birçok tartışma bulunmaktadır.