Kripto para birimlerin son senelerin en popüler konularından biri haline geldi. Büyük oranda kripto paralar 90’lı yılların kriptografi kültürü ile sınırlı ve bir miktarda anlaşılmaz ve belirsiz bir fikir olarak hayatımıza girdiler. Fakat zaman içinde işler bambaşka bir hal aldı ve günümüzde kripto paralar, küresel çapta faaliyet göster yüz milyarca dolar değerindeki bir piyasa haline geldi.
Az çok internette vakit geçirenler ve haberleri takip edenler mutlaka kripto paralar ile alakalı bir şeyler duymuştur. Elbette ülkemizdeki medyada genel olarak kripto paraların olumsuz yönleri gösterilse de bu genelde medyanın konu hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamasında da kaynaklanıyor. Blockchain teknolojisi, Bitcoin, Ethereum ve ICO gibi daha pek çok kavramı bir yerlerden duymuş olabilirsiniz. Günümüzde kripto paralar çok fazla popüler olsa da bu kavramlar hakkında tam anlamı ile bilgi sahibi olan çok az insan var.
Bu yazımızda sizlere kripto paralar hakkında geniş bir bakış açısı sunmaya çalışacağız. Burada birlikte merkezi olmayan platformlara, bu teknolojiye ve tabi ki de kripto paralara odaklanacağız. Böylece kripto paraların bu kadar kısa bir süre içinde neden tüm dünyaya yayılabildiğini de daha iyi bir şekilde anlayabileceğiz. Yazıyı genel olarak kripto paralar hakkında hiçbir şey bilmeyen birine anlatabileceğimiz bir şekilde devam ettireceğiz. Çünkü genel olarak bu konular hakkında bilgisi olmayan çok fazla insan bulunuyor.
Kriptografi ve Dijital Paralar
Kriptografi kavramı genel olarak bilginin gizlenmesi için bir ilke ya da teknik olarak tanımlanıyor. O yüzden de bilgileri gizlemek istediğiniz birileri olduğunda bu daha çok güvenli iletişimle alakalıdır. Burada üçüncü taraflar, bankalar, hükümetler ya da bir başka kişi olabilir. Bunlardan bilgilerinizi kriptografi ile gizlemeniz mümkündür.
Kriptografi bir anlamda dijital paraları kullanan kişilerin anonim kalmasını ve paralarının izlenememesini sağlar. Genel olarak kripto paraların çıkış noktaları da bunlardır. Merkezi olmamaları ve anonimlik kripto paraların genel özelliklerinden biridir.
Yapılan dijital ödemelerde de genel olarak işlemlerin güvenliğini sağlamak amacıyla kriptografi kullanılmaktadır. Genel olarak kriptografik ilkelere dayalıdır ve her kullanıcı için imza oluşturma yöntemiyle yapılır. Bu kriptografi çoğunlukla bir algoritmaya yazılır ve sonrasında da çalıştırılır. Böylece bu sayede hem işlem bilgileri hem de alıcı ve göndericinin bilgilerini güvenli ve anonim olarak kalır.
Kriptografi ve Dijital Ödeme Sistemlerinin Tarihçesi
Kriptogafi tanımı gereği gizli tutmakla alakalıdır. Kripto para biriminin öncülerinin anonimliği desteklemeleri bu açıdan çok da şaşırtıcı değildir. Bu kriptografiye ve anonimliğe dayalı olan ilk dijital ödeme sistemlerinden biri de DigiCash’ti. Digicash’in kurucusu ise David Chaum’dur ve kendisi bunu ilk olarak 1982 senesinde yazmıştır.
Teknoloji ilk olarak 90’lı yıllarında başında uygulandı. Fakat uzun süre boyunca tutunamadı. Bunun sebebini elbette ki tahmin etmek oldukça kolay. Çünkü teknoloji aslında zamanında ilerisinde bir projeydi ve o dönemin teknolojik şartlarına çok da uygun değildir. Şirketin kurucusu da bunun insanlık için erken bir proje olduğunu kendisi de belirtiyordu. Kripto para birimi tarihi için bu açıdan Digicash önemli bir yere sahiptir.
2002 senesinde sonrasında dünyanın en ünlü kriptograflarından bir tanesi olacak olan Nick Szabo bir makaleyi insanlarla paylaştı. Bu makalede paranın kökeni üzerine bir takım konuları tartıştı.
2005 senesine geldiğimizde ise, günümüzdeki kripto para birimlerinin temelini özetler nitelikte Bit Gold karşımıza çıktı.
Dünyanın İlk Kripto Para Birimi: Bitcoin
2009 yılına geldiğimizde kripto para birimlerinin başlangıcına şahitlik ettik. Satoshi Nakamoto isimli hala kimliği bilinmeyen gizemli biri ya da birileri dünyanın en başarılı girişimlerinden birine yani, merkezi olmayan ilk kripto para birimi olan Bitcoin’i başlattı.
Bitcoin, blockchain teknolojisi ile tasarlanmıştır. Her blok merkezi olmayan bir ağ ile doğrulanabilir ve bu şekilde zincire eklenir. Proof of Work algoritması kullanılarak da yeni bloklar çıkarılır. Satoshi Nakamoto bugün bile hala kripto para birimleri arasında ilk sırada yer alna büyük bir merkezi olmayan para birimi oluşturmayı başarmıştır.
Blok zincirleri olmasaydı yüksek ihtimalle kripto para birimleri olmazdı. Pratikte merkezi olmayan bir para çıkarmayı mümkün kulan blok zinciridir. Bunlar birbirine bağlı olan uzun bir elektronik bilgi parçasıdır. Bir blok ise pek çok farklı şeylerden meydana gelir. Bir blok içinde sadece bilgi olması gerekli değildir. Fakat bütün kripto para birimlerinin ortak noktalarından biri de kimlerin aldığı, gönderdiği ve ne kadar gönderdiği hakkında bilgiler içermesidir.
Ayrıca işlem bilgilerine ek olarak blok iki farklı şey de bulunur. Bunlardan bir imza görevi görmekte olan iki anahtardır. Bir hash önceki bloğa aittir ve diğeri de doğal olarak yeni bloğa ait olur. Bloğu zincire eklemenin tek yolu ise ağ içindeki düğüm adı verilen kullanıcılar tarafından onaylanmasıdır.
Bir blok zincirinin çalışması ise ağa bağlıdır. Ağ bu noktada bir istikrar ve güvenlik sağlar ve merkezi de değildir. Düğümler ise ağ içindeki kullanıcılardır. Bu kişilerin görevi yeni blokların onaylanmasına yardımcı olmaktır.
Kripto para birimlerinin ağlarında ne kadar fazla düğüm aktif ise blok zinciri o kadar merkeziyetsiz olacaktır. O yüzden daha fazla düğüm bir anlamda daha fazla güvenlik anlamına gelir.
Aktif olan düğümler, içerdiği işlemleri onaylamak amacıyla yeni bloğu kazanmak için mücadele ederler. Bilgi sonrasında ağıdaki bütün düğümlere gönderilir ve sonrasında blok zinciri hakkında bilgileri günceller.
Bunun çalışması için düğümler, ortak bir referansa bağlı olarak yeni bloklardaki işlemlerin onaylanmasına bağlıdır. Bunu kripto para biriminin işlem defterini kullanarak yaparlar.
Bunun çalışması için düğümler, ortak bir referansa dayalı olarak yeni bloklardaki işlemlerin onaylanmasına bağlıdır. Bunu ilgili kripto para biriminin işlem defterini kullanarak yaparlar.
Kripto para birimlerinin kendine has özelliklerinden biri de bu işlem defterlerinin herkese açık olmasıdır. Gelenek olarak tabir edilen ödeme sistemlerinde, işlem bilgilerine oturmakta olan merkezi bir üçüncü taraf bulunur. Bu üçüncü taraflar devlet kurumları ya da bankalar olabilir. Bunlar merkezi yapılardır. İşlem defterlerinin zayıf taraflarından biri de kolay bir şekilde saldırıya uğrayabilmeleridir.
Fakat bunların aksine kripto para birimlerinin işlem defterleri herkese açıktır. Bu da ağ içindeki düğümler içindeki bilgilere sahip oldukları manasına gelir. Bu da bir anlamda düğümlerin işlemleri onaylamasını oldukça kolaylaştırır. Böylece düğümler arasında daha hızlı bir şekilde fikir birliği sağlanır.
