Bitcoin Cash Nedir?

2017 senesinde Bitcoin o güne kadar yaşamış olduğu en ciddi teknik sıkıntıyla karşılaştı. Bu dönemde teknolojinin yeteri kadar ölçeklenebilir olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu da doğal olarak hangi değişikliklerin yapabileceği konusunu tartışmaya açmıştır. Yaşanılan pek çok anlaşmazlık ile birlikte blok zinciri bölündü. Böylece Bitcoin Cash adı verilen paralel bir blok zincir oluşturuldu. Bu da işlem hızın bir artış ve daha düşük işlem maliyetleri gibi imkanlar sağlıyordu.

BCS olarak kısaltılan Bitcoin Cash, Bitcoin blok zincirinin bir çatalıdır. O yüzden, Bitcoin Cash aslında Bitcoin birebir kopyası değildir. 1 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Bitcoin Blockchain’in tamamı Bitcoin Core ve Bitcoin Cash olarak ikiye ayrıldı. Sadece işlevlerine göre düşünülmesi gereken farklı Bitcoin sürümleri vardır.

Blok zincirinde yaşanan bu dallanma, iki grubun, blok zincirine yeni prosedürler ve teknolojiler geliştirmek için farklı yollara gitmeye karar vermesi ile gerçekleşmiş oldu.

Bitcoin Cash’in durumunda işlemlerin işleme kapasitesi ile alakalı düzenli olarak artanda problemlerle nasıl başa çıkacağı konusnda Bitcoin topluluğunda yaşanan anlaşmazlıklar ile alakalıydı. Bu daha çok blok zincirinde yer alan her bir bloğun ne kadar bilginin güvence altına alınabileceğini sınırlamakta olan blok boyutuyla alakalıydı. Bitcoin Cash’in  Bitcoin’den ayrılmasından sonra Bitcoin Cash direkt olarak blok boyutunda 1 MB’den 8 MB’ye bir artış gerçekleştirmiş oldu.

Bitcoin Cash’de meydana gelen blok boyutu artışı beraberinde blok zincirine akıllı sözleşmeleri ekleme imkanını da getirmiştir. Bu da bir yerde Bitcoin Cash’in Ethereum’la da rekabet edeceği manasına geliyor.

Bitcoin blok zincirinde yaşanan bu gelişme ile birlikte bütün Bitcoin sahiplerine de karşılığı olan miktarda yeni para biriminin tahsil edeceği anlamına gelir. Yani diyelim ki ilk çıktığı tarihte 100 BTC’nin varsa bunun ardından 100 BTC ve 100 BCH’ye sahip olacağınız manasına gelir.

Bitcoin Cash tek bir geliştirici ekibe sahip değildir. Bunun yerine , bir dizi bağımsız geliştirici tarafından geliştirilmektedir. Merkezi olmayan, bağımsız bir kripto para birimi olarak doğru yönde atılmış bir adımdır.

2017 yılından önce Bitcoin hızlı ve ucuz işlemler imkanı sunuyordu. Aslında bunlar Bitcoin’in kurucusu olan Satoshi Nakamoto’nun fikrinin parçalarından biriydi.

2017 yılında Bitcoin’in değerinin olağanüstü bir şekilde artması ile birlikte büyük bir değişiklik yaşandı. Buna bağlı olarak blok zinciri işlemleri, işlem kapasitesi ile alakalı problemler yaşamaya başladı. Bu da aynı sene içinde kapasite problemleri, işlem maliyeti ve hızı ile ilgili ciddi bir etkiye sahip olmaya başlamıştır.

Bu sorunun çözümü için sunulan yöntemlerden biri de SegWit olarak adlandırıldı. SegWit, işlemleri belirli küçük parçalarının değiştirebildiği bilinmekte olan bir zayıflık ile başa etmekti. Değişiklik elbette ki işlemleri tehlikeye atmadı. Fakat sistem içinde çok ciddi gecikmelere sebep oldu. Bu güncellemede ele alınması gereken bir diğer zayıflık, işlemlerin artmasının sonunda ele alınabilmesi için daha büyük bir blok boyutunun uygulanmasıydı.

Ayrıca bu güncelleme, blok zincirinde üçüncü taraflarca gerçekleştirilebileceği Lightning Network olarak adlandırılan yeni bir katmanın da oluşturulduğunu öne sürüyordu. Bu, kişisel işlemlerin blok zinciri dışında işlenmesi izi vermekte olan bir ödeme kanalı ağıdır. Elbette ki bu durum pek çok insan tarafından kabul edilemeyen bir merkezileştirme biçim olarak görüldü.

Lighting Network ve SegWit tanıtımının pek çok rakibi bulunuyordu. Bunun sonucu olarak Bitcoin Cash kurulmuş oldu. Bitcoin Cash direkt olarak daha kısa işlem süreleri, daha ucuz maliyet ve daha büyük blok boyutları işlemlerini başlattı.

Bitcoin Cash’in Amacı

Bir yerde Bitcoin Cash’in oluşturulmasına yol açan şey SegWit bölünmesinin yaşanmasıydı. Böylece BitcoinCash, Bitcoin blok zincirinde yaşanan artan  işlem maliyetleri ve işlemleri uzun sürmesinin bir sonucu olarak kuruldu. Tüm bunlar, Bitcoin Cash topluluğunun Bitcoin ile alakalı gerçek bir sorun olarak görmüş oldukları şeylerin bir belirtisiydi.

Bitcoin’in kurucusu onu elektronik bir nakit olarak tanımlıyordu. Fakat Bitcoin, son dönemlerde bu tanımın dışında hareket ediyordu. Çünkü işlem maliyetleri ve süreleri onu nakde alternatif olarak kullanmayı neredeyse imkansız bir hale getiriyordu.

O yüzden Bitcoin’in kurucusunun bu vizyonunu yaşatmak için, Bitcoin içinde yer alan büyük bir grup, tartışmalı olan SegWit yükseltmesinden önce bir şubenin yapılması gerektiğine karar vermiştir. Tüm bu sebeplerden ötürü artık 1 Ağustos 2017 tarihinde Bitcoin Cash oluşturuldu.

Bitcoin Cash Avantajları

Bitcoin Cash bir yerde Bitcoin uğraşmış olduğu problemlere çözüm olabildiğini kanıtladı. Çünkü kendisiyle işlemler çok daha hızlı ve ucuz hale geldi. Bu da mantık olarak blok boyutundan kaynaklıydı. Bitcoin Cash’de blok yer olmayan işlemler bir tür kuyruğu alınmaktadır. Kullanıcılar, işlemleri kuyrukta iletmek amacıyla yüksek işlem maliyetleri ödeme seçeneklerine sahiptirler. Bu, Bitcoin Cash sisteminin işlemler daha yavaş biçimde ortadan kaldırmasını da daha karlı hale getirmekte olan bir sisteme yol açmıştır.

Bitcoin Cash’te yükselt 2017 senesinde başladığında, blok büyüklüğü direkt olarak 8 MB’ye yükseltildi. Böylece kapasite problemi çözülmüş oldu. Bu sayede işlemler hem daha hızlı hem de daha ucuz yapılır hale geldi. Blok boyutu o günden itibaren herhangi bir teknik sıkıntı yaşanmadan artırıldı.

Bu dönemde Bitcoin sahibiyseniz aynı miktarda Bitcoin Cash de otomatik bir şekilde sahiplerine ulaştı.

Bitcoin Cash Dezavantajları

Bitcoin Cash, madenciler aracılığı ile ağı güvene almak için veri işleme kapasitesini kullanmaktadır. Bu durum Bitcoin için de geçerlidir. O yüzden de ikisi de benzer şekilde aynı dezavantaja sahiptirler. Bitcoin’in aksine Bitcoin Cash, ağını güvene alabilmek için daha az bilgi işlem gücüne sahiptir. Fakat bu durum sistemi daha savunmasız bir hale getirmektedir.

Ayrıca bazı kişiler de Bitcoin Cash’in merkezi olmadığını savunmaktadır. Bunun sebebi olarak da Bitcoin Cash madencilerinin bazı madencilik havuzlarında merkezileştirilmesi gösteriliyor. Fakat bu eleştiri benzer şekilde Bitcoin için de yapılabilir.

Bitcoin’in güvenlik konusundaki durumları da hala sorgulanmaya devam edilmektedir.

Bitcoin Cash ve Bitcoin Core

Kripto para birimi ortamlarında Bitcoin Cash ve Bitcoin ile alakalı tartışmalar hala devam etmektedir. Bitcoin’in kurucusunun amaçları doğrultusunda her iki taraf da kendilerini doğru amaç yolunda ilerlediğini iddia ediyor. Bitcoin’in Lightining Network ve SegWit uygulamalarının kabul etmesinin ardından hangisinin Satoshi Nakamoto’nun vizyonu ile uyumlu olduğunu söylemek pek mümkün görünmüyor.

2018 senesinde Bitcoin blok zincirinde bir bölünme daha yaşadı. Bu defa iki şubeye ayrılmış olan Bitcoin Cash blok zinciriydi. Yaşanan bu bölünmeye ise blok zincirindeki değişikliklere olan diren sebep oldu. Bu güncellemeye gelen eleştirenlerin pek çoğu ilk başlarda TTOR’dan CTOR’a geçişi ile alakalıydı. Pek çok kişi Bitcoin’in kurucusu tarafından yayınlanmış olan Bitcoin sürümüne kıyasla daha büyük bir değişiklik olduğunu fark etti.

CoinGeek CEO’su olan Calvin Ayre ve Craig S. Wright liderliğinde bulunan bir grup kendilerinin Satoshi Nakamoto olduklarını iddia ettiler. Buna dayanarak da güncellemelerini yayınlayarak bu güncellemeye karşı çıktılar. Bu iki grup zaman içinde pek çok Bitcoin madencisi tarafından hangi güncellemelerin kullanılacağıyla alakalı bir rekabete girdi.

Bu rekabetin sonucunda Bitcoin SV ismi verilen yeni bir Bitcoin Cash şubesinin oluşturulması ile birlikte sona ermiş oldu. Uzun bir süre boyunca bu rekabette kimin baskın geleceği belirsizdi. Craig S. Wright’ın kendisi Satoshi Nakamoto ilan etmesi medya çok fazla ilgi gördü. Bu kişi kendisi ile konu hakkında dalga geçen kişileri dava açarak cezalandırmak için oldukça çaba sarf etti.

Tüm bunlar tepkilerin artmasına sebep oldu. Bunun sonucundan BSV ilk olarak Binance kripto para borsasından kaldırıldı. Ardından da pek çok borsadan kaldırılması ile sonuçlandı. Binance’tan çıkmasının ardından değerinin yüzde yirmisini direkt olarak kaybetti. Elbette ki bu durum Bitcoin SV’nin işlerini oldukça zorlaştırdı. Buna karşılık olarak ise Bitcoin SV, OKEx ile iş birliği yaparak FloatSV isimli yeni bir kripto para borsası kurdu. Böylece burada Bitcoin SV ile ticaret yapmam mümkün hale geldi.

Bitcoin Cash’in yükseltilmesi ile ilgili tartışmalar genel olarak Wright’ın Satoshi Nakamoto olduğu iddiası ile sonuçlanmıştır. Bu durum elbette ki pek çok kişi pek de yapıcı bir gelişme olmadı.

Günümüzde bile hala Satoshi Nakamoto’nun kim olduğuna dair tartışmalar sürüyor. Pek çok kişi kendisinin Bitcoin’in gizemli kurucusu olduğunu iddia etti. Fakat bunların pek çoğunun net bir kanıtı maalesef ortada yoktu. Gelecekte yaşanan gelişmelerin ne olacağı ise büyük bir merak konusu.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir