Günümüzde kripto para dünyasında token ve coin kelimelerini oldukça sık duyuyoruz. Her ne kadar birbirlerine benzer noktaları olsa da aslında aralarında bazı farklar bulunmaktadır. O yüzden de kripto para dünyasında en çok karıştırılan ve yanlış yerlerde kullanılan iki terim olduğunu da söylemek mümkündür.
Token teriminin ilk olarak DeFi denilen merkeziyetsiz finans sektörünün popülerleşmesi ile birlikte hayatımıza girdiğini söylemek mümkündür. Coin ile arasında önemli farklar bulunmaktadır. O yüzden coin ile arasında farkın tam olarak ne olduğunu anlayabilmek için ilk olarak ne olduğunu incelemek daha faydalı olacaktır.
Token Nedir?
Token en kısa tanımı ile kendine has bir blok zincirine üzerine oluşturulmayan zaten var olan bir blok zincirine entegre edilmiş ve piyasaya sürülmüş olan dijital bir değerdir. Bu kavram için Türkçe’de jeton kavramı da kullanılabilmektedir.
Tokenler genellikle farklı bir kripto para biriminin blok zinciri üzerinde oluşturulur. O da bir değere sahiptir ve mevcut değeri üzerinden alım ve satımı yapılabilir. Blok zincirinde kullanılmakta olan bu token bir kripto para birimini de temsil edebilmektedir.
Günümüzde bilinen üç çeşit token bulunmaktadır. Hizmet tokeni, hisse senedi tokeni ve menkul kıymet tokeni bu çeşitleri oluşturur. Hizmet tokeni adından anlaşılacağı üzere hizmet alanında kullanılır. Günümüzde daha çok dijital sektördeki yazılım gibi işlerde kullanılır. Hisse senedi tokeni ise bir şirketteki belirli sahiplik için kullanılır. Menkul kıymet tokeni fiziksel varlıkları temsil eden tokenlerdir.
Eğer herhangi bir blok zinciri üzerinde yer alan tokenleri satın almak istiyorsanız bunun bir cüzdana ihtiyacınız vardır. Bunlar sanal cüzdanlardır ve internet üzerinden sağlayıcı yerlerden bunu sahip olmanız mümkündür. Kripto para borsalarında da pek çok token listelenmektedir. Bu borsalar size özel ücretsiz token adreslerini oluşturacaktır. Ayrıca bunun için Metamask’ı da kullanabilirsiniz. Kullanımı oldukça kolaydır ve tarayıcınıza bir eklenti olarak indirerek direkt olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Fakat bu konularda bilginiz yoksa ilk olarak Metamask’ın nasıl kullanıldığını öğrenmeniz sizin için çok daha faydalı olacaktır.
Bunlara ek olarak bazı token standartları bulunmaktadır. Bunlar; ERC-20, ERC-223, ERC-721’dir. Ayrıca farklı token standartları da vardır. Mesela, TRON ağı içerisinde TRC – 10 ve TRC – 20 standartları da bulunmaktadır. Bunlar arasında ERC-20 ise en popüler olanlar arasında yer alır. Çünkü bu Ethereum blok zincirine ait olan token stardartıdır. Pek çok token de ERC-20 standardını desteklemektedir. ERC-721 ise NFT’lerin oluşmasını sağlamaktadır. Genel olarak blok zincirinde bulunan benzersiz varlıkları temsil ettiğini söylemek mümkündür.
Token ve Coin Arasındaki Fark
Genel olarak tokenin ne olduğunu açıkladığımıza göre şimdi de aralarında farkın ne olduğuna gelebiliriz. Hiç şüphesiz aralarındaki en büyük fark coinin kriptoloji kullanmasıdır. Bunu kullanarak coinler şifrelemeyi gerçekleştirmiş olur. Token ise coinden farklı olarak zaten var olan bir blok zincirini kullanır. Coinler ilerleyen dönemlerde değer bakımında artabilir ve zamanla dijital para olarak kabul görebilir. Fakat token bir sözleşmeyi temsil ettiğinden ötürü daha çok bir sembol gibidir.
Coinler için yeni ve farklı bir blok zinciri oluşturmanız ve sonunda da bunu kullanmanız gerekir. Ancak tokenler farklı projeler aracılığı ile karşımıza çıkar. Coin oluşturmak çok daha zorlu ve karmaşık bir süreçtir. Fakat token oluşturmak oldukça kolaydır. Günümüzde futbol kulüplerinin hatta kişilerin bile kendi adlarına token çıkardıklarını duymuşsunuzdur.