Bitcoin’in ardından pek çok alternatifi çıktı ve her biri kendi çapında bazı özellikleri insanlara sundular. Mastercoin de bazı özellikleri ve ilkleri bakımından incelemeye değer kripto para birimleri arasında yer almaktadır..
Bu kripto para birimi de konsolide edilmiş blok zinciri üzerine uygulanmakta olan yeni bir katman getirmektedir. Böylece esnekliği artırmakta ve yeni imkanlar yaratmaktadır. Fakat kendi içerisinde Mastercoin’in de dezavantajları bulunmaktadır.
Mastercoin Nedir?
Bu kripto para birimi dijital paraların sınıflandırmasının bir parçasıdır. Ancak sadece bununla sınırlı da değildir. Bitcoin blok zinciri yapısına yeni işlevler getirmeyi amaçlamakta oaln alternatif bir platformdur.
Mastercoin’in temel fikri, hem Bitcoin hem de alternatif kripto para birimlerinen bütün topluluğa yarar sağlayan imkanlar yaratabilmektir. Lansmanı ise 2013 yılında gerçekleştirilmiştir.
Tam olarak ne olduğunu anlayabilmek için işlem görmekte olan ve değer kazanan diğer kripto para birimleri gibi olmadığını anlamak oldukça önemlidir. Temelde işleyişi mevcut olan Bitcoin yapısının üzerine katmanlar halinde yeni bir protokol ekleme tavsiyesine dayanır.
Uzmanlara göre bu birkaç sebepten ötürü mümkündür. Bunlardan ilki Bitcoin’in temelinde herhangi bir değişiklik olmadığından dolayı bütün topluluğun rızasına ihtiyaç olmamasıdır. Sonuç olarak dünyanın en popüler kripto para birimi bozulmadan kalabilmektedir.
Ayrıca bu yeni protokol, işlemleri merkezileştirmeye ek olarak daha iyi istikrar ve güvenlik de gerektirebilmektedir.
Mastercoin’in ana odak noktası geleneksel finans kurumlarından merkezi olmayan ve daha bağımsız bir performansa sahip olabilmektir. Ayrıca her çözümün işleyişi kaynakların yapımında kullanılan protokollere ve bileşimine bağlıdır.
Mastercoin Avantajları
Eksiksiz bir altyapısı olması bu kripto para birimine avantaj sağlamaktadır. Şifreleme özelliklerini kullanarak ve aynı zamanda da Bitcoin’in birleştirilmiş blok zinciri yapısına da güvenerek oldukça gelişmiş bir güvenlik seviyesi bulunmaktadır.
Ayrıca bu kullanım bütün Mastercoin işlemlerinin Bitcoin blok zincirine kaydedilmesini de içermektedir. Bu da yeni yatırımcılara cazip gelebilecek genel güvenliği de artırmaktadır. Aynı şekilde maliyetler de yatırımcılar için çekici olabilirler.
Bir diğer nokta ise geliştirme kapasitesiyle alakalıdır. Bitcoin’in bütün güvenliğine sahip olduğundan dolayı Mastercoin uygulamada pazar içinde yeni çözümleri pekiştirmektedir. Aynı zamanda belirli özelliklere ve ihtiyaçalra göre de esneklik sağlayabilmekte ve uyum sağlayabilmektedir. Bu sayede Bitcoin üzerindeki katmanlar farklı işlevler ve özellikler sunabilmektedir. Bu pek çok kripto para biriminde mevcut değildir.
Mastercoin Dezavantajları
Yenilikçi ve esnek bir yapıya sahip olmasına rağmen Mastercoin de kendi içinde bazı dezavantajlara sahiptir. Bunlardan en önemlisi ise rekabet konusundadır. O yüzden çözüm konusunda karşı taraf en büyük rakip olarak karşımıza çıkar.
Mastercoin ve Omni
Mastercoin’in tam olarak ne olduğunu anlamamız için kripto para biriminin ve yapısının değiştiğini bilmeniz gerekir. Bu değişim Omni olarak yeniden adlandırılması ile gerçekleşti. 2015 yılında yaşanan bu olay ile asıl yapılmak istenen daha önce yaşanan imaj krizini olabildiğince hafifletmekti. Bu kriz SafeCoin ile alakalı problemden kaynaklanmıştır. MaidSade olarak bilinmekte olan özelliğin kullanılması ile SafeCoin, Mastercoin için dolaşımda olan para birimine dönüşmüştür. Bu birikmiş olan ödülleri üretmenin yanında Bitcoin’in de devre dışı kalmasına sebep olmuştur.
Mastercoin sadece bir para birimi değil aynı zamanda dijital bir varlıktır. Bitcoin blok zincirinin kullanımını geliştirmek amacı ile yeni fırsatlar getirebilir fakat onun da kendi içinde bazı riskleri bulunmaktadır. O yüzden tüm bunları göz önünde bulundurmalı ve stratejilerinizi de ona göre ayarlamalısınız. Bir kripto para biriminin hem avantajlarını hem de dezavantajlarını bilmek, analizini yapmak size pek çok açıdan fayda sağlayacaktır.