Tether, 2014 yılının Temmuz ayında piyasaya sürüldü. Sürüldüğü bu tarihte ise adı RealCoin’di. Bu kripto para birimi diğer merkezi olmayan kripto para birimlerinin aksine merkezi bir kripto paradır. Yine 2014 senesinde ismi Tether olarak değiştirilmiştir.
Tether hem medyada hem de internet üzerinde pek çok tartışmaya neden olmuş bir kripto paradır. Kripto para birimi olduğu konusunda da oldukça tartışma dönmektedir. Çünkü Tether’in döviz rezervleri hakkında fazlası ile şüphe bulunmaktadır. Üstelik profesyonel ve bağımsız denetçilerin de denetlemiyor olması durumu çok daha karmaşık bir hale getirmektedir. Ayrıca Tether’in Bitcoin’in fiyatını manipüle etmek amacı ile kullanıldığı ile ilgili bazı varsayımlar da ortaya atılmıştır.
USDT
USDT, stabil yani sabit bir kripto para birimidir. Yani bu değerinin direkt olarak ABD Doları’na sabitlenmiş olduğu manasına gelmektedir. Bu sebepten ötürü 1 USDT daima 1 USD değerinde olacaktır. Böylesi bir tahvil, 1971 senesine kadar ABD Doları için kullanılmış olan altın standardına oldukça benzemektedir. Bu bir para biriminin daima belirli miktarda altın ile değiştirilebildiği manasına gelir. Böyle bir durumda dolaşımda olan paranın dolaşımını artırmak için devletin çok daha fazla altın alması gerekir.
Tether’in sabit değeri korumasının yöntemi teorik olarak ihraç edilmekte olan USDT tutarına eşit olan nakit rezervleri tutmaktadır. Bu da Tether ihraç edilmekte olan her bir USDT için nakit rezervlerine bir Dolar eklemesi gerektiği manasına gelir.
Tether’in sabit bir değeri korumasının yolu, teoride, ihraç edilen USDT tutarına eşit nakit rezervleri tutmaktır. Bu, Tether’in ihraç edilen her USDT için nakit rezervlerine bir dolar eklemesi gerektiği anlamına gelir.
Tether sahipliği ve genel olarak yapısı oldukça belirsizdir. Tether ile Bitfinex’in temsilcileri birbirlerinden bağımsız olduklarını belirtseler de, 2017 senesindeki Paradise Papers sızıntısı Bitfinez’in yöneticilerinin 2014 senesindeki İngiliz Virgin Adaları’nda Tether Holdings Limited’i kurmaktan sorumlu olduğu iddia etmektedir.
Günümüzde küresel çapta hala pek çok bankanın kripto para birimi yoktur. Bu da kripto para yatırımcılarının parayı dengesiz olan kripto pazarından çıkarmasını ve istikrarlı bir fiat biriminde saklamasını zorlaştırmıştır. Parayı günümüzdeki finans sistemlerinden geçirmek de oldukça masraflıdır. Kripto para ile fiat para arasındaki işlemlerde ve ayrıca bankalar arasındaki transferlerde dahi oldukça yüksek miktarda masraflar bulunmaktadır.
Tether’in Sunduğu Çözümler
Tether de işte bu problemleri çözmektedir. Tether’in arka planındaki fikir aslında oldukça basittir. Paranızı, kripto sistemindeki Dolar’ı temsil etmekte olan USDT’ye çevirirsiniz. Paranızı da USDT çevirmenizin ardından de oldukça düşük bir masrafla istediğiniz kişilere kolay bir şekilde gönderebilirsiniz. Bu aslında kripto topluluğunun işine yarayacak bir şeydir. Elde edilen bazı verilere göre Bitcoin’deki bütün ticaretin yüzde 80’i Tether üzerinden yapılmaktadır. Eğer bu veriler doğruysa bu da Tether’in kripto para piyasasındaki en önemli likitide kaynaklarından biri olduğu manasına gelir.
Tether’in amacı bir yerde kripto para birimleri ile fiat para birimleri arasında bir aracı olmaktır. Kripto para yatırımcıları fiat para birimine dönüştürme zorunluluğu olmadan değerlerini depolamak için bu istikrarlı yolu seçebilmektedir. Tether, kripto para birimleri ve fiat para birimleri arasında işlem sunmayan bir dizi kripto para birimini etkinleştirme de oldukça büyük bir etken olmuştur. Bu durum aynı zamanda farklı ülkelerdeki yetkililerin kripto para borsalarının faaliyetlerini kontrol etmesini bir anlamda oldukça zorlaştırdı. Buna benzer kripto para birimleri, fiat para birimi ve kripto para birimi arasındaki işlemlere alternatif olarak Tether işlemlerine kripto para birimi teklif etmiştir.
Tether Avantajları
Kripto para birimini herhangi bir fiat birimine dönüştürmek oldukça masraflı olabilir. Ayrıca çoğunlukla piyasada yaşanmakta olan büyük dalgalanmalar kripto para birimlerinde çok yüksek miktarda değer tutmayı riskli hale getirmektedir. Tether işte bu problemi ABD Doları’na bağlı sabit ve istikrarlı bir kripto para birimi olarak çözüm sunmuştur. Üstelik bunu da çok daha düşük miktardaki masrafla yapmaktadır. Ayrıca bu, piyasa bir süre çekilmek istediğiniz Tether’in kripto para birimini değiştirmeyi de daha kolay hale getirmektedir.
Tether Dezavantajları
Tether’in dezavantajlarına bakmak için daha önce bahsettiğimiz ABD’de ülkenin altın standardından uzaklaştığında neler yaşandığına göz atabiliriz. O dönemde sürekli olarak yükselmekte olan altın fiyatı ile dolar kullanıcıların gözünde dolar değer kaybetmiştir. Bu dönemde doların değeri 1971 senesinde düşmüştür. Buna bağlı olarak da altının değeri aşırı şekilde yükselmiştir.
Tether’in de aslında bununla oldukça ortak yanı bulunuyor. Eğer Tether resmi anlamda tahvilden uzaklaşırsa piyasanın buna benzer bir tepki vermesi de imkansız değildir.
Ayrıca Tether kendi payına Tether’i fiat para birimine çevirebileceğini konusunda gerçek manada bir garanti vermemektedir. Temelde Tether’in avukatı 2019 senesinde her bir Tether’in sadece 0,74 ABD Doları ve yakın bir değerle desteklediğini belirtmiştir. Eğer bunun doğru olduğu ortaya çıkarsa, Tether 1’e1 oranından sonra daima USD’ye dönüştürülmekte olan istikrarlı para birimi profilinden uzaklaşacağı manasına gelmektedir.
Tether karşı karşıya kaldığı bütün yasal sıkıntılara bakıldığında Tether’in günümüzde olduğu gibi istikrarlı bir şekilde kalmaya devam edeceği ve 1 ABD Doları değerinde olmaya devam edeceği şüphelidir. Bununla birlikte, merkezi olmaması ve büyük bir likitide sahip olması sebebiyle Tether’in ortadan kalktığı bir senaryo da çok uzak bir ihtimal değildir.
Tether oldukça gizlidir ve bu sebepten ötürü durumunun nereye gideceğine dair elimizde oldukça az veri bulunmaktadır. Büyük kripto para borsaları USDT’yi kullanmaktadır. Bu da Tether’in geleceği konusunda yaşanan endişelerin bir miktar azalmasına neden olmaktadır.