Blockchain Node (Düğüm) Nedir?

Merkezi olmayan teknolojiler konusunda blockchain hiç şüphesiz büyük bir devrim yaratmayı başardı. İlk olarak Bitcoin blok zinciri ile başlayan bu teknoloji zaman içinde çok farklı amaçlar için kullanılmaya başlandı.

blockchain node

Merkezi olmayan bir yapı için de küresel çapta dağıtılmış olan bilgisayar ağına bağlı düğümlere ihtiyaç duyılmaktadır.

Genel anlamda ifade etmek gerekirse düğüm dediğimiz şey aslında ağa bağlı olan bir bilgisayarı ifade eder. Örnek vermek gerekirse internet bağlamında laptobunuz ya da telefonunuz da bir düğümdür. Bu düğümler elbetteki farklı şekiller ve boyutlar alabilmektedir.

Madencilik Düğümleri

Madencilik düğümleri en basit haliyle blok zinciri için blok üretmekte olan düğümlerdir. Madencilikte listeye yerleştirilmesi gereken blokları onaylamakta olanlar madencilik düğümleridir.

Bitcoin ağı ve madencilik konusunda ağ ve ASIC cihazlarından bahsedildiğini duymuşsunuzdur. Genel anlamda bakıldığında ASIC cihazları fazlası ile pahalıdır ve çok fazla elektrik tüketirler. ASIC öncelikli olarak Bitcoin olmak üzere kripto para madenciliğinde kullanılmak üzere üretilmiş özel cihazlardır. 

Madencilik düğümleri blok zincirini korumaktan sorumlu değillerdir. Onların tek görevi eklenecek blokları oluşturmaktadır. Bloklar oluşturulduktan sonra ise ağ üzerinden full node denilen tam düğümlere gönderilir. Tam düğümler doğrulama işlemini yapar ve blok zincirine ekler.

Full Node (Tam Düğüm)

Genel olarak tam düğümlerin sorumluluğu bütün blok zinciri kaydının kopyalarını korumak ve dağıtmaktır. O yüzden blok zinciri geçmişini doğrulamanın temel kısmı oldukça için ağ için çok fazