Bitcoin Gold Nedir?

Bitcoin kurucusu olarak bilinen ve henüz kimliği bilinmeyen Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in oluşturulmasının temel sebeplerinden birinin çok fazla merkezileşme olduğunu ortaya koymuştu. O yüzden de ona göre Bitcoin, herhangi biri ya da gruplar tarafından kontrol edilmeyen, herhangi bir merkezi olmayan bir ağ olarak hareket etmeliydi. Fakat 2014 yılında GHash.io BTC ağı içinde veri kapasitesinin yarısından daha fazlasını kontrol etmeye başladı. O dönemden bu yana bir bölünme yaşandı. Fakat kapasitesinin yarısından fazla bazı şirketler tarafından yönetiliyordu. Bunun sonucunda, Bitcoin’in kurucusunun amaçları doğrultusunda Bitcoin Gold fikri ortaya çıktı.

Bitcoin Gold, bir kripto birimi ve çataldır. Bir blok zincirinin kullanıcıları gruplamaları farklı şekillerden ilerlemeye karar verdiğinde, blok zincirinde bir dallanma yaşanır. Mesela, bu bir blok zincirinin nasıl işlendiğine ilişkin kurallarda bir değişim, prosedürlerin tanıtılması için de geçerli olabilir.

Aynı zamanda, bir blok zincirinin yazılımdaki ele geçirilmeyi ve önemli hataların etkisini çevirmek için de bir dal oluşturmaya karar verdiği olmuştur. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi Ethereum’dur. Bu sebepten ötürü Ethereum da bölünmeye karar vermiştir. Bitcoin’in bu ve benzeri dallanmalara olan örnekleri vardır. Onlar şu şekildedir:

  • Daha fazla işlem hızı ve düşük maliyet için piyasaya sürülmüş olan Bitcoin Cash
  • Bitcoin Private ise kişilere toplamı, göndericilerin ve alıcıların kimliğini gizleme imkanı veren bir Bitcoin şubesidir.
  • SegWit2x ise Bitcoin’deki blok boyutunu arttırma üzerine bir girişimdi. Fakat bu pek çok kişi tarafından kabul edilmedi. Destek alamadığı için de başlatılamadı.

Bitcoin blok zincirinde bir çatal gerçekleştiğinde, bu durumda Bitcoin sahibi olan kişilere karşılık olarak aynı sayıda yeni kripto paradan tahsis edilir. Eğer Bitcoin Gold’un çıktığı tarihte eğer 100 Bitcoin sahibiyseniz size aynı zamanda 5 Bitcoin Gold tahsis edilecekti.

Bitcoin Gold, dünya üzerinde farklı noktalarda bulunan kişiler kar amacı gütmeden yönetilir. Ekibin çalışması, finansmanı için ayrılmış olan % 0.5 oranında geliştiricilere ödenir.

Bitcoin Gold bir yerde Bitcoin madencilerinin merkezileşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Madenciler, bu doğrultuda Proof of Work süreci aralığı ile blok zinciri üzerindeki blokların onaylanması ile blok zincirinin güvenliğini sağlamak için çalışırlar. Bu da madencilerin sistem üzerinden doğrulanmamış işlemleri almakta olan ve bir problemi çözerek bunları onaylayan bir programı çalıştırdığı süreçten ibarettir. Burada merkezileştirme, madencilik havuzlarının ve ASIC madencilerinin devreye girmesinden kaynaklanmaktadır.

Madencilik havuzları, belirli bir çaba ile ilişkili olarak hesaplama gücü şeklinde madencilik işlerinden elde edilen gelirler için iş birliği yapan ve bunu paylaşan bir grup madenci arasında gerçekleşen işbirliğidir. Genelde yapılan bu tarz iş birlikleri madenciler için oldukça avantajlı bir durumdur. Bitcoin’in problemlerini çözmek zaman içinde o kadar zorlu bir hale gelmiştir ki, tek bir madencinin bunu çözebilmesi artık seneleri bulabilecek noktaya gelmiştir. Böyle bir işbirliği ile katkıda bulunan kişilere aylık olarak ödeme yapılmaktadır.

Yaşanan bu problem bir yerde Bitcoin için bir sorun teşkil ediyor. Çünkü Bitcoin, merkezi olmayan bir kripto para birimidir ve yaşanan bu gelişmeler bir yerde kripto paranın da itibarını tehdit ediyor. Bitcoin, madencilik faaliyetlerinin büyük bir bölümü belirli madencilik havuzları tarafından kontrol edilir. 2014 senesine GHash.io madencilik konusunda %51 oranlarına ulaşmıştı. Bu da bir yerde onlara Bitcoin’i manipüle edebilme imkanı veriyordu.

Bu madencilik faaliyetlerinin Bitcoin’e merkezileşme ile ilgili bir problem yaratmasının en büyük sebeplerinden biri de ASIC denilen cihazların piyasaya sürülmesidir. Bu cihazın temel amacı kripto para çıkarmak için tasarlanmış olmasıdır. O yüzden de kullandığımız tüm grafik kartları ve işlemcilerden çok daha verimlidir. Böyle bir cihazın piyasaya sürülmesi, bu cihazlara yatırım yapacak kadar kaynağı olan kişilerin madencilik faaliyetlerinin artmasına ve merkezileşmesine yol açmaktadır. Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda günlük hayatta kullandığımız cihazlarla bile madencilik yapılabiliyordu. Fakat artık ASIC’ler olmadan bunu yapmak neredeyse imkansız. Üstelik ASIC fiyatları ise oldukça yüksek miktarlarda.

Bitcoin madenciliğini yapan şirketlerin pek çoğu Çin’de bulunmaktadır. O yüzden pek kişi, artık daha fazla kontrolün çok az kişinin elinde olduğundan ve bunların da Çinli yetkililerin baskısından etkilenebileceğinden endişe ediyor.

Bitcoin Gold ise ASIC gibi cihazların yaygın kullanımı sonucundan Bitcoin’in merkezileşmesini engellemek için bir çözüm geliştirdi. Bunu da Equishash isimli bir algoritma ile yaptı. Başta Zcash tarafından kullanılmakta olan bu algoritma, Bitcoin Gold kurtarmanın ASIC cihazında normal bilgisayarlardan daha hızlı yapılamayacağı manasına geliyordu. Bu, Bitcoin Gold’un ASIC cihazı kullanıcılarının Bitcoin Gold kurtarmaya hakim olmasını daha zor bir hale getirmesine yardımcı olmaktadır.

Bitcoin Gold’un Amacı

Daha önce de bahsettiğimiz temel amaç, sıradan bilgisayar sahiplerinin Bitcoin Gold çıkarmasını sağlayarak madencilik faaliyetlerini belirli bir merkezden alarak genele dağıtmasıdır. Böylece proje sayesinde ASIC cihazlarını kullanarak Bitcoin Gold çıkarılmasını daha az verimli hale getiren Equihash algoritması kullanılmıştır.

Bitcoin Gold Avantajları

Bitcoin Gold, en önemli avantajlarından biri kripto para birimlerinin kökeni olan Bitcoin’e dayanmasıdır. Bu teknolojisinin test edilmiş olduğu manasına gelmektedir. Ayrıca Bitcoin Gold, ağın daha merkezi bir hale gelmesini önlemek adına Equihash algoritmasını kullanmıştır. Bitcoin’in temel mantıklarından biri merkezi olmamasıydı. Fakat günümüzde Bitcoin böylesine büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır.

Bunlar ile birlikte Bitcoin Gold, Equihash algoritmasının kendi versiyonunu kullanmaktadır. Bu da ağa daha çok sahip olan kişilerin yeteri kadar işlem gücünü toplamasını da zorlu hale getirir.

Bitcoin Gold, pek çok farklı saldırıya dayanıklı olduğunu da kanıtlamıştır.

Bitcoin Gold Dezavantajları

Bitcoin Gold, madenciler ile birlikte ağını güvende tutmak için veri işleme kapasitesini kullanmaktadır. Bu aynı zamanda Bitcoin için de geçerlidir. O yüzden her ikisi de bu konuda aynı dezavantaja sahiptirler. Bitcoin’in askine Bitcoin Gold kendi ağını daha güvenli hale getirmek için daha az sayıda bilgi işlem gücüne sahiptir. Bu da bir yerde sistemi daha savunmasız bir hale getirmektedir. Bu da 2018 yılında Bitcoin Gold’un %51’lik bir saldırıyla baş başa kalması ile sonuçlandı.

Bitcoin ile ilgili bir diğer dezavantaj ise Bitcoin türevlerini ayrı bir kripto para olarak kabul etmeye pek çok kripto para borsası olmasıdır. Aynı zamanda Bitcoin Gold ilk gününden itibaren kripto para biriminin arkasında yer alan ekibin açgözlü olması ithamıyla da suçlanmaktadır. Bunun sebebi ise ekibin toplam paranın %0,5’i kendine ayırmış olmasıdır.

2014 senesinde Bitcoin sahibiyseniz, Bitcoin Gold çıktığında sizde otomatik olarak ona sahip oluyordunuz. Bu bir yerde bedava para anlamına gelmektedir.

Bitcoin Gold kendi içerisinde pek çok açıdan avantajlar ve dezavantajlar bulundurmaktadır. Tüm bunları göz önüne alarak hangi tarafın daha ağır bastığını ve Bitcoin Gold’un geleceğinin nasıl olacağını öngörmeye çalışabilirsiniz.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir