SETI dağıtık bilgi işlem için ilk ve en başarılı projelerden biriydi. Bu programda, uzay içinde akıllı yaşam arayışı için kullanılmak üzere verileri işlemek amacıyla kullanımda değil iken 50 bin ile 100 bin bireysel bilgisayar kullanma ümidiyle 1999 senesinde başlatıldı. Program, bilgisayar aktif bir şekilde kullanılmadığında SETI programından veri işlemyi sağlamakta olan bir ekran koruyucu olarak dağıtılmıştır. Proje zamanla bütün beklentileri aşmayı başardı ve 5 milyonun üzerinde katılımcı almış oldu.
Golem’in de SETI projesi ile birçok ortak noktası bulunuyor. Katkıdan bulunmuş olanların, kısa bir sürede yüksek miktarda veriyi işlemek için senkronize edilmiş ve kullanılan bilgisayarlarında bedava kapasite sunabileceği benzer bir konsepte dayanır. Golem, dünya üzerindeki bilgisayarlarda kullanılmayan bilgi işlem gücünden oluşan bir süper bilgisayardır. Kullanılmamakta olan bu kapasite, GNT yani Golem Network Token halinde ödenmekte olan sahiplerden kiralanmaktadır. Bu, katkı sağlamakta olan kişilerin katkılarının ödenmediği SETI projesinde bu yönüyle farklıdır.
Günümüzde, bilgi işlem gücü zamanla daha da önemli bir hale gelmektedir. Ne var ki süper bilgisayarlara olan erişim yüksek ölçüde askerli kuruluşlar ve hükümetler ile birlikte IBM, Google, Amazon gibi büyük şirketler ile sınırlıdır. Şu ana dek, süper bilgisayarlar sıradan insanlar için ulaşılamaz haldeydi. Golem, süper bilgisayarlar ve yüksek miktarda veriyi kısa bir sürede işleyebilmenin yararlını, kendi süper bilgisayarlarına yatırım yapacak bütçeleri olmayan kişiler ve nispeten daha küçük işletmeler için de kullanabilir hale getirmeyi hedeflemektedir. Bunu da büyük bir görevin daha küçük parçalarını gerçekleştirmekte olan pek çok küçük kaynağı bir araya getirerek yapmaktadır.
Golem’in veri işlemesinde kullanılmakta olan kaynaklar, çoğunlukla bilgisayar sahipleri tarafından başka türlü kullanılmayacak olan kapasite fazlasıdır. O yüzden de bu ku çoğunlukla bilgisayarlar için paylaşım ekonomisi olarak da betimlenir. Golem ağında yer alan kaynaklar, fazla kapasitelerini ağa satmakta olan kişisel bilgisayar ve veri merkezi sahiplerinden gelmektedir. Fazla olan kaynakların kullanımı, verimliliğini artmasını sağlar. O yüzden de hizmetler için de dhaa düşük fiyatlar imkanı ortaya çıkmış olur.
Golem bu oldukça pratik hizmeti, yapay zeka, kriptografi, borsa ve DNA analizi gibi pek çok şey için kullanılabilmektedir.
Golem Nedir?
Golem bilindiği üzere kökeni Avrupa’ya özellikle de Polonya mitolojisine dayanan, genellikle taş, metal ya da seramik malzemelerinden oluşan ve çoğunlukla da dini ritüeller ile hayata geçmiş olan efsanevi bir yaratıktır. Bu yaratık neredeyse sınırsız bir güce sahiptir. Bu aynı zamanda Golem ekibinin dünya çapında süper bilgisayarlarının da bir planıdır. Aynı zamanda veri işleme kapasitesinin satılması ve satın alınması için de merkezi olmayan bir pazar olarak işlev görmektedir.
Golem ekibi, veri işleme görevlerinin, ayrı bir şekilde belirli bir sırayı takip etmek zorunda kalmadan kolay bir şekilde işlenebilen küçük görevlere bölünebildiği bir ekosistem geliştirir. Bu, bir görevin farklı kısımlarının aynı anda işlenmiş olduğu pek çok bilgisayara dağıtabileceği, bu da işlem süresini yüksek ölçüde azaltabileceği ve aynı zamanda başka türlü olmayacak kapasite fazlası kullandığınızda maliyetleri azaltma imkanına sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Her insan bilgi işlem gücü satıcısı olabilmektedir. Bu kişiler pek çok sayıda bilgisayara sahip olan ve uzman olarak çalışana veri merkezleri olabileceği gibi, fazla kapasitenin bilgisayarların kullanılmadığında kullanılmasına izin veren özel bir kişi de olabilmektedir. Bilgi işlem kapasitesi alıcıları, kendi kapasitelerin ihtiyaç duymadıklarında da satıcı olabilmektedir.
Bunun yanında Golem, kişilerin erişim satın alabileceği ve Golem platformu üzerinde kullanabileceği programlar ve merkezi olmayan uygulamalar geliştiren programcılara açılıyor.
GNT ise veri işleme kapasitesini Golem platformu üzerinde yer alan kişilere ve üzerinde yazılıma erişi satışı yapmakta olanlara küçük hizmetler için ödeme yapmak amacı ile platform üzerinde bir ödeme aracı olarak tanıtılmıştır. GNT, Ethereum tabanlı bir tokendir. O yüzden de işlenmesi daha kolaydır.
Bunlar ile birlikte GNT sınırlı miktarda verilmektedir. Verilen büyün tokenler de GOLEM’in ICO’sunda yayınlanmıştır.
Bu token, Utility Token olarak sınıflandırılmaktadır. Bu da onları yayınlayan şirkette mülkiyet hakkı vermedikleri manasına gelir. GNT’nin kendi has kullanım alanı, bilgi işlem gücü satım ve alımı bulunur.
Golem’in Amacı
Golem, yüksek miktardaki bilgi işlem kapasitesine erişimi herkese yayma çalışıyor. Şu anda daha önce de bahsettiğimiz gibi süper bilgisayara olan erişim, küçük kaynakları olan işletmeler ve kişileri için uzun bir süredir erişilemez haldedir. Bunun en iyi örneklerinden biri de, özel görsel efektlerin daha çok kullanılmakta olduğu sinema sektörüdür. CGI yani animasyonlu efektler oluşturmak için gereken ekipmanın masrafı, çok uzun süredir küçük film yapımcılarının CGI konu olduğunda rekabet etmelerini zorlaştıran etmenlerden biri olmuştur. Golem, sinema sektöründeki yeni kişilerin ekipman satın almak ya da kiralamak için yüksek ücretler ödemek zorunda kalmadan CGI kullanmasını mümkün kılmaktadır. Bunun yerine işleme işleri kısmen ya da tamamen şimdi kullanılmayan diğer bilgisayarlar tarafından yapılır.
Golem’in diğer kullanım alanları arasında ise yüksek ölçekli veri analizleri, yapay zeka, DNA analizi ve evrende akıllı yaşam arayışı gibi pek çok alan bulunur.
Golem Avantajları
Golem, yalnızca bir ödeme aracı olmanın yanı sıra değerli işlevselliğe katkıda bulunmakta olan bir kripto para birimi projesidir. Pek çok kripto para daha çok ödeme aracı olarak işlev görür. Bunun dışında çok az katkıları vardır.
Veri işleme kapasitesinin dağılımı, ilerleyen zamanlar ismini çok daha fazla duyacağımız alanlardan biridir. Amazon ve Google günümüzde şu an bu sektörün baş aktörleridir. Golem de kendi pazarı içinde güçlü bir aktör olma potansiyelinde emin adımlarla ilerlemektedir.
Aynı zamanda Golem’in merkezi olmaması, kullanıcılar için daha büyük bir güvenirlilik ifade ediyor. Bunun yanında Golem’in sağladığı en büyük avantajlardan biri de yaygın kullanım potansiyeli ve ölçeklendirmesidir. Golem ağı içindeki talep arttıkça, bilgi işlem gücüne erişim alternatif bir gelir kaynağı olarak daha büyük kitleye hitap etmesini sağlar.
Bunlar ile birlikte Golem, başarılı ICO’larının bir sonucu olarak oldukça iyi bir şekilde finanse edilmektedir. O yüzden bu konuda oldukça avantajlı bir durumdadırlar.
Golem Dezavantajları
Bilindiği üzere Golem, Ethereum platformu üzerinde oluşturulmuştur. Golem sistem içindeki işlemler için kullanılmakta olan jetonlar, o yüzden Ethereum blok zincirinin bir parçasıdır. Bu da Ethereum kapasitesi problemleriyle ya da bağlantılı olarak Ethereum atacak olursa bir dezavantajdır.
Golem temelde uzun bir perspektifi bulunur. Faaliyetlerini ise 14 senesini planlamışlardır. Bu da elbette ki onları yavaş bir şekilde çalıştıkları ve ilerledikleri manasına gelmez. Geleceği düşünerek hareket etmek elbette ki bir dezavantaj değil, fakat projenin geliştirmesinde çalışanların yeterli kaynağa sahip olmadıkları manasına da gelebilmektedir.
Golem’in günümüzde Microsoft, IBM, Amazon ve Google çok büyük rakipleri bulunuyor. Golem dünyanın en büyük güçleri ve şirketleriyle bu şekilde bir rekabete giriyor. Diğer yandan, hizmetlerinin fiyat seviyeleri üzerinde her zaman daha az kontrol sahibiler.
Kısa vade üzerinden rekabetçi olmayabilecekleri ve istikrarlı bir şekilde işleyen bir sistemin kurulmasını uzun sürmesi mümkün olabilir.
Merkezi olmayan bir ağ olan internet zaman içinde daha da merkezi hale gelmeye başladı. Bunların sebebi IBM, Google ve Amazon gibi büyük şirketlerin bulut bilişim için uygun fiyata, kullanışlı çözümler sunmasıdır. Bu da bir yerde bazı kişilerin başlangıçta özgür ve merkezi olmayan bir ağ üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasına neden olmaktadır.
Merkezi hale gelmek bir yerde daha az rekabeti ortaya çıkarır. Bu da doğal olarak fiyatların zamanla kademeli bir şekilde yükselmesine ve şirketlere karşı ayrımcılığa sebep olur.
Golem ise merkezi olmayan süper bilgisayarı, bir müşteri olarak kiralayabileceğiniz sunucular ile dolu merkezler oluşturmak yerine, pek çok kişisel bilgisayarlardaki verileri küçük bölümler halinde işlemektedir. Bu çok daha ucuz ve hızlıdır.