Kripto para dünyasında az çok tecrübe kazanmaya başlayan kişiler yüksek ihtimalle Bitcoin Hash kavramı ile karşılaşmışlardır. Genel terimlere göre daha teknik bir kavramdır ve çoğunlukla yeni başlayan kişilerin bilgi sahibi olmadığı konulardan biridir.
Bitcoin Hash’in tam olarak ne olduğunun anlaşılabilmesi için Bitcoin madenciliği konusunun anlaşılması gerekir. Aksi takdirde kavramı tek başına açıklamak yetersiz kalacaktır. Madencilik ise blok zincirine yeni bilgilerin eklenmesi sürecine denir. Kısacası blok zinciri, Bitcoin ağı içinde birbirlerine bağlı olan sıralı bilgi bloklarından oluşmaktadır. Tüm bu bloklar ise ağı küresel çapta kripto para birimi ile yapılmakta olan işlemleri depolamaktadır. Bu blok zincrine yeni blokları ekleme işini ise madenciler yapar.
Bitcoin Madencileri
Madenciler özellikle Bitcoin’in işleyişinde oldukça önemli bir rol oynarlar. Elbette ki bu işi sadece Bitcoin’i çok sevdikleri için yapmıyorlar. Yapmış oldukları işlemler karşılığında da ödül BTC alıyorlar. Genellikle bu ödül ise kayıt yapılan her bir işlem için ücretlerden ve blogu ağa eklemek için sabitlenmiş ödülden gelir.
Sanılanın aksine Bitcoin madenciliği kolay değil oldukça zorlu bir süreçtir. Blok zincirine yeni bloklar eklemek için oldukça karmaşık matematiksel problemlerin çözülmesi gerekir. Ağda yer alan madenciler ise bunları çözmek için aralarında rekabet ederler. Bunu çözen ilk madenci ise hakkı olan ödülü kazanır. Bu sayede ağ kötü niyetli kişilerden de korunmuş olur. 2021 yılı Ekim ayına kadar Bitcoin blok zincirini herhangi bir kişi hackleyememiştir.
Temel anlamda Bitcoin Hash ise blok zincirne yeni bilgilerin eklenmesi amacı ile kullanılmakta olan matematiksel bir fonksiyondur. Bunun ise kripto para birimlerinde birtakım işlevleri bulunmaktadır. Bunlar arasında işlemin bilgilerinin varsayılmakta olan koda dönüştürme, kodu oluşturmakta olan kaynak bilgileri gizleme gibi işlevlerdir.
Bilindiği üzere madenciler her bir işlemin bilgisi ile direkt olarak ilgilenmezler. Eğer bu olsaydı yapılan transferlerin kimler arasında olduğunu bulmak çok kolay olurdu. O yüzden de madenciler sadece blokların karma değerlerine erişmektedirler. Onların amacı işlemleri içermekte olan blokların karmasını keşfetmektri. İşin sonunda bunu yapan kişi kazanan olur ve ödülünü alır. Doğru hash’i bulmak bir anlamda tahmin etmekten ibaret gibidir. O yüzden de madenciler hash’leri olabildiğince çabuk tahmin etmek için oldukça karmaşık ekipmanları kullanırlar.
Hash Oranı Neden Önemlidir?
Hash oranı ne kadar büyük olursa ağ katılımcıları da o kadar çok hesaplama yapabilirler. Hash oranı bir anlamda bu kripto para biriminin blok zincirine ne kadar çok çaba harcandığını ölçmektedir.
Bitcoin’de madencilerin doğru hash değerini bulmalarının yaklaşık olarak 10 dakika süreceği tahmin edilmektedir. Yani diğer anlamda bu, bir blogun ağ eklenmesi için geçecek olan süreyi ifade etmektedir. Bu oranın bir diğer önemli yanı ise hangi ülkelerin daha çok madencisi olduğunu bizlere göstermesidir. Buna göre % 65 gibi oldukça yüksek bir oranla Çin lider konumdadır. Sonrasında ise sırası ile ABD, Rusya ve Kazakistan gelmektedir.
Bitcoin Hash ve Hash Oranının Önemi
Hash ve Hash oranının Bitcoin için pek çok açıdan önemi bulunmaktadır. Bunlar ise genel olarak şu şekildedir:
- Bu kripto para biriminde yapılmakta olan işlemler ile alakalı bilgilerin korunmasını sağlar.
- Madenciler bunun rekabet ederler ve bu da ortaya daha verimli bir sonucun çıkmasını sağlar.
Tüm bunlar ile birlikte blockchain teknolojisinin tam olarak nasıl çalıştığını anlamanızda da fayda vardır. Her bir kavram aslında kripto para birimlerinin ve Bitcoin’in genel anlamda nasıl çalıştığını anlamak için önemlidir.