Çatal Nedir?

Çatal konusunun detaylarını sizlerle paylaşacağız. Kaynak kodları, kişisel blok zincirinin protokollerini ve kurallarını belirler. Ayrıca işlemleri doğrulamakta olan ve yeni bloklar oluşturan düğüm adı verilen kullanıcılar tarafından uygulanmaktadır.

Örneğin; Bitcoin protokolü her yeni bloğun boyutunun 1 MB işlem verisi olması gerektiğini içeren bir kurala sahiptir. Ayrıca, Bitcoin gibi kripto para birimleri gelişmeye devam ettikçe, protokollerde değişiklikler meydana gelebilir. Bunlar bazı yeni işlevsellikle eklenebilir.

Bir çatal oluştuğunda ise madenci blockchainde bu tarz bir değişikliği belirleyecektir. Mesela Bitcoin, Bitcoin Cash çatallanmış ya da bölünmüştür. Bu mevcut yeni blok zinciri kendi içinde sonrasında daha farklı kurallara ve protokole sahip olmuştur.

Çatal Türleri

Yumuşak Çatal

Bir grup düğüm blockchainde belirli kuralların güncellemesi ile ilgili anlaştıklarında yumuşak çatal adını verdiğimiz şey meydana gelir. Bu da protokolün yeni sürümlerinin öncekilerle uyum olduğu anlamına gelmektedir. Blok zincirinin önceki sürümleri bu sayede yeni blokları tanıyabilecektir. Protokol, bir önceki ile benzer şekilde çalışır. Ağ yer alan bütün düğümler, gerçekleşen yumuşak çatalın ardından blok zincirine eklenmiş olan yeni blokları da tanımaya devam etmektedir.

Sert Çatal

Bir grup düğüm yani kullanıcılar belli bir fikir birliğini varamadıklarında sert bir çatallanma meydana gelir. Ardından bir ya da daha fazla madenci, blokları yeni protokol kuralları ile doğrulamaya karar verirler. Bu da blok zincirinde yer alan eski sürümler ile uyumlu değildir. O yüzden de bir düğümü çalıştırmak olan, blok zincirinde yeni bloklar çıkarmakta olan ve işlemleri de yeni kurallar dahilinde doğrulamak isteyen herkes, bu yeni blokları tanımak amacıyla yazılımı güncellemesi gerekmektedir. 

Sert çatal genelde yeni blockchain oluşturulduğunda, blockchain bir bölünmeye neden olur. Eski ve yeni, her iki zincirin de var olmaya devam edip etmediği, ağdaki bulunan madenciler tarafından desteklenip desteklenmediğine bağlıdır.

Genel olarak sert çatallar, yumuşak çatallara göre daha fazla dikkat çekerler. Bunun sebep tam anlamı yeni bir blok zinciri oluşturuyor olmalarıdır.

2017 yılında yaşanna sert çatalda Bitcoin bölünde ve ortaya Bitcoin Cash çıktı. Bu yaşanan olayda, ağdaki düğümler ve madenciler ağ blok boyutu konusunda anlaşmaya varamamıştır. Bunun üzerine ağda yer alan bir grup düğüm, blok boyutları 8 MB olan Bitcoin Cash’e bölünme konusunda karar kalmıştır.

Bir sert çatal meydana geldiğinde ve her iki blok zinciri de blokları çıkarmakta olan kullanıcılar tarafından desteklendiğinde, orijinal kripto para birimi tutmakta olan tüm kullanıcılar çoğunlukla buna karşılık gelmekte olan miktarda yeni, bölünmüş olan kripto para birimini almış olurlar. Bu yeni kripto para biriminin ise destek alıp almayacağına ve diğer insanlara dağıtılıp dağıtılmayacak karar vermek yüksek oranda da kripto para borsalarına bağlıdır. Geçmişte pek çok kripto para birimi yatırımcısı sert çatallar bedava para olarak görüyordu. Fakat böyle bir bölünme madencilerin yeni para birimlerini hayatta tutmaya yetecek kadar güvene ve inanca sahip olmasına bağlıdır. Bitcoin bölünmesi yaşanmış olmasına rağmen hala Bitcoin blok zinciri en baskın olandır.

Blockchain üzerinde teknolojik bir gelişme veya değişiklik olduğunda, ya sert bir çatal ya da yumuşak bir çatal ile yükseltilir. Bir yumuşak çatal ağda bulunan kişilerin çoğunluğu yeni kurallarla ilgili konsensüs yani fikir birliğine vardığında oluşur. Bu da blok zincirinde birtakım protokol değişikliğine sebep olur. Diğer yandan sert çatalda, yeni blokları çıkarmaktan olan düğümler ağda fikir birliğine varamadığında tam anlamı ile yeni bir zincir oluşturmak için orijinal bir blok zincirinden ayrılmış olduğu anlamına gelmektedir.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir