Avalanche Nedir?

Avalanche, blok zincirleri konusunda ortaya çıkan pek çok zorluk karşısında özellikle ölçeklenebilirlik konusunda kendini kanıtmayı başarmıştır. Blok süresini ise 1 saniyeye kadar sunması da onu diğerlerinden öne çıkaran özellikleri arasında yer alıyor.

avalanche

Aynı zamanda Ethereum Virtual Machine ile uyumludur. Kullanıcı deneyimi açısından da kendi rakiplerini geride bırakmayı da başarmıştır. Avalanche, Ava Lab isimli bir blok zinciri tarafından geliştirildi. Ted Yin, Emin Gun Sirer ve Kevin Sekniqi’nin içinde olduğu uzmanlardan oluşan ekip bu şirketi ise 2018 yılında kurdu.

Brooklyn merkezi bu şirket Avalanche piyasaya sürülmeden önce bazı ölçeklendirme problemleri ile karşılaşmıştı. İşin sonunda ise sil baştan ölçeklenebilir bir katman-1 blok zinciri oluşturmaya yönelik bir girişim olmamıştı. Ancak şirket herkes farklı yeni bir yaklaşım benimsemeyi başardı. Avalanche birden çok blok zinciri altyapısını da benimsemiştir. Kendi alanı içinde daha iyi bir blok zinciri ağı haline getirmekte olan birden çok fikir birliği mekanizması kullanmaktadır.

Avalanche Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Blok zincirleri konusunda en önemli problemlerinden biri olan ölçeklenebilirliği, ademi merkeziyetçelikten de vazgeçmeyerek ele alan bir blok zinciri ve akıllı sözleşme platformu olan Avalanche, platformun temel ağını oluşturmakta olan X-chain, C-Chain ve P-Chain’den meydana gelen çoklu blok zincirini kullanmaktadır.

Avalanche platformu birden çok blok zinciri altyapısından faydalanmaktadır. Özel ve birlikte çalışabilir olan blok zinciri ağlarının oluşturulmasını da sağlar. Bunun yanında pek çok merkezi olmayan uygulamayı yani dApps’ları barındırmayı da sağlamaktadır.

Avalanche Çalışma Mantığı

Bu projenin temel ağı ise farklı amaçlara hizmet etmekte olan üç farklı entegre blok zincirinden meydana gelmektedir. Bunlardan biri Exchange Chain yani X-Chain’dir. AVAX’ı diğer dijital varlıkları oluşturmak ve değiştirmek için kullanmaktadır. Bilhassa bu bağlamda oluşturulmuş olan dijital varlıklar ERC-20 Token standardını takip etmelidir.

Diğeri ise Platform Chain yani P-Chain’dir. Bu ise merkezi olmayan uygulamaların entegrasyonunu sağlayan alt ağların oluşturulmasını kolaylaştırmaktadır.

C-Chain ise EVM’den yani Ethereum’dan sorumludur. Genel olarka ağı doğrulayıcılarını koordine etmektedir. Ayrıca aktif olan alt ağları da izleyerek, yenilerinin oluşturulmasını da kolaylaştırmaktadır. 

Genel olarak bakıldığında X-Chain, Avalanch konsensüs protokolünü kullanmaktadır. P-Chain ve C-Chain ise Snowman konsensüs protokolünü kullanmaktadır.

Avalanche topluluk üyelerinin girdilerine bağlı olarak önemli ağ değişikliklerinin uygulanmasını da sağlamaktadır. Bir kullanıcının, AVAX jetonlarını stake etmiş olması gerekirken, uygulama süreci, düğümün doğrulama sürecinde katılmış olduğu gerçek faaliyetlere bağlıdır. İşin sonunda genel anlamda baktığımızda Avanlanche, düşük maliyetler ile ölçeklenebilir bir blok zinciri aramakta olan, merkezi olmayan uygulamalar projeleri konusunda ilginin odağı olacak projelerden biri olarak görülüyor. Zaman içinde bu projenin geleceği noktayı da daha net bir şekilde görebileceğiz.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir