Chainlink Nedir?

Blockchain teknolojisi, günümüzde tüm dünyayı değiştirme potansiyeline sahip bir teknolojidir. Bu teknoloji, işlemlerin başkalarına güvenmeye gerek kalmadan ve merkezi olmadan ağ üzerinde yapılabileceği güvenli bir sistem oluşturulmasını sağlar. Bitcoin bilinen ilk kripto para birimidir ve o da blockchain teknolojisine dayalıdır. Blockchain teknolojileri ile alakalı problemlerden biri, şu ana kadar büyük ölçüde kendi başlarına çalışmış olmalarıdır. Bu da blok zincirinin bütünlüğünü korumasına ve dış faktörlerden etkilenmeme avantajını sağlar. Fakat bununla birlikte blok zincirlerinin gerçek dünyada kullanılabilirliğini belli ölçüde sınırlamaktadır. Bu da ChainLink’in ele almış olduğu önemli bir problemdir. O yüzden de ChainLink çalışmasının sonuçları, blockchain teknolojileri ve kripto para birimlerinin daha çok gelişmesi ve kullanımı üzerine önemli bir etkiye sahip olabilir.

ChainLink, bir blockchain’in API aracılığı ile harici olan veri kaynaklarına bağlanabilmesine izin verebilen sistemdir. Bu tarz sistemlere çoğunlukla ara katman yazılımı ya da diğer bir anlamda birbirleri ile uyumlu hale gelmeleri ve işbirliği yapabilmeleri için bir bağdaştırıcı olarak diğer yazılımlar arasına girmekte olan bir tür yazılım denmektedir. Pek çok insanın kullanmış olduğu bazı ara yazılımları ise Zapier ve IFTTT’dir. Bu ara yazılımlar çok faydalı ve kullanışlıdırlar.

Şu ana kadar pazarda yer alan pek çok kişi şu ana kadar blok zincirlerine bağlanma probleminin üzerinden gelmeye cesaret edemedi. Bütün akıllı sözleşme ağlarının sahip olduğu problem, akıllı sözleşmelerin verilere tek başına erişememesidir. Blok zincirlerinin işlem verileri üzeri fikir birliğin varma yöntemi sebebiyle API’ler gibi veri ve harici kaynaklarına kontakta problem yaşıyorlar.

Blokchain’e bağlanmanın çözüm yolu da oracle’ları kullanmaktır. Bu doğrultuda oracler’lardan söz ettiğimizde, akıllı sözleşmelerde kullanılması için blockchain dışındaki bilgileri bulan ve doğrulayan bir işlemi kastetmekteyiz. Akıllı sözleşme, üstünde anlaşmaya varılmış olan bilgileri blok zinciri dışından, mesela oracle aracılığı ile elde ettiğinde, bu, blok zincirine otomatik bir tepki ile başlatacaktır.

Oracle’ların temel işlevi, bu tarz bilgiler güvenli bir şekilde iletmektir. Yazılım oracle’ları online kaynaklarda bulunmakta olan bilgileri işlemektedir. Bu, mesela uçaklar için gecikmeleri, hava durumu verileri ve benzerleri ile alakalı olabilir. Oracle, bu mevcut bilgileri şirketlerin sitelerinden bularak bir karar verebilmesi adına akıllı sözleşmeye iletir. Donanım oracle’ları, bilgilerini direkt olarak gerçek dünyadan almaktadır.

Gelmekte olan oracle’lar, otomatik bir satın alma gibi bir işlevi başlatabilmek için harici kaynaklardan gelmekte olan veriler ile akıllı bir sözleşme sağlamaktadır. Gitmekte olan oracle’lar, akıllı sözleşmenize blok zinciri dışındaki dünyaya veri gönderme imkanı sağlamaktadır.

İlk başta oracle’lar merkeziydi, fakat bu oracle’nın merkezi olmayan bir sistemde dezavantaj haline geldiği manasına gelmektedir. Her bir zincir yalnızca en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu da, bilgilerin güvenilir olmayan ya da kolay bir şekilde tehlikeye atan merkezi bir bilgi kaynağından işler ise, çok güvenli bir blok zincirinin daha az önemli olduğu manasına gelir. Bu durum, blok zincirlerinin ilk başta çözmek için geliştirmiş olduğu bir problemdir.

ChainLink’in geliştirmiş olduğu problem çözümü, merkezi olmayan bir oracle ağıdır. Merkezi olmayan bir oracle ağı, akıllı sözleşmenin kendisi kadar büyük bir güvenlik sağlayabilmektedir. O yüzden de artık zincirde en zayıf halkanın olması da önlenmiş olacaktır.

ChanLinki ağı, bilginin alıcısı olan bir oracle’dan veri aldığında ödeme olarak LINK program belirteçlerini kullanmaktadır. Sistem içindeki orackle kullanıcılarını çalıştıranlara, blok zinciri dışındaki kaynaklardan veri elde etme, verileri blok zinciri ile uyumlu olacak şekilde şekillendirme, blok zincirinin dışındaki hesaplamalar ve basit bir şekilde ağ içinde sonsuzak adar kullanılabilir olma çabaları için ödeme yapılmaktadır.

Chanlink düğümünü kullanabilmek için, akıllı sözleşmelerin LINK tokenleriyle düğüm için ödeme yapması gerekmektedir. Düğümlerden gelmekte olan bilgilerin fiyatları piyasa tarafından belirlenmektedir. Bu da her düğümün, pazarın bunun ne kadar miktarda ödemeye hevesli olduğunu düşündüklerine bağlı olarak ne kadar ücret alacaklarına karar verdiği manasına gelir. Toplam LINK token sayısı 1 Milyar ile sınırlıdır. Nihayetinde, ağdan ne kadar çok bilgi alışverişi yapılır ve işlenirse LINK tokenlerine olan talep de artacaktır. Buna bağlı olarak da fiyat aynı oranda yüksek olacaktır.

LINK, Ethereum ERC20 teknolojisine dayanır ve ayrıca, jetonların aynı işlemde akıllı sözleşmeler tarafından alınmasına ve işlenmesine imkan tanımakta olan ERC223 arama ve aktarma işlevine de sahiptir.

ChainLink, herkese açık olan bir blok zinciridir. Bu, Smart Contract Chainlink LTD SEZC tarafından geliştirmiştir ve CEO’su da Sergey Nazarov’dur.

Projenin ICO’su esnasında 350 milyon satıldı. Projenin bazı teknik incelemelerin göre, düğüm operatörlerine teşvik için 350 milyon jetan kullanılacak. Böylece şirketin 1 milyar tokeninin 300 milyonu, gelecekteki geliştirme ve operasyonel masrafları finanse etmek amacıyla şirkete dağıtıldı.

Bütün akıllı sözleşmelerin pek çoğunun çalışabilmek için harici verileri ihtiyacı vardır. Bu verileri elde etmek şu ana dek akıllı sözleşmelerin kullanımını engellemekte olan büyük bir problem olmuştur. ChainLink’ten öncesında sunulmuş olan çözüm dışardan gelmekte olan bilgileerin akıllı sözleşmede kullanılması için Oracles olarak bilinen bir adaptör kullanmaktı.

Veri sağlaması amacı ile oracle’ların tanıtılması, harici olan verilerin blockchain’e aktarılması ile alakalı teknik bir probleme çözüm oldu. Fakat bu da beraberinde birtakım problemleri getirdi.

ChainLink’in Amacı

ChainLink’e göre, akıllı sözleşmeler için kullanımların pek çoğu, akıllı sözleşmelerin blok zinciri dışındaki bilgi kaynaklarından bilgi alabilmesini gerektiriyor. ChainLink’in amacı bir yerde akıllı sözleşmelerin potansiyelinin tamamının kullanılmasına yardımcı olabilmektir. Böylece akıllı sözleşmelere savunmasız merkezi olan oracle’ları kullanmak mecburiyetinde kalmadan API aracılığı ile verileri istikrarlı ve güvenli bir erişim sağlayarak yapmaktadır.

ChainLink Avantajları

Oracle teknolojisi, akıllı sözleşmelerin büyük ölçüde daha kullanışlı hale getirecektir. ChainLink teknolojisi, büyük pazara akıllı sözleşmeleri getirme potansiyeline sahiptir. Bunun için de çok önemli adımlar atmıştır. Bunun en iyi örneği ise, küresel çapta binlerce banka tarafından kullanılmakta olan SWIFT ile yakın bir işbirliği içinde olmasıdır.

Ayrıca bir diğer avantaj ise, daha önce projelerde çalışmış olan iyi bir ekibe sahip olmalarıdır. Böylece önceki tecrübelerle bu konularda uzman olduklarını da kanıtlamışlardır.

Bunlar ile birlikte aynı zamanda ağ oluşturma etkisine sahiptirler. Platform, blok zinciriniz için ihtiyacınız olan bütün harici verilere erişim sağlayabileceğiniz merkezi olan bir pazara dönüştüğünde oldukça kullanışlı bir duruma gelecektir.

ChainLink Dezavantajları

ChainLink’te bulunan ekibin, harici olarak iletişimde zayıf olduğu görüldü. Bilgi eksikliği, ekip biraz daha iyi iletişim kurabilseydi kolay bir şekilde önlenebilecek söylentilerin yayılmasına sebep olmuştur. Kripto para ortamlarında birçok kişi, iletişim eksikliğinin bir yerde şeffaflık eksikliği olduğunu düşünüyor. Bu özellikle güven için kripto ortamlarında çok daha büyük öneme sahiptir.

ChainLink’in bir diğer dezavantajı ise kopyalanabilen bir şey yapıyor olmasıdır. Oracle’lar kripto ortamlarında oldukça yaygındır. Fakat bunlar öncesinde merkezîleştirilmişti. Merkezi olman bir oracle fikri bir çözüm olarak sunulduğuna göre, başkalarının da rakip olarak girmesi için önünde çok az şey vardır. Ancak ChainLink, platformları ile erken çıkış yaptıkları için avantaj sahibi olan taraftır. Fakat ilk olarak ortaya çıkanların, gelişen teknolojinin en zorlu ve ağır işlerini ortadan kaldırdığı ve pazarı açtığı, fakat onları da geride bıraktığı pek çok örnek bulunuyor.

ChainLink, blockchain teknolojisi ile kripto para biriminin kullanımında yeni bir çağ açma potansiyeline sahiptir. Bu konudaki en dikkat çekici şey, blok zincirlerinin API’lediğimiz bilgi kaynaklarına kullanışlı ve güvenli bir şekilde bağlamayı mümkün kalmasıdır. Bu da daha fazla sözleşme türünün daha çok akıllı sözleşmeye dönüştürebilmesi anlamına gelir. Aynı zamanda bu mali ve zaman olarak tasarruf anlamına da gelmektedir.

ChainLink zaman içinde büyük aşamalardan geçmiş ve büyük bir gelişme kaydetmiştir. Şu anda kendi alanında lider olduğu dahi söylenebilir. SWIFT ve başka önemli finans kurumları ile başlattıkları işbirlikleri, pazardaki konumlarını güçlendirmeye çok ciddi katkıda bulunuyor.

Eğer Pazar içinde iyi bir şekilde iletişim kurmayı başarırlarsa ve pazar içinde hakimiyet kuracak kadar büyüyebilirlerse ChainLink büyük bir avantaja sahip olabilir.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir