Günümüzde Bitcoin’den sonra en çok konuşulan ve merak edilen kripto para birimleri arasında Ethereum yer almaktadır. Bu kripto para birimi uzun bir süredir Bitcoin’den sonraki en yüksek piyasa değerine sahip kripto birimi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Proje bilindiği üzere 2015 yılının Temmuz ayında başlatıldı. Temelde proje dağtılmış veritabanında yer alan ek bir katman ile yeni işlevler aramaktadır. O yüzden de Ethereum amacı ve daha pek çok sebepten ötürü Bitcoin ile direkt olarak rekabet halinde değildir. Şu anda ise yeni bir sürümü olan Ethereum 2.0’ın uygulanması beklenmektedir. Bu güncelleme ile birlikte Ethereum’da çok önemli gelişmeler olacağı biliniyor. Elbette ki bu durumun fiyatına nasıl bir etkisi olacağını da zaman içinde göreceğiz.
Ethereum’un Ortaya Çıkışı
Temel bazda baktığımızda Ethereum platformdur. Bu platformun para birimine ise Ether diyoruz. Fakat insanlar arasında bu artık aynı anlamda kullanılmaya başlandı. Proje blockchain teknolojisine dayanıyor ve merkezi olmayan uygulamaların oluşturulmasına izin veriyor. Üstelik kendi için akıllı sözleşmeleri de kullanmaktadır.
Proje ise kripto para dünyasının en ünlü isimlerinden biri olan Vitalik Buterin tarafından oluşturulmuştur. Kendisi bir programcıdır ve Bitcoin’in kurucusunun aksine kendisi gerçek kimliğini kullanmaktadır. Her ne kadar Ethereum ilk olarak 2015 yılında oluşturulmuş olsa da proje ilk olarak 2014 yılının ilk ayında durulmuştur. Ayrıca projenin geliştirilmesinde daha öncesinde Microsoft’ta çalışmış olan Gavin Wood da yer almıştır. 2015 yılının Temmuz ayına geldiğimizde ise 72 Milyon ETH basıldı ve piyasaya sürüldü.
Ethereum Genel Özellikleri
- Bitcoin ile özellikle kaynak kodu kısmında bazı benzerlikleri olduğunu ve ondan ilham aldığını net bir şekilde söylemek mümkündür.
- Kayıtlar oldukça şeffaftır.
- Blockchain teknolojisini kullanır.
- Geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar yani dApp ve merkezi olmayan finans da denilen DeFi oluşturmasına imkan tanır.
- Akıllı sözleşmeleri kullanır. Bu sayede kendi kendine çalışan programlanmış sözleşmeler kullanılarak üçüncü tarafların müdahalesine ihtiyaç duyulmaz.
- Ethereum blok zincirinde ortalama her 13 saniyede yeni bloklar eklenmektedir.
- İşlem kayıt ücretleri sadece Ether ile ödenmektedir.
- Merkezi olmayan uygulamalar ise adı üstünde herhangi bir üçüncü tarafa ya da otorite olmadan yönetilebilen akıllı sözleşme tabanlı programlara denir.
- Merkezi olmayan uygulamalardaki tüm bilgiler de herkese açık bir şekilde blok zincirinde saklanmaktadır.
Ethereum tüm bunlar ile birlikte kendi içerisinde büyük potansiyelleri olan bir projedir. Bugüne kadar onu Bitcoin’in ardından en büyük ikinci kripto para birimi yapan sebeplerden biri de budur. İlerleyen dönemlerde yapılacak olan Ethereum 2.0 güncellemesi ile proje çok önemli bir döneme girecek gibi görünüyor. Bu kripto para birimini uzun bir süre daha hayatımızda görmeye devam edeceğiz.