Bitcoin Halving Nedir? Bitcoin Halving Ne İşe Yarar?

Bitcoin Halving yani diğer bir adıyla Bitcoin yarılanması kripto dünyası için oldukça önemli olaylardan biridir. Bilindiği üzere Bitcoin ilk ortaya çıktığı günden bu yana pek çok yenilik ile karşımıza çıktı. Getirmiş olduğu bu yenilikler sayesinde de çok büyük bir başarı elde etti. Hiç şüphesiz bunda getirmiş olduğu yeniliklerin çok büyük bir etkisi bulunuyor.

bitcoin halving

Kripto para birimlerinin başarısındaki en büyük etkenlerden birinin de Bitcoin Halving olduğu düşünülmektedir. Bilindiği üzere günümüzde devletlerin basmakta olduğu para birimlerinin herhangi bir sınırı bulunmamaktadır. Eğer isterlerse sonsuz sayıda basmaları mümkündür. Ancak bu durum beraberinde enflasyonu yükseltir ve paranızın değerinin kaybolmasına sebep olur.

Buna karşılık olarak Bitcoin’de ise böyle bir durum söz konusu değildir. Toplamda üretilebilecek olan sayısı bellidir. Bu sayı ise 21 milyondur. Ancak bu noktada Bitcoin Halving kavramını daha iyi anlayabilmeniz için öncelikli olarak Bitcoin madenciliği konusunu açıklamak çok daha faydalı olacaktır.

Bitcoin Madenciliği

Daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto bu kripto para biriminin miktarını 21 milyon olarak belirlemiştir. Fakat bunların hepsi bir anda üretilmemiştir. Onun yerine belirli süreler ve miktarlarla çıkarılmaktadır. Buna da Bitcoin madenciliği denilmektedir.

2009 yılında Genesis Bloğu olarak da bilinnen ilk Bitcoin bloğu oluşturulmuştur. Bu blokta ise toplamda 50 Bitcoin yer alıyordu. 10 dakikada bir de bu ağa yeni bloklar ekleniyordu. Böylece piyasaya 50 Bitcoin de eklenmiş oluyordu. Madenciler de yapmış oldukları belirli işlemlerin karşılığında ödül olarak başlangıçta 50 Bitcoin alıyorlardı. Ancak bu her zaman bu şekilde devam etmeyecekti.

Satoshi Nakamoto bu konuda oldukça zekice bir hamle yaptı ve Bitcoin Halving düzenlemesini yaptı. Bu süreç Bitcoin’in koduna yazılmıştır ve belirli zaman dilimlerinde gerçekleşecek biçimde programlanmıştır. Buna göre her yarılanmadan sonra %50 oranında bir kesilme yaşanır. Bu yarılanma süreci de yaklaşık olarak 4 yılda 1’e tekabül ediyor. Temelde ise süreç her 210 bin blokta birdir. Bu işlemler blok sayımı ile gerçekleştiği için net bir zaman tahmini vermek pek kolay değildir.

Bitcoin Halving Dönemleri

2009 yılında ödül miktarı 50 BTC iken, 2012 yılında 25 BTC’ye düşmüştür. Sonraki dönemde ise bu 2016 yılında 12,5 BTC ve son olarak da 2020 yılında 6,25 BTC düşmüştür.

Bitcoin sahip olduğu bu özellik ona bugüne kadar başka para birimlerinde olmayan bir özelliği getirmiştir. O da enflasyon oranının tahmin edilebilirliğidir. Günümüzde TL ya da Dolar gibi para birimlerinin enflasyon oranlarının seneler sonra ne kadar olacağını herhangi birinin söylemesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Ancak Bitcoin’i emisyon oranı herkes tarafından bilindiği için bunu yapmak çok daha kolay bir hale gelir.

Halving’in genel olarak bakıldığında Bitcoin’in fiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bitcoin çok daha kıt bir hale geliyor. Bu kripto para birimine olan talep de artmaya devam ediyor. O yüzden de genel olarak bakıldığında Bitcoin’in değerinin artma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu sebepten ötürü de yaşanan bu yarılanmaların ardından çoğunlukla fiyatta çok büyük yükselmeler yaşama eğilimi gerçekleşmektedir.

İktisata göre bilindiği üzere eğer bir varlığın arzında bir azalma meydana gelir ve talep de devam ederse fiyat üzerinde yukarı yönlü bir baskı olduğunu açıklamaktadır. Yatırımcılar yüksek talep kalıyorken, yeni Bitcoin arzından bir azalmaya sebep oluyor ve işin sonunda pek çok analist de Bitcoin’in değer kazanacağına inanıyor.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir