EOS Nedir?

EOS’un diğer kripto para sistemlerinden çok daha farklı özellikleri vardır. EOS, Ethereum’dan çok daha fazla işlem gücünü kullanıcılarına vaat eder. BlockOne isimli bir şirket tarafından geliştirilmiştir ve ismi olmayan bir varlığı sahip olan bir blok zinciridir.

Farklı blok zinciri türleri olduğunu fark etmişsinizdir. Bunun sebebi genellikle bazı hataların düzeltilmesi, yeni blok zincirlerinin oluşturulmasıdır. Bu durum da aralarında bir rekabet yaratır. Benzer bir amaç ile BlockOne isimli şirket EOS’u yaratmıştır. EOS’un en büyük rakibi ise Ethereum ağıdır.

Bu blok zinciri, herhangi bir merkeze sahip olmayan dApps uygulamaları ve akıllı sözleşmelerin geliştirilmesi için kullanılmakta olan bir platformdur. Genel olarak bu uygulamalar bildiğimiz uygulamalara benzer. Fakat blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulurlar. Bunlar da tıpkı klasik uygulamalarda olduğu gibi C ++, Python gibi programlama dilleri ile geliştirilmektedir. Bu uygulamalardan oluşturmak, belirli verileri analiz etmek ya da çok farklı amaçlar için uygulamalar yapmak istiyorsanız bu programlama dillerini öğrenmeniz oldukça faydalı olacaktır.

EOS, Ethereum’a çok benzer mantıklar ile çalışmayı planlamaktadır. Fakat saniyedeki işlem işleme özelliğiyle ondan ayrılır.

EOS Nasıl Çalışır?

EOS’taki tarafların uzlaşma mekanizması DPoS yani hisse kanıtı da denilen yöntemle sağlanır. Bu eşler arası ağ mekanizmasında yer almakta olan işlemlerin doğrulanmasını sağlamakta olan bütün düğümler yerine, doğrulamalara katılmak amacıyla sürekli olarak daha az sayıda düğüm seçmekte olan bir komite bulunur. Miktarın az olmasından dolayı da işlemler çok daha hızlı yapılır. Böylece saniye başına olan işlem miktarları artmaya devam ettikçe de kullanıcılar bunun karşılığında ödüllendirilir.

EOS’un nasıl çalıştığını da az çok öğrendiğimize göre şimdi de EOS’un avantajları ve dezavantajları konusuna bir göz atalım.

EOS Avantajları

  • Hataları düzeltmenin kolay olması
  • Uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştırmak amacıyla sunucu barındırma ve bulut depolama gibi özelliklerinin olması
  • Ağdaki kullanıcıların yapmış oldukları işlemler için ödeme yapmaması
  • Güvenlik sistemi
  • Operasyonların çok daha hızlı ve güçlü olması

EOS Dezavantajları

  • Düğüm sayısının az olması
  • Düğüm sayısının az olması nedeniyle aynı zamanda daha az düğümle merkezi bir hale gelmesini kolaylaştırması
  • En büyük rakibinin Ethereum olması

EOS Kripto Para Birimi

EOS’un bir blok zinciri olduğunu artık biliyoruz. Bu ise blok zincirinin ismi ile aynı ismi taşıyan bir kripto para birimidir. EOS’un ilk jetonu 2017 yılında oluşturuldu ve o günden bu yana büyük bir yükseliş yaşamayı başardı. 2021 yılı Mayıs ayı itibariyle piyasa değeri se yaklaşık olarak 57 Milyon TL’dir. 2017 ile 2018 yılları arasında lansmanı yapıldı ve bu süreçte 4 Milyar Dolar’dan fazla para toplamayı başardı.

EOS Nereden Satın Alınır?

EOS’u satın alabileceğiniz pek çok kripto para borsası bulunuyor. Bu borsalardan bazıları ise şu şekildedir:

  • Binance
  • Bittrex

EOS Cüzdanları

  • MyEtherWallet
  • Metamask

Eğer EOS ile amacınız blockchain, akıllı sözleşme kullanmak ya da uygulama geliştirmek ise ağda iş yapmanın ilk koşullarından biri EOS kripto para birimine sahip olmaktır. Bunu yapmadan önce özellikle pasif gelir elde etmek istiyorsanız, bu durumda yatırımlarınızı güvenli ve daha verimli bir şekilde nasıl yapacağınızı da öğrenmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde bilmediğiniz bir alana yatırım yapmak yüksek ihtimalle zarar etmeniz anlamına gelecektir.

Günümüzde bilgi akışlarının yalnızca seneler içinde genişleme içinde olduğunu biliyoruz. Bu yüzden seneler önce imzalanmakta olan tekellerin merkezileştirilmesi sürecine girerken, özgür işletmeler sadece dinamik veri alışverişi ortamında yükselme eğilimine sahiptirler. Blockchain teknolojisinin bu dönüşümlerin temelinde nasıl yer aldığını, özelliklerini, günlük hayatımızda yer alan uygulamalarını, avantajlarını ve dezavantajlarını iyi bir şekilde anlayın. Tüm bunları yapmanız sizi bu konularda çok daha güçlü yapacaktır. Unutmayın modern zamanlarda en büyük güç bilgidir.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir