Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte kripto para piyasası da her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmelerin parçalarından biri de EOS.IO platformudur.
Gizlilik, işlem hızı ve güvenlik gibi pek çok konuda iyileştirmeler yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. Son dönemlerin en çok dikkat çeken platformları arasında EOS.IO yer alıyor.
EOS.IO Nedir?
Öncelikli olarak belirtmek gerekiyor ki EOS.IO bir kripto para birimi değildir. Pek çok yazılım ve dijital para birimi için blockchain teknolojisi sunan bir yazılım olarak karşımıza çıkmaktadır.
Projenin fikri ilk olarka 2017 yılında tanıtılmış ve 2018 yılının yaz ayında Block.one tarafından da başlatılmıştır. Bu platformun amacı öncelikli olarak ölçeklenebilir sağlamak ve bir noktada da kripto para birimi işlemlerini etkilemekte olan oldukça yüksek ücretler konusunda kullanıcılara yardımcı olabilmektir. O yüzden de bu blok zinciri daha çok Dapps denilen merkezi olmayan uygulamalar tarafından tercih edilen bir blok zinciridir. Nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bu noktada Dapp ve Blockchain kavramlarını bilmek oldukça önemlidir.
Blockchain teknolojisi başlangıçta kripto para birimlerinin daha iyi ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için ortaya çıkmıştır. Kişilerin yapmış olduğu işlemler blok halinde toplanır ve bunların her birine de has adı verilir. Bunlar tıpkı bir imza gibi görev görmekte olan karakter dizileridir. Sonrasında ise işlemleri doğru bir şekilde doğrulamak amacı ile doğrulamalar gerçekleştirilir. Blok başarılı bir şekilde doğrulanır ise hash bir sonraki bloğa eklenmektedir. Böylece blok zinciri terimi de bir anlamda gerçekleşmiş olur.
Bu kayıtlar ve doğrulama işlemleri de küresel çaptaki farklı bilgisayarlar tarafından yapılmaktadır. Elbette ki bu farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. EOS.IO ise bu noktada DPoS’u tercih etmektedir.
DPoS Nedir?
Bu yönteme göre seçmek için bir seçim yapılmaktadır. Kullanıcıların rolü ise blok zincirinde yer alan bilgileri kaydetmek ve doğrulamaktır. Geliştirici kişiler işlemlerin gruplar tarafından onaylanabilmesi için bir fikir birliği protokolü oluşturmasını istemişlerdir.
Proof of Work yöntemi ise pek çok bilgisayarın katılımı ile fikir birliğine varır. Fakat bu durumda işlemlerin onay süresi arttığı gibi aynı zamanda muazzam miktarda elektrik tüketimine de sebebiyet verir.
DPoS’ta ise doğrulama ve kayıt işlemleri için sadece 21 temsilci katılmaktadır. Böylece hem enerji tüketimi hem de işlem gecikme süresi azalmış olur. Platform blok zinciri Proof of Work’ü tercih eden Ethereum’dan daha hızlı bir şekilde yapabilmektedir. Ethereum’da saniyede 15 işlem doğrulanabilirken bu EOS.IO’da binleri bulabilmektedir. Fakat EOS.IO’da madencilik süreci yoktur.
Dapp Nedir?
Merkezi olmayan uygulama anlamına gelen Dapp ise daha çok merkezileştirme, depolama ve işlemle alakalıdır. Bunlar da küresel çapta farklı bilgisayarlar ile yapılmaktadır. Bir uygulamanın da bu şekilde çalışabilmesi için EOS.IO gibi platformlara ihtiyacı bulunmaktadır. Bu sadece uygulamalar için değil aynı zamanda kripto para birimleri için de geçerli bir durumdur.