Bitcoin ve Ethereum Madenciliği

Dünyanın en popüler iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum, madencilik konusunda da öne çıkmaktadır. Kripto para madenciliğinden söz ediliyorsa bu noktada blockchain teknolojisinden de söz etmek gerekiyor.

bitcoin ve ethereum

Blockchain’de bilgilerin ağda yer alan kullanıcılardan tarafından dahil edilmiş olduğu ve aynı kullanıcıların bilgilerin doğruluğunu kanıtlamak için kayıtları tuttuğu, kriptografi ile birlikte doğruluk kontrolü sürece genel olarak madencilik denir. En kısa hali ile bilgilerin doğrulanmış olduğu ve blok zincirine eklendiği süreç olarak da tarif edilebilir.

Genellikle kripto para madenciliği oldukça karmaşık kriptografik hesaplamaları çözmek için çok fazla işlem ve hesaplama yapabilen cihazlar ile yapılır. Böylece tüm bu süreçler sayesinde de yeni kripto para birimleri üretilmiş olur.

Kripto Para Madenciliği Faktörleri

Madencilik süreci ile alakalı bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler tüm bu süreçle bağlantılı ve oldukça önemlidir.

Ağ Güvenliği

Bir ağ içindeki madenci sayısı ne kadar çoksa, ağın büyük bir çoğunluğunun ele geçirilmesi de o kadar zor olur. Buna % 51 saldırısı da denmektedir. O yüzden de ağın güvenli olması için madenci sayısının fazla olması oldukça önemlidir.

Ağ Hızı

Ağın hızlı olması sayesinde çok daha fazla blok oluşturulur ve böylece işlemler doğrulanarak daha hızlı bir şekilde işlenir. Böylece kullanıcılar da bu hızdan önemli ölçüde yararlanmış olurlar.

Yeni Kripto Para Birimlerinin Oluşuturulması

Bitcoin tarzı pek çok kripto para birimi kripto para madenciliği süreciyle üretilirler. Bu sayede piyasaya yeni Bitcoin’ler girmiş olur. Üstelik bu sadece madencilik süreciyle elde edilmektedir.

Kripto para madenciliği ile alakalı bu temel konulara değindiğimize göre artık Bitcoin ve Ethereum madenciliği konusuna geçiş yapabiliriz.

Bitcoin Madenciliği

Bu kripto para biriminin madenciliği bilgilerin kaydedildiği ve doğrulandığı süreçten ibarettir. Bilgiler kaydedilten ve doğrulandıktan sonra ağ yeni bloklar eklenmiş olur. Bitcoin madenciliğinin ise kendi için belli başlı amaçları vardır. Bunları bilmek süreci anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Bitcoin Madenciliğinin Amaçları

Kayıt Bilgisi

Bu kripto para biriminde yapılan tüm işlemler madencilik sayesinde kaydedilir. O yüzden kripto para madenciliği olmadan ağın da var olması mümkün değildir.

Ağ Güvenliği

Madencilikte bir diğer amaç ise ağ güvenliğidir. Verilerin değişmezliği sağlanarak kriptografi uygulanır ve doğrulanması da yine madencilik ile gerçekleştirilir. Daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi ağ içinde ne kadar çok kullanıcı olursa ağ da o kadar güvenli olacaktır.

Bitcoin Üretimi

Daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi yeni kripto para birimlerinin üretilmesi için madencilik gereklidir. Çözümlenmiş olan her bir blok için yeni Bitcoinler ile madenci ödüllendirilir. Bu ödüllendirme günümüzde 6.25 BTC’dir ve ilerleyen dönemlerde de bu yarılanmaya devam edecektir. Bu aynı zamanda madenciler için de oldukça önemli bir teşviktir.

Daha fazla kripto para birimi üretin: Çözümlenen her blok için yeni Bitcoinler, daha kesin olarak üçüncü yarılanmadan sonra 6.25 BTC üretilir . Yeni kripto para birimleri madencileri ödüllendirmek için kullanılıyor.

Kripto para madenciliğinde belirli madencilik algoritmaları vardır. Bitcoin ise Proof of Work algoritmasını kullanır. Ağ içindeki işlem giderleri de Bitcoin’i kendisinin ödenmesi ile gerçekleşir.

Proof of Work Nedir?

En basit hali ile Proof of Work deneme yanılmaya dayanan bir bilgi tanıma sistemi denilebilir. Fakat çözülmesi de oldukça zordur ve sadece öneren kişi tarafından kolay bir şekilde doğrulanan hesaplamadır. O yüzden den birden çok alternatif gerektirdiği için zaman alan bir işlemdir. Bu sebepten dolayı günümüzde Bitcoin madenciliğinde oldukça yüksek kapasiteli ve oldukça pahalı cihazlar kullanılır. Bunların elektrik tüketim seviyeleri de oldukça yüksektir.

Ethereum Madenciliği

Ethereum madenciliğinde de amaç aslında Bitcoin ile benzerdir. Bu süreçte de amaç bilgileri ağ dahil etmek, ağın güvenliğini sağlamak ve yeni Ether jetonları üretmektir. Fakat Ethereum, Proof of Stake modeli ile çalışır ve Bitcoin’e göre nispeten daha az elektrik tüketir.

Proof of Stake Nedir?

Buna göre cihazın sonuca ulaşmak için çalıştığını kanıtlaması gerekmektedir. Bu noktada madencilerin bir miktar madeni paraya sahip olduğunu da kanıtlaması gerekir. Bunun sayısı madencinin bilgi doğrulama sürecine katılımını tanımlamaktadır. Süreçte ne kadar çok kripto para birimi ayırırsanız, katılımınız da o derece büyük olacaktır. O yüzden kullanıcının elinde bulundurduğu süre de etkiler. Fakat Proof of Stake algoritmasına bağlı olarak değişken olabili

Bitcoin ve Ethereum Madenciliği Arasındaki Farklar

Genel olarak bakıldığında ve Bitcoin ve Ethereum’un farklı amaçları olduğunu belirtmek mümkündür. Her ikisi de madencilik süreçlerinde farklı yöntemler kullanmaktadır. Bunun dışında pek çok fark da bulunur.

Amaç

Bitcoin’in amacı temel dijital bir para birimi ve küresel çapta ödeme aracı olmaktır. Fakat Etheruem merkezi olmayan bir sistem yaratmayı amaçlar.

Madencilik

Bitcoin, Proof of Work algoritmasını kullanırken, Ethereum ise Proof of Stake algoritmasını kullanmaktadır. Her iki algoritmasının da kendi için bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Uygulama

Bitcoin şu anda yalnızca baskın ve dijital bir para birimi olmayı amaçlar iken Ethereum pek çok faktörü değiştirmek için blockchain tabanlı uygulamalar oluşturmayı amaçlamaktadır.

Bitcoin Mi, Ethereum Mu?

Genel anlamda bu soruya herhangi birinin daha iyi olduğunu söylemek doğru değildir. Bu temelde pek mümkün değildir çünkü her ikisinin de değiştirmeyi planlandığı amaçlar farklıdır. Bitcoin finans kısmına odaklandı ve çıktığı günden bu yana en etkili kripto para birimi oldu. Ethereum ise farklı amaçlar ile yola çıktı ve özellikle merkezi olmayan uygulamalar konusunda önemli gelişmelere imza attı. Şu an Bitcoin de Ethereum da dünyanın en ünlü iki kripto para birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak birinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek pek mantıklı olmayacaktır. Çünkü her biri aslında farklı kulvarlarda hareket etmektedirler.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir