Bitcoin günümüzde küresel çapta en popüler kripto para birimi olsa da var olan tek kripto para birimi değildir. Günümüzde bazı ülkeler kendi ekonomilerine katkı sağlamak amacı ile kendi kripto para birimleri bile yapmışlardır.
Son dönemlerde ekonomilerine biraz olsun can verebilmek adına bazı ülkelerde dijital para birimleri kullanma fikri popüler olmaya başladı. Avrupa’da İskoçya gibi ülkelerde bazı yatırımcılar halkın kripto para birimleri kullanmasını bile teklif etmiştir.
Aurora Coin Nedir?
Bu kripto para birimi İzlanda’da geliştirilmiştir. Aurora Coin Vakfı tarafından da yönetilmekte olan eşler arası bir kripto para birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yerel ekonomilerde sınır ötesi transferler için bir mekanizma olarak hizmet etmesi amacı ile başlatılmıştır.
İlk olarak 2014 yılında başlatılan bu proje, lansmanından sonra fiyatı direkt olarak düştü. Bunun üzerine başarısız bir proje olarak kabul görmeye başladı. Fakat 2016 senesinde Auroro Caoin işlevlerinin kapsamının günlük işlemleri içerecek biçimde genişleten bir grup geliştiriciyle yeniden canlandırılmıştır.
İzlanda sonrasında Aurora Coin oldukça uygun bir yer olarak kabul edilmiştir. Bunun en büyük sebepleri arasında paranın sınırlı bir kullanımının olması, ülke içinde Bitcoin’e büyük bir ilgi olması ve ülkenin para biriminin uzun vadede istikrarsız olması yer almaktadır.
Bu kripto para birimi de kimliği net bir şekidle bilinmeyen biri tarafından oluşturulmuştur. Aurora Coin’in amacı ise gücü merkezden bir şekilde uzaklaştırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. 2008 yılında yaşanan krizin ardından ülkenin para birimi devalüasyondan dolayı sıkıntılar yaşamıştı.
İzlanda’nın mali sıkıntılarının ardından sermaye çıkışı da hükümet tarafından kontrol altına alınmıştır. Bunun üzerine ülke içinde dövizin çıkmasını engelleyen bazı kontroller başlamıştır. Bunun üzerine Auroracoin kendisini kontrole tabi tutulan para birimlerine alternatif olarak gelmiştir.
İzlanda vatandaşları bir anlamda bütün dövizlerini ülkelerinin merkez bankasına devrediyordu. Geliştiriciler ise buna tepki ve alternatif olarak vatandaşların küresel çapta ticarete girmelerini sağlamak için yeni bir projeye başladılar.
Bunların yanında devletin borcu ve ticaret alanında yaşanan bu belirsizlik bir risk yaratmaktaydı. Aurora Coin böyle bir ortamda iyi bir alternaf gibi görünüyordu.
Aurora Coin Çalışma Mantığı
İlk zamanlarda bu kripto para birimii Bitcoin’in oluşturulma tarzını takip etmiştir. Başlangıçta Litecoin’in kullandığı Scrypt algoritmasına dayanmaktaydı. 2016 yılında ise Digibyt’a dayalı olan çok algoritmalı yeni bir kod yayınlanmıtşır. Bunun sonucundan ise kripto para birimin yarısı çıkarılmuş ve sonrasında üç aşamalı bir şekilde İzlanda halkına dağıtılmıştır.
Bilindiği üzere kripto para birimlerinin genel olarak özellikleri arasında dijital olmaları, şifrelenmiş kodlarla çalışmaları ve herhangi bir merkezden bağımsız olmaları yer almaktadır. Fakat Auroracoin’in diğerlerinden en önemli farkı sadece İzlanda vatandaşları için geliştirilmiş olmasıdır. Buradaki amaç bir anlamda ülkelerinin ekonomisini daha iyi bir hale getirmekti.
Yapılan lansman da ülkenin hükümeti tarafından yetkilendirilmiş olan bir veritabanının kullanımını içermekteydi. Fakat sanal para biriminiin yasallığı ise ülkede hiçbir zaman fikir birliği olmamıştır. Bazı politikacılar bunun ekonomiyi kötü etkileyeceği hatta bunun bir darbe olduğunu söyleyerek bu fikre karşı çıkmışlardır. Bu konuda bazı yetkili isimler ise kripto para biriminin kullanımı ile vergi kaçakçılığının fazla olacağını vurguluyorlardı.
Auroracoin Avantajları ve Dezavantajları
Auroracoin’in sahip olduğu en büyük dezavantajlardan biri de döviz oynaklığıdır. Pek çok kripto para biriminde olduğu gibi arz ve talepten etkilenir. Bu anlamda da zamanla fiyatında yüksek dalgalanmalar yaşanabilir.
Önemli avantajlarından biri ise şifrelenmiş olmasıdır. Böylece yapılan ödemelerde bilgilerin çalınması gibi bir durum söz konusu olmaz.
Kripto para biriminin yaklaşık olarak yarısı ülkedeki tüm vatandaşlara dağıtılmıştır. Bu amaçla da ulusal kimlik sistemi kullanılmıştır. Bu dağıtım başlangıcı ise 2014 yılının Mart ayında olmuştur. Böylece bunun sonucunda kripto para birimini talep eden bütün vatandaşlara 385 Dolar karşılığında 38 Auroracoin dağıtılmıştır.
İzlanda pazarında sanal para birimini yaygınlaştırmak için toplam kripto para birimlerinin %50’si ülkenin tüm nüfusuna dağıtıldı. Bunun için ulusal bir kimlik sistemi kullanıldı.
Diğer aşamalar ise aynı yılın Temmuz ve Kasım ayları arasında gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda da tüm nüfusa 1,5 milyondan fazla dağıtım yapılmıştır.
Auroracoin pek çok açıdan bizlere kripto para birimlerinin etkisini göstermektedir. Özellikle bunu bir ülke bazında tecrübe etmek oldukça faydalı bir durumdur. Böylece kırılgan yapıya sahip olan ekonomilerde bu durumun etkisini görmek de mümkün hale gelmiştir.