XRP olarak bilinen bu kripto para birimi ilk olarak 2012 senesinde Ripple Labs INC isimli şirket tarafından oluşturuldu. Bu şirket ise Jed McCaleb ve Chris tarafından kuruldu. Şirketin kurucularından biri olan Jed McCaleb aynı zamanda bir Bitcoin borsası olan MtGox’un da sahibidir. Kendisi bir süre sonra yeni bir kripto para birimi olarak Stellar Lumens’i başlatmak için Ripple’dan ayrılmıştır.
Ripple onlarca onaylanmış ortaklıkla bankacılık ve finans sektörünü hedeflemektedir. Bunların pek çoğunun XRP değil Ripple teknolojisini kullanmakta olduğunu bilmek önemlidir. Çünkü Ripple teknolojisi XRP kripto para birimi olmadan da kullanılabilmektedir. American Express gibi pek ço büyük firma bunu kullandıklarını belirtmiştir.
Ripple, piyasa değerine göre 8 Mayıs 2021 tarihi itibariyle dünyanın en değerli 6. kripto parasıdır. Şu anki piyasa değeri ise yaklaşık olarak 448,5 Milyar Dolar’dır. Ripple değeri ise gün geçtikçe artmaya devam ediyor.
En basit şekliyle açıklamak gerekir Ripple en temel amacı yabancı transferlerin işlem hızını arttırma üzerine kuruludur. Böylece Ripple teknolojisi ile bir kişi Türkiye’den dünyanın herhangi bir yerine, ülkesine istediği miktarda para transferi yapabilmektedir.
Burada bahsettiğimiz süreç sadece birkaç saniye sürmektedir. O yüzden bu kripto para özellikle bankalara yöneliktir. Böylece bir bankadan diğer ülkeye saniyeler içinde para gönderebilirsiniz. Bu günümüzde ülkeden ülkeye yapılan para transferlerin çok daha hızlıdır. Çünkü günümüzde yurt dışına yapılan tüm para transferleri oldukça uzun sürer. Bu transferler genelde birkaç gün içinde tamamlanmaktadır. Ayrıca tüm bunların kendi içinde masrafları da olduğu düşünüldüğünde Ripple’ın ne kadar büyük bir yenilik olduğunu fark etmemiz daha kolay olacaktır.
Bunlar ile birlikte XRP’nin bu sistem ile bir yerden sonra çöküp çökmeyeceği ile ilgili cevaplanması gereken pek çok soru bulunmaktadır. Fakat şu an öyle görünüyor ki şirketin XRP ile uzun bir süre boyunca başarılı olmaya devam edecek.
İnternet ve forum ortamlarında XRP ilgili pek çok tartışma konusu dönmektedir. Bunun sebebi ise XRP, diğer kripto para birimlerinin aksi merkezi olmasıdır. Bilindiği üzere Bitcoin, Ethereum gibi pek çok kripto para birimi genellikle merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. Fakat temel olarak XRP işte kripto paraların bu özelliğine aykırı bir durumdadır. O yüzden bu konu hakkında tartışmalar günümüzde bile devam etmektedir.
Fakat yapılan tek tartışmalar bunun üzerine değildir. Aynı zamanda Ripple’ın kurucularının ön madenin yüzde 20’sini kendileri için almalarıdır. Ethereum, Bitcoin’le XRP madenciliği yapılamaz. Bütün paralar piyasa çıkmadan evvel aynı anda yapılmıştır. Aynı anda yapılmış olan bütün madenin yüzde 20’sinin sahibi oldular. Bu durum Ripple’ın kurucularından olan Chris Larsen’i dünyanın en zengin beş adamından biri yapmıştı.
Ripple’ın Rakipleri
SWIFT Sistemi
Günümüzde Ripple’ın en büyük rakip SWIFT sistemidir. Çünkü Ripple’ın amacı bu piyasayı ele geçirmeye çalışmaktadır. Her ne kadar Ripple bunu gerçekleştirmeyi hedeflese de 50 yıldan fazladır SWIFT’in bir liderliği bulunmaktadır. O yüzden Ripple’ın bunu başarması oldukça zor olacak gibi görünüyor.
Stellar Lumens (XLM)
Stellar Lumens, Ripple’ın bir çatalıdır. Daha öncesinden bahsettiğimiz gibi kuruculardan Jed McCaleb’ın projesidir. Buradaki en büyük fark ise Stellar kar amacı gütmemesi ve Ripple’ın aksine merkezi olmamasıdır. Ayrıca ICO’ları Stellar’da çalıştırmak mümkünüdr.
Ripple’ın Avantajları
- Ripple ile çok kısa bir süre içinde dünyanın herhangi bir noktasına para göndermeniz mümkündür.
- Ekipleri oldukça aktiftir. İnternet üzerindeki büyük forumlarda her türlü soruyu cevaplamak için aktif bir şekilde çalışmaktadırlar. O yüzden kendileriyle iletişim kurmak mümkündür.
- Kripto parayla değil, direkt olarak parayla satın almanız mümkündür.
Ripple’ın Dezavantajları
- Ripple’ın bir merkezi olması, kripto para biriminin kendine has yapısına aykırı bir özelliktir. Elbette ki kendileri gelecekte merkeziyetsiz olacaklarını iddia ediyorlar. Fakat buna rağmen sonuç olarak şu anda bir merkeze bağlı.
- Başlangıçta kurucu kişilerin dolaşımdaki paralarının yüzde 20’sini kendilerine almaları.
- Bugüne kadar herhangi finans kurumu XRP kullandıklarını onaylamamıştır. Elbette ki Ripple teknolojisini kullandıklarını belirttiler ancak XRP konusunda açıklama yapmıyorlar.