Bir kişi sonrasında bir işlemi tahrif etmek için uğraşırsa, bunu herkese açık olan işlem defterinin yardımı ile engellemek oldukça kolay olacaktır. Böylece kripto para merkezi olmayan bu güvenliği olduğu oldukça iyi bir şekilde sağlamış olacaktır.
Bitcoin’in biraz arka planına baktığımızda ardında 2008 yılında yaşanan ekonomik krizi görürüz. Enflasyon, finans kurumları arasında fazla risk alma ve ekonominin sürdürülemez olması merkezi olmayan ekonomiler için oldukça motive edicidir. O yüzden de kripto para birimi öncesinde belirlenmiş miktardan daha fazlasını üretilemeyecek şekilde programlanmıştır. Bu sayı Bitcoin için 21 milyondur. Elbette ki bu sayı her kripto para biriminde farklıdır. Daha fazla ya da daha az olabilir.
Kripto para birimlerinin, blockchain projelerine bağlı olarak protokolleri için bazı farklı kuralları bulunur. Bunlar ne kadar ondalık sayılara bölünebileceği, nasıl çıkarılabileceği gibi konularda kısıtlamalar olacaktır. Birimler, talebe, piyasaya ve değere göre belirlenmektedir.
Kripto Para Birimlerinin Çalışma Mantığı
Görüldüğü üzere kripto para birimlerindeki neredeyse her şey blokchain ağında gerçekleşiyor. Merkezi olmayan bir ödeme sistemini çalıştırmayı mümkün kılan şey aslında bu blokchain teknolojisidir. Ağ aynı zamanda herhangi bir merkeze bağlı olduğu için sürekli olarak çalışır.
Kripto para birimlerini göz önüne aldığımız temel işlemlerin gönderici, alıcı ve tutar ile ilgil bilgilerden oluştuğunu söylemek mümkündür. İşlem bilgileri ise işlemi onaylamakta olan düğüm ağına dağıtılmaktadır. Böylece burada gerekli işlemler yapıldığında transfer gerçekleşir.
Düğümler işlemleri onaylamanın yanında ağın güvenliğini de sağlamaya yardımcı olurlar. Ayrıca yeni blokları eklemekten de sorumlu olan kişilerdirler.
Kripto Para Birimlerinin Algoritmaları
Kripto para birimlerinin temelini bir anlamda algoritmalar oluşturur. Algoritma, bir kripto para biriminin nasıl çalışacağını belirleyen kodlardan oluşan bir programlamadır. Algoritma, yeni blokların nasıl çıkarılacağı ve blok zincirine nasıl ekleneceği konusunda oldukça önemlidir.
Yeni bir blok çıkarmak için, ağ içindeki düğümlerin kriptografik birtakım görevi çözmeniz gerekir. Bunlar bir dizi matematiksel problemlerdir. Burada karşımıza Proof of Work ve Proof of Stake algoritmaları çıkıyor.
Proof of Work Bitcoin’in algoritmasıdır. Bunu en fazla CPU yani işlem gücüne sahip olanın yeni bir bloğu kazanmada en yüksek şansa sahip olduğu gerçeğiyle açıklayabiliriz. Buna verilen en iyi örnek ise genel olarak piyango örneğidir. Bunu bir piyango olarak düşünürsek, doğal olarak ne kadar fazla bilet almış olursanız buna bağlı olarak kazanma ihtimaliniz de artar.
Proof of Stake ise Ethereum tarafından kullanılmaktadır. Fakat burada piyango şansınızı artıran CPU gücünüz değil, cüzdanınızda ne kadar para birimi olduğudur.
Bu tarz girişimleri olan pek çok algoritma bulunuyor. Fakat Proof of Stake ve Proof of Stake hala en büyük algoritmalarıdır.
Kripto para birimlerine geri dönüş yaparsak, bunların işleyişin önemli bir konu daha vardır. Bu konular ise para birimlerini tutmakta olan cüzdanların genel ve özel anahtarlarıdır. Kripto para biriminiz için cüzdan sahibi olmak istediğinizi düşünelim. Bu doğal olarak dijital bir cüzdandır. Dağıtılmış olan işlem defterine göre cüzdanınız herkese açık olacaktır. Fakat cüzdana erişmeniz için özel bir anahtara ihtiyacınız vardır.
Kripto para cüzdanlarının anonimlik sağladığını da belirtmek gerekir. Açık anahtar genellikle sayı ve harflerden oluşur. Bunun sizinle direkt bağlantıya geçmeden kullanılan bir adres gibi düşünebilirsiniz. O yüzden de işlem defterinde görünen tek şey bu genel anahtar içinde ne kadar para olduğudur.
Kriptografik Sorunlar
Blok zinciri içinde yeni bir blok çıkarmak kriptografik problemleri çözmeyi gerektir. O yüzden de daha fazla bloğa ve kripto para birimine erişim sağlamak kolay olmayacaktır. Bu matematiksel problem çözülmeden yeni blok çıkmaz. Zorluk dereceleri, enflasyona karşı koymakta olan ve öncesinde programlanan sabit miktarının çok hızlı boşaltılmasının mümkün olmamasını sağlayan emisyonlar ile artmaktadır.
Kripto Para Madenciliği
Matematik problemlerini çözmek için yarışmakta olan pek çok düğüm bulunur. Kullanılan algoritmaya göre yeni bir bloğa erişime şansını belirlemekte olan veri gücü olacaktır.
Proof of Work sisteminde kullanıcıya en fazla kazanma şansını veren şey de CPU yani bilgi işlem gücüdür. Bu durum da zaman içinde yeni blokları çıkarmak amacı ile birlikte çalışan madencilik ekiplerinin oluşmasına sebep olmuştur. Bitcoin ilk piyasaya çıktığı zamanlarda gündelik hayatta kullandığımız bilgisayarlar ile madencilik yapılarak kazılabiliyordu. Fakat şimdi bunu yapmak mümkün değil. Günümüzde Bitcoim madenciliği yapmak için çok daha yüksek ve maliyetli bilgisayar ekipmanlarına sahip olmanız gerekiyor.
Bu sebeplerden ötürü düğümler birlikte çalışıyorlar ve günümüzde blokları çıkarmak için olağanüstü miktarlarda bilgi işlem gücüne sahip olan madencilik ekipleri. Merkezi olmayan bir ağ içinde böylesine merkezi yapıların oluşmaya başlaması pek çok kişi tarafından çok sert bir şekilde eleştirilmiştir. Çünkü bir yerde Bitcoin’in en temel mantığına aykırı bir durumdur. Eğer bir madencilik ekibi yeteri kadar büyüyebilirse, blok zinciride de tek başına en büyük etkileye sahip olacaktır. Bitcoin’deki bu probleme ise bazı kripto para birimleri kendilerince çözümler üretmiştir.
Proof of Stake sisteminde de buna benzer sorunlar yaşayabilirsiniz. Fakat burada madencilik ekipleri yoktur. Burada kazanma ihtimali en yüksek olan en büyük cüzdandır. Yeni çıkan blockchain projeleri, bu problemleri ele alarak çözümler üretmeye çalışmaktadır.
Blok zinciri ile kripto para biriminde yer alan bloklar birbiriyle oldukça yakın bir şekilde bağlantılıdır. Ancak aynı şey değillerdir. Kripto para birimleri daha çok bir blok zincirinin ilişki değer birimidir. Mesela Ethereum bir anlamda Ether’den çok daha fazlasıdır.
Her blok zincirinin ağı güvenli hale getirmekte olan düğümleri nasıl ödüllendireceğine dair kendilerine has bir sistemi vardır. Bir blockchain ağındaki düğümler katkılarında dolayı ödüllendirilir.
Kripto para birimi kazmanın ne kadar kazançlı olacağı ise bazı faktörlere bağlıdır. Bu noktada rekabet fazlası ile önemlidir. Rekabet ne kadar büyük olursa ödülü kazanmak da doğal olarak daha zor olacaktır. Fakat burada kripto para biriminin tasarımı büyük önem arz eder. Bir yerde bu blockchain projesini oluşturan kişilere bağlıdır.
Kripto Paralar Ne İçin Kullanılır?
Bitcoin, sadece merkezi olmayan ve anonim bir ödeme sistemiydi. Kripto paralar baz alındığında, blockchain teknolojisini bunun dışında tutarsak aslında amaç sadece anonimlik ve güvenli işlemler yapmaktır. Fakat kripto para birimlerinin geleneksel finans sistemlerine göre çok daha fazla avantajları vardır.
Blok zinciri sıralamaya dayanır. Yeni bir blok zincire eklendiğinde artık işlemi değiştirmek imkansızdır. Bu da kripto para birimleri ile ilgili yaptığınız işlemleri değiştirilemeyeceği manasına gelir. Kaydedilmesinin ardında tüm bilgiler işlem defterin yer alır.
Dünyanın herhangi bir noktasına para transferi yaptıysanız bunun ne kadar meşakkatli ve uzun süren bir işlem olduğunu biliyorsunuzdur. Fakat kripto paralar işlemlerini küresel çapta, merkezi olmayan bir ağda yürütür. Böylece direkt olarak göndericiden alıcıya bir ileti olur. O yüzden uluslararası para transferlerinde kripto para birimleri bu konuda avantaj sağlar.
İşlem defteri, bir kripto para biriminin temeli olan bir blok zinciri ağındaki bütün düğümler için mevcuttur. Bu da biri eğer ağı kırmak isterse, bunun için saldırganın bütün etkin düğümleri kırması gerekeceği manasına gelir. Teknik anlamda bu imkansızdır. Şimdiye kadar bunu başarabilen herhangi biri ya da birileri olmadı.
İş Dünyasında Kripto Para Birimleri
Kripto para birimlerinin temel özelliklerinden biri de aracılar olmadan gerçekleştirilebilir olmasıdır. Günümüzde finans işlemlerinde genellikle üçüncü taraflara bağımlı haldeyiz. Fakat söz konusu kripto paralar ise burada sadece ağa güvenmeniz yeterli olacaktır.
Bu sebepten ötürü kripto para birimleri iş dünyasında pek çok fırsatın da kapısını açar. Japonya’da bulunan bir şirketin Kanada’daki bir şirketle iş yapmak istediğini düşünelim. Bu iki şirket arasındaki para transferinin iki banka arasında gerçekleşmesi gerekir. Yüksek ihtimalle de bu transfer işlemleri günler sürüyordur. Fakat kripto para birimleri ile bu işlemi saniyeler içinde gerçekleştirmek mümkündür. Böylece parayı göndereceğiniz kişi dünyanın neresinde olursa olsun saniyeler içinde parayı alabilecektir.
Bunun yanında finans sektöründe işlem maliyetlerine göre kripto para birimlerindeki işlem maliyetleri çok daha düşüktür. Giderek daha fazla globalleşmeye başlayan dünyada kolay, hızlı ve ucuz bir çözüm yöntemine ihtiyaç vardır. Bu çözümü de bizlere kripto para birimleri sunuyor ve bu da iş dünyası için oldukça cazip bir özellik haline geliyor ve gelmeye de devam ediyor.
Geleceğin Ekonomisi ve Kripto Paralar
Kripto para ile ilgilenenler, kripto paralar ile geleceğin ekonomisinin temelini bulduklarını düşünüyorlar. Gerçekten de kripto para birimlerinde büyük bir potansiyel bulunuyor. Dünya çapındaki merkezi olmayan bir ağ ile, kripto para birimlerinin potansiyeli konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Blockchain, artacak olan talebe göre ölçeklenebilecek şekilde tasarlanabildiği sürece, zaman içinde daha da büyüme potansiyeline sahip olacaktır.
Fakat buna rağmen günümüzde milyarlarca insanın bankacılık hizmetlerine erişimi olmadığını akıldan çıkarmamak gerekir. Fakat buna karşın akıllı telefon ve internete erişimi olmayan da az sayıda insan bulunuyor.
Bilgisayar ile ilgili suçlar zaman içinde daha büyük bir sorun haline geldiğinden dolayı güvenli ve merkezi olmayan bir ağa dayalı dünya ekonomisini şu anda düşünmek hayal değil. Ayrıca kripto paralarla alakalı olarak hem uluslar arası hem de ulusal ekonomi açısından günümüzde olduğu gibi bazı zorluklar vardır.
Kripto Para Birimleriyle İlgili Problemler
Günümüzdeki finans sistemleri çoğu yönden organizasyona ve düzenlemelere dayalıdır. Bunlar merkezi yapılardır. Bu yüzden de hükümetler tarafından parasal konuları düzenlemek daha kolaydır. Bütün işlemler bazı şeyleri bildirmekle yükümlü olan banka ya da benzeri kurumlardan geçmektedir.
Kripto parada ise fonlar saniyeler içinde direkt olarak göndericiden alıcıya dünyanın her yerinden taşınabilir. Ulusal ekonomiler böylesine hızlı bir nakit akışına genel bir bakış sağlama konusunda bazı problemler yaşayacaklardır. Ayrıca gelir bildirimi ve buna bağlı olarak da vergi gibi konularda çok daha büyük sıkıntılar çıkabilir.
Özellikle vergi meselesi yüzünden dolayı bu hükümetler ile kripto paralar arasında bir çatışmaya sebep oldu. Bu ve başka bazı sebeplerden ötürü bazı ülkeler kripto para birimlerini yasakladılar. Bazı ülkeler ise ticaret konusunda yaptırımlar uyguladı. Potansiyelin farkında olan bazı ülkeler de bu yeniliğe ayak uydurmak için hala mücadele veriyor. Eğer kripto para birimleri geleceğin ekonomisini şekillendireceklerse iki sistem arasında bir orta yol bulunması gerekecektir.
İki sistemin bir araya gelmesindeki en temel sorunlar her ikisinin de savunmuş olduğu temel ilkelerdir. Özellikle kripto para birimlerinin temel ilkeleri, gelenek finans sistemleri ile neredeyse tam tersi bir noktadır.
Kripto para birimlerinde kimliği bilinmeyen X kişisinde Y kişisine z miktarında para transferi edildiğinin bilinmesi yeterlidir. Fakat banka bu kişilerin kimler olduğunu ayrıntısıyla bilmek zorundadır. Bunun yanında paranın nereden geldiği ve nereye gittiği önemlidir. Yeri geldiğinde bankalar paranı ne için kullanıldığını bilmek ister. Göze çarpan şüpheli bir işlem ya da mevzuat ihlali varsa bunu rapor etmekle de yükümlüdürler.
Fakat kripto para birimleri daha çok anonimliğe dayanır ve merkezi bir yapı değildir. Her iki sistem arasında farkın ne kadar uç noktalarda olduğunu buradan daha net bir şekilde anlamak mümkündür. Bu sebepten dolayı geleneksel finans sistemleri ile kripto para birimleri henüz temel ilkelerinde bile çelişirler.
O yüzden burada aslında oldukça zorlu bir sorun bulunuyor. Zamanla daha çok kişi kripto para birimi kullanmaya başlarsa, bankalar da bunu raporlama ve sistemleştirme için çözümler üretmeye çalışıyor. Fakat zaman içinde birbirleri ile zıt yönde temel ilkeleri olan iki sistem bir şekilde orta yolu bulmalıdır.
Kripto Para Birimleri ve Karanlık İşler
Silk Road, üzerinde milyonlarca dolarlık yasadışı işlemlerin döndüğü, uyuşturucu, silah ve yasadışı pornografi ticareti yapmakta olan yasadı bir online ticaret platformudur. Bu site Bitcoin’in piyasaya çıkmasının ardından onu ödeme yöntemi olarak kullanmaya başladı. Böylece burada ticaret yapan kullanıcılar anonim kalmayı başardılar ve kimseye yakalanmadan istediklerini satın alabildiler.
Bireysel mahremiyet hakkı elbette ki tartışılabilir bir durumdur. Ancak milyonlarca hatta milyarlarca doların döndüğü bir ekonomide tam anlamı ile bir anonimlik beraberinde çok ciddi tartışmaları da getirmektedir. İşlemler anonim olduğunda çoğunlukla bunun işine yasadışı işlerin girmesi kaçınılmaz olur. Silk Road operasyonlar ve sitesi gündeme gelmeden önce bir çok kişinin Bitcoin’den haberi dahi yoktu. Bu olaylar yüzünden Bitcoin’in kendi itibarını kurtarabilmesi ise oldukça uzun bir zaman aldı.
Kripto Paralar ve Borsa Değerleri
Kripto para birimleri daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi tamamen düzenlenmemiş bir değer biçimidir. O yüzden de değerin sabit kalması için uğraşan herhangi bir merkez bankası yoktur. Burada genel olarak hakim olan piyasa güçleridir. Bu durum kripto paralar konusunda en çok eleştiri alan konular arasında yer alıyor. Çünkü kripto paraların fiyatları çok kısa sürede aşırı şekilde yükselerek aşırı şekilde düşebiliyor. Durum böyle olunca elinizdeki paranın büyük bir bölümünü kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu da insanlara kripto paralar konusunda finansal bir güvence vermemesine neden olur. Fakat tüm bunlara rağmen bazı kripto para birimleri bu duruma da çareler bulmak için uğraşıyor. Her şeye rağmen kripto para birimlerinin uzun bir süre daha hayatımızda olacaklarına şüphe yok. Fakat pazarın nasıl bir noktaya geleceği konusunda net bir şey söylemek elbette ki mümkün değil.
Küresel Ödeme Çözümlerine Olan İhtiyaç
Gün geçtikçe küresel çapta yapılan ödeme yöntemlerine olan ihtiyaç da artıyor. Dünya üzerindeki her kıtadan birbirleri ile finansal işlemler yapılması gerekeceğinden ötürü birkaç haftalık bekleme süresi için bankacılık kurumları yerine kripto paralara ihtiyaç duyulabilir.
Günümüzde bunun için en hızlı ödeme çözümleri arasında Western Union ve PayPal bulunur. Fakat bu noktada da ortaya işlem maliyetleri ve tamamlamanız gereken bazı prosedürlere gerek vardır. Türkiye’de PayPal kullanımının yasak olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.
Günümüzde banka hesaplarına erişimi olmayan pek çok insan olduğuna değinmiştir. Teknolojinin hızlı bir şekilde geliştiği dünyaya geleneksel sistemler tam anlamı ile ayak uyduramıyor. İnsanlar zaman içinde bir yerden sonra banka hesabı ve sabit bir gelir gerektirmeyen ödeme çözümlerine ihtiyaç duyacaktır.
Genellikle kripto para birimleri ile alakalı problemleri çözmek için çalışmakta olan yeni kripto paralar sürekli olarak çıkmaktadır. Fakat buna rağmen tüm kripto para birimleri sorunlarına çözüm bulmuş olan bir kripto para birimi henüz ortaya çıkmadı.
Kripto Paralar ve Spekülasyonlar
Kripto paralar söz konusu olduklarında, neye inandığınızı bulmak oldukça önemlidir. Gerçekten de pek çok insan kripto para fiyatlarındaki gelişmeden kaynaklı olarak servet kazandılar. Fakat bunun yanında kripto paralar yüzünden bütün parasını kaybeden pek çok insan da bulunuyor. O yüzden kripto paralardan bazıları söz konusu olduğunda tüm yatırımınızı kaybetme riskine hazırlık olmanız gerekiyor.
O yüzden kripto para birimi aldığınızda yatırım yapmış olduğunuz blockchain projesi hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmanız yararlı olacaktır. Elbette ki buralarda yapılan işlemlerin tek potansiyel kullanımı olması da mümkün değil.
Blockchain Teknolojisinin Potansiyeli
İlk zamanlarda bu teknoloji parayı merkezi olan yapıdan merkeziyetsiz bir yapıya taşımak için kullanıldı. Aynı şekilde başka şeyleri ve değerleri de merkezden uzaklaştırmak için şu anda bir engel yok. Değeri olan herhangi bir şey dijitalleştirilerek blok zincirinde güvence altına alınabilir.
O yüzden de aslında blockchain teknolojisinde aslında olasılıklar sınırsızdır. Bu sadece geliştiricilerin hayal gücüyle sınırlıdır. Eğer bir şeyin değeri varsa bu dijitalleştirilebilir ve merkezi olmayan bir duruma getirilebilir.
Bu değerler ise sonrasında güvence altına alır. Mevcut değerler ile alakalı bütün işlemler işlem defterinde herkese açık bir hale gelir ve bunları herhangi birinin kurcalaması mümkün değildir. Kripto para birimleri bir anlamda merkezi olmayan bir çağın başlangıcıdır. Fakat her şeye rağmen bu dijital ekonomide hala kat edilmesi gereken büyük bir yol var gibi görünüyor.
Kripto para birimleri ve blockchain teknolojisi eğer doğru bir şekilde kullanılırsa geleceğin önemli parçalarından biri olacağına şüphe yok.