Hayatımıza ilk olarak 2009 yılında giren Bitcoin bilindiği üzere Satoshi Nakamoto takma isimli kişi ya da kişiler tarafından oluşturuldu. Hala bu kripto para birimini oluşturan kişi ya da kişilerin gerçek kimliği bilinmemektedir.
Kripto para birimleri finansal anlamda hayatlarımızı büyük ölçüde değiştirmeyi başardı. Hiç şüphesiz bunda Bitcoin’in çok önemli bir etkisi oldu. Satoshi Nakamoto ise Proof of Work protokolü ile çift harcama problemini de çözmüş oldu.
Bitcoin madenciliği günümüzde çok fazla elektrik enerjisi tüketmektedir. Ayrıca bu madenciliğin yapılması için gerekli olan ekipmanları almak da oldukça pahalıdır. Bu kripto para biriminin madenciliğinde yeni bir işlem bloğu doğrulamış olan madenciye ödül olarak BTC verilir. Yani her yeni BTC aslında bu metodla ortaya çıkarılmaktadır.
21 Milyon Bitcoin
Bilindiği üzere Bitcoin’in limitinin 21 milyon olduğunu biliyoruz. Ayrıca Bitcoin’in kaynak kodu açık olduğu için hangi zamanda kaç adet Bitcoin oluşturulduğunu da görmeniz mümkündür. Her ne kadar toplamda çıkarılacak olan Bitcoin’in limiti 21 milyon olsa da tüm Bitcoinler direkt olarak piyasaya sürülmedi. Yani madencilik süreci ile bu limite bir noktada ulaşılması gerekiyor. Satoshi Nakamoto’nun böyle bir tercih yapmasının da elbette ki pek çok sebebi bulunuyor. Bunlardan en önemlisi de hiç şüphesiz enflasyon.
Günümüzde pek çok site günümüz itibariyle kaç adet Bitcoin ortaya çıkarıldığını bizlere gösteriyor. Şu ana dek % 90 civarlarında Bitcoin basıldığını biliyoruz. Yani geriye kaba 2 milyon civarında Bitcoin kaldığını söylemek mümkündür. Madenciliği yapılacak son Bitcoin’in ise 2140 yılında gerçekleşecek. Ortalama olarak her 10 dakikada bir yeni bloklar verildiğini biliyoruz.
Bitcoin Madenciliği İçin Neler Gerekli?
Bitcoin madenciliği için ihtiyacınız olan şeylerden biri de ASIC denilen Bitcoin’e özel olarak tasarlanmış cihazlardır. Bunlar çok güçlü cihazlardır ve oldukça fazla elektrik enerjisi tüketirler. Bilindiği üzere yeni bloğun çözümünü aramak için saniyeler içinde binlerce deneme gerçekleştirdiklerinden ötürü işleme kapasiteleri de oldukça yüksektir.
Ortalama olarak blokların 10 dakika aralıkları iel kazıldığını bildiğimiz için günlük olarak 144 blok kazıldığını söylemek mümkündür. Gelecekte toplamda ne kadar Bitcoin olacağını bilmemizi sağlayan bilgi de buradan gelmektedir. Günümüzde her blok için madencilik 6.25 BTC ödül kazanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda yaşanacak olan Halving yani yarılanma ile birlikte bu ödülük miktarı 3.125’e düşecektir.
Bitcoin hiç şüphesiz uzun bir süre daha hayatımızda önemli bir noktada yer alacak gibi görünüyor. Oldukça uzun zamandır Bitcoin piyasanın en değerli kripto para birimi. Kendisinden sonra en değerli kripto para birimi olan Ethereum ile arasında ise oldukça büyük bir fark bulunuyor. Bu denge bir değişecek mi değişmeyecek mi bir gün göreceğiz.