Airdroplar ve Fork Aynı Şey Mi?

Kripto para dünyasında airdroplar ve fork terimleri oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak bu dünyaya yeni giren pek çok kişi bu iki kavram hakkında çok fazla bilgi sahibi değil. Anlaşılması başta zor gibi görünse de başlangıçta fikir sahibi olmadığınız için kafa karıştırıcı gelmesi oldukça normaldir.

airdroplar ve fork

Fork ve airdrop terimlerinin ikisi de genellikle ücretsiz kripto para birimi oluşturulması ile karıştırılabilmektedir. Fakat bu iki terim arasında oldukça önemli farklar bulunmaktadır. Sizler için bu yazımızda fork ve airdrop terimleri arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri açıklayacağız.

Fork

Çatal olarak da bilinen bu terimi anlamak için Bitcoin ağının iki ayrılması örneğini vermek daha açıklayıcı olacaktır. Fork en kısa tanımı ile bir kripto para birimi için yazılım veya protokol güncellemesidir. Yapılan bu güncelleme ise tercihe göre önceki sürümü ile uyumlu olabilir veya olmayabilir. Bu da durumu hard fork (Sert Çatal) ya da soft (Yumuşak Çatal) olarak tanımlamakta olan şeydir.

Soft fork daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi önceki sürümler ile uyumlu olan yazılım güncellemesine verilen addır. Bu durum pek çok kripto para biriminin protokolünde daima olabilir.

Kripto para biriminin bazı geliştiricileri, protokollerinin bir önceki sürümü ile uyumlu olmayan bir yazılım güncellemesi yayınladıkların ve aynı temel kod ile bu kripto para biriminin bir dalını oluşturduğun hard fork oluşmuş olur. Böyle bir durumda tıpkı Bitcoin ağının bir kısmında Bitcoin Cash’in ortaya çıktığı gibi yeni bir kripto para birimi oluşturulur. Çoğunlukla asıl kripto para biriminin bütün sahipleri yeni oluşturulmuş olan kripto para biriminin aynı miktarını ücretsiz olarak alabilirler. İşte Fork olayı bu noktada Airdrop kavramı ile karıştırılmaktadır.

Airdrop

Bu kavram ise herhangi bir kripto para biriminin belirli bir yatırımcı grubuna dağıtılması demektir. Böyle bir durum ICO’larda satın alma ya da geliştiriciler tarafından sunulmakta olan hediyeler gibi yöntemler ile gerçekleşebilir. Bu jetonlar ise çoğunlukla önceden var olan bir blok zincirinin sahiplerine tahsis edilmektedir.

Fork kavramı ile Airdrop arasında kafa karışıklığına neden olan kısım da işte burasıdır. Her bir durumda önce bir kripto para biriminin sahiplerinin çoğunlukla mevcut varlıklarına eşdeğer olacak biçimde yeni jeton olması daha yaygındır. Bitcoin Cash’in hard fork’unda olduğu gibi Bitcoin sahipleri geliştiriciler tarafından belirlenmiş olan zamanda eş miktarda jeton aldılar.

Airdrop’ta ise yeni bir kripto para biriminin tanınmasının ve yaygınlaşmasının öne çıktığını söylemek mümkündü.r Mevcut kripto para biriminin ek miktarı oluşturduktan sonra piyasadaki daha geniş bir kitleye sunulabilmektedir. Bu da piyasada kripto para fazlalığına sebep olmaktadır. O yüzden böyle bir açıdan bakıldığında Airdrop, başka bir kripto para birimi oluşturmaması bakımından Hard Fork’tan farklıdır. Çünkü bunun yerine zaten var olan bir kripto para birimi için daha büyük bir teklif oluşturmaktadır.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir