Bitcoin ve Enerji Tüketimi

Bitcoin bilindiği üzere tarihin ilk kripto para birimi ve ilk çıktığı günden bu yana hayatımızda çok önemli değişimlere sebep oldu. Özellikle finansal anlamdaki bakış açımızı devrimsel nitelikte değiştirmeyi başardı.

bitcoin

Ancak Bitcoin ilerleyen dönemlerde bazı konularda eleştiri almaya başladı. Bu eleştirinin başında ise yüksek miktardaki enerji tüketimi geliyor. Bu konu uzun zamandır tartışılıyor olsa da Tesla’nın yenilenemeyen kaynaklardan oldukça yüksek enerji tüketiminden dolayı artık Bitcoin ödemesi kabul etmeyeceğini açıklaması ile çok daha fazla konuşulmaya başlandı. Bilindiği üzere Tesla’nın sahibi olan Elon Musk, 1,5 Milyar Dolar değerinde Bitcoin almıştı.

Bu enerji tüketiminin en önemli sebeplerinden bir tanesi de Bitcoin madenciliği. Bitcoin madenciliği oldukça yüksek miktarda enerji tüketen ona özel tasarlanmış olan bilgisayarlar ile yapılmaktadır. O yüzden de madenciler olabildiğince düşük maliyetli olan tedarikçilere odaklanmış durumda.

Çin ile birlikte Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde hidroelektrik santrallerinin yakınına kurulmuş olan madenciler olduğu biliniyor. Tüm bunları daha iyi anlayabilmek için öncelikli olarak Bitcoin madenciliğinin ne olduğunu açıklamak oldukça faydalı olacaktır.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin’de madenciler tamamen deneme yanılma yoluna dayanan karmaşık matematiksel problemleri çözmeye yarayan bilgisayarları kullanırlar. Bu matematik problemi çözmeye ise kısaca İş Kanıtı denilmektedir.

Tüm bu süreç Bitcoin işlemlerinin herhangi bir merkezi kontrol olmadan doğrulandığı ve bunların kaydedildiği bir süreçtir. Bu madenciliği yapabilmek için de oldukça pahalı olan ve aşırı miktarda elektrik tüketen özel ekipmanlara ve bilgisayarlara ihtiyaç vardır. Bu çabaların sonucunda ise madenciler ödül olarak yeni oluşturulmuş olan Bitcoin’leri alırlar. İşte Bitcoin madenciliğine bu noktada getirilen eleştiri aşırı miktarda elektrik tüketimi yapmasıdır.

Bütün Kripto Para Birimleri Madencilik Kullanıyor Mu?

Her kripto para birimi madencilik kullanmaz. Ripple gibi kripto para birimleri paylaşılmış olan veritabanı teknolojisini kullanırlar. Zaman içinde Bitcoin’e alternatif olan pek çok kripto para birimi çıktı ve ondan farklı olarak pek çok özelliğe sahip oldular. Bitcoin ile benzer madencilik sistemini kullanan kripto para birimleri de bulunsa da onlardaki enerji tüketimi Bitcoin kadar çok değildir.

Bitcoin’nin Enerji Tüketimi

Elde edilen bilgiler dahilinde Digiconomist’in yapmış olduğu araştırma kapsamında küresel çapta Bitcoin madencileri 115 TWh enerji tüketmektedir. 1 TWh, saatte 1 Trilyon Watt civarında enerji tükettiği düşünüldüğünde bunun ne kadar devasa bir tüketim olduğunu anlamak mümkün hale geliyor. Bu şu anda 17 milyondan fazla insanın yaşadığı Hollanda’nın enerji tüketimiyle bile karşılaştırılabilir.

Elbette ki bu noktada suçu Bitcoin’in kendisine atmak doğru değildir. Burada aslında dikkat etmesi gerekenler madencilerdir. Çünkü kullanacakları enerjinin yenilenebilir enerji ya da yenilenemez enerji kaynağı olması tamamen madencinin elindedir.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir