Piyasada Ne Tür Kripto Para Birimleri Var?

Bitcoin ilk olarak 2009 yılındaki çıkışının ardından pek çok kripto para birimi piyasaya sürüldü. Bu kripto para birimlerinin de kendi içinde amaçları ve hizmet ettiği alanlar bulunuyor.

kripto para

Kripto para birimlerinin piyasa değeri, arz, ağlarda artan güven onun fiyatından faydalanılabilecek faktörlerden bazılarıdır. En temel özellikleri arasında ise yüksek votalite yer almaktaıdr. Genellikle var olma sebepleri ise üçüncü tarafların müdahalesi olmadan finansal işlemleri gerçekleştirmenin alternatif bir yolu olmasıdır.

Piyasadaki Temel Kripto Para Türleri

Genel olarak bakıldığında kripto para birimlerinin en üst sırası piyasa hareketlerine göre değişen ilk 10 para birimini listelemektedir. Fakat son senelerde bakıldığında bu listede çok fazla şeyin değişmediğini görmek mümkündüür. Bitcoin daima liderlik konumunda ve ardından da Ethereum gelmektedir. Her ne kadar pek çok kripto para birimi piyasaya sürülüyor olsa da bu iki kripto para biriminin yanına yaklaşmaları bile genelde mümkün olmadı. Üstelik her geçen gün de bu iki kripto para birimi değer kazanmaya devam etmektei.r

Dash ve Monero gibi gizlilik ön planlı başka kripto para birimleri de bulunuyor. Bu iki kripto para biriminin şu anda borsalarda çok fazla işlem görmemelerinden dolayı zaman içinde daha fazla gelişebileceğini bazı kişiler inanmaktadır. Tüm bu durumları daha iyi anlamak için piyasada yer alan en iyi kripto para türüne bakmamız daha faydalı olacaktır.

En İyi 10 Kripto Para Birimi Türü

Bitcoin

2009 yılındaki çıkışından bu yana zirvedeki yerini korumaya devam eden bu kripto para birimi tüm dünyayı etkileyen 2008 Ekonomik Krizi’nin olduğu dönemde kullanıcılar ile buluştu. Hala kimliği bilinmeyen biri ya da grup olan Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulmuştur. Seneler içinde dünyanın en popüler para birimlerinden biri oldu. Günümüzde neredeyse her borsa Bitcoin’i bulmak ve satın almak mümkündür.

Ethereum

Ethereum’un Bitcoin gibi tam anlamı bir değer deposu olmasa da ağı, akıllı sözleşmeleri ile çok değerli bir konumda bulunmaktadır. 2022 yılında yapılması planlanan Ethereum 2.0 ile çok daha fazla yükselişe geçeceği düşünülmektedir.

Tether (USDT)

Dolar’a endeksli bir stabilcoin olan Tether günümüzde borsalarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bu tarz pek çok stabilcoin kripto dünyasında kullanıcılara kolaylıklar sağlıyor.

Binance Coin (BNB)

Binance bilindiği üzere şu anda en çok kullanıcıya sahip olan kripto para borsalarından biri olarak biliniyor. Her geçen gün popülerliği artan bu borsada BNB bir para birimi olarak ortaya çıktı ve zamanla aşırı popüler bir hale geldi.

Cardano (ADA)

Günümüzde yatırım konusunda ilgilenenlerin tercih ettiği kripto para birimleri arasında yer alıyor. Piyasada ise hala önemli bir yeri olduğu ve uzun bir süre daha da bu şekilde olacağı düşünülüyor. Kendi blok zinciri olan CSL’ye sahip olması ile dikkat çekmektedir.

Ripple (XRP)

İlk olarak 2012 yılında karşımıza çıkan bu ödeme ağı sistemi SEC tarafından açılan davalara rağmen hala alım satımlar için önemli bir seçenek olmaya devam ediyor. Günümüzde pek çok kişi de bu kripto para birimine yatırım yapıyor.

Litecoin

Bitcoin’den büyük oranda esinlenen bu kripto para birimi eşler arası kod sayesinde blokları 5 dakikadan daha kısa sürede işlem gibi bir avantaja sahiptir. Pek çok açıdan hala kripto para birimlerinin gümüşü olarak görülmesi de boşuna değildir.

Chainlink

Çeşitli blockchain ağları arasında bir köprü görevi görmeyi amaçlamaktadır. Böylesine faydalı ve mantıklı bir girişim ile oluşturulmuştur. Temelde ödemei sistemi ve bir bulut depolması olan bir ağdır. Genel olarak bakıldığından merkezi olmayan uygulamalara talep arttıkça o da bir anlamda büyümeye devam edecektir.

Bitcoin Cash

Bilindiği üzere Bitcoin sert çatalı ile 2017 yılında oluşturuldu ve bu sayede Bitcoin sahibi olan bütün kullanıcıların birikimi ikiye katlanmış oldu. Ancak kendi için büyük bir kar marjı olsa da bugüne kadar Bitcoin’e her zaman altında bir fiyatta kalmıştır.

Stellar (XLM)

Jed McCaleb tarafından geliştirilmiş olan bu proje Ripple bazı noktalarda benzerlikler göstermektedir. Açık kodlu bir ödeme sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendi içinde pek çok avantajı olduğu gibi bazı dezavantajları da barındırmaktadır.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir