Kripto para birimleri zaman içinde oldukça popüler bir hale geldi. Özellikle son senelerde bu popülerlik adeta zirve noktasına yükseldi. Bu kripto para birimlerinden biri de Nano Coin.
İlk olarak 2014 yılında oluşturulan Nano Coin’in asıl RaiBlock’du. Geliştiricisi ise ABD’nin Minnesota eyaletinde dünyaya gelmiş olan yazılımcı Colin LeMahieu’dur.
Bu yazılımcının amacı ise Bitcoin’de yer alan sorunların olmadığı bir kripto para birimi oluşturmaktı. Bunlar arasında en dikkat çeken şey ise Bitcoin madenciliğinde harcanan yüksek miktarda enerjiden kaynaklanan verimsizlikti. Bu durumun daha iyi anlaşılması için Bitcoin madencilik sürecinde bir ülkenin elektrik tüketiminden daha fazla tüketildiği örneğini vermek yeterli olacaktır. Bu da harcanan elektrik enerjinin saatte 121 TW olduğu anlamına geliyor. Üstelik bu sorun Bitcoin’in değerinin artması ile birlikte daha fazla artma eğilimindedir.
Nano Coin Nedir?
Nano Coin’in Bitcoin ile alakalı değiştirmek istediği diğer bir konu ise işlem süreleri ile alakalıdır. Bunun ana nedeni ise veri doğrulama üzerinde çalışmakta olan bilgisayarların katılımıdır. Böyle bir problemi çözmek için Colin LeMahieu, 2018 yılında yeniden bir markalaşmaya gitti ve Nano olarak isimlendirilen RaiBlocks’u oluşturdu. Yapılan bu değişiklikle ise markanın adının yeni bir noktaya gelmesinde etkili oldu.
Bu kripto para biriminin ne olduğunu anlayabilmek için nasıl çalıştığını bilmeniz daha faydalı olacaktır. Bitcoin benzeri kripto para birimleri işlemleri kaydetmek amacı ile blok zinciri kullanırlar. Belirli miktardaki işlemler bir arada gruplandırılır. Bunun sonucunda blok oluşturulur ve bu da hash’i oluşturur. Karma ise o bloğun tamamen kendine has imzası olarak işlev görmekte olan bir dizi karakterdir. Yani bir anlamda güvenlik ifadesi de diyebiliriz. Güvenliğe katkıda bulunmakta olan bu kayıt ve doğrulama işleminde birkaç bilgisayar yer almaktadır. Fakat bu oldukça yüksek miktarda elektrik enerjisi tüketiminin yanında çok fazla işlem gücü de gerektirmektedir. Aynı zamanda işlemlerin kaydedilmesi de zaman alır. Bu da doğal olarak bir gecikmeye sebep olur.
Fakat yapılan işlemler küresel çapta bir blok zincirinde kaydedilmediğinden ötürü Nano Coin daha farklı bir biçimde çalışmaktadır. Her bir kullanıcının hesabının kendi blok zinciri bulunmaktadır. Buna ise blok kafesi adı verilmektedir. İşte bu gecikmeyi olabildiğince azaltmakta olan özelliktir. Böylece işlemler anlık olarak tamamlanmaktadır.
Nano Coin Avantajları
Nano’nun kullanıcılara sunmakta olduğu en önemli avantajlar arasında düşük gecikme süresi ve enerji verimliliği yer almaktadır. Çünkü işin sonunda bu kripto para biriminde daha karmaşık bir veri madenciliği süreci yoktur.
Aynı zamanda daha öncesinde bahsettiğimiz her bir kullanı hesabının kendi blok zinciri bulunmaktadır. Bu sayede Bitcoin’in aksine işlemler anlık olarak tamamlanabilmektedir.
Nano Coin Dezavantajları
Kendi içerisinde pek çok avantaja sahip olsa da bu kripto para biriminin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar arasındaki en önemli şeylerden biri ise kullanıcının ihtimal dahilindeki bilgi eksikliği ile alakalıdır.
Herhangi bir kripto para birimini almadan önce kripto para biriminin ve cüzdanlarının nasıl çalıştığını anlamak oldukça önemlidir. Cüzdan ile kripto para birimini almak için kullanılmakta olan platform arasınad uyumluluk sağlamak büyük önem arz eder. Bunu yapmadığınız takdirde kripto paranız kaybetme ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Günümüzde neredeyse her gün yeni kripto para birimleri çıkıyor. Bunlar arasında hangisine yatırım yapacağınıza karar vermek oldukça zorlu bir süreçtir. O yüzden de iyi bir analizin nasıl yapılacağını bilmeli ve iyi bir araştırma ile analizlerinizi güçlendirmelisiniz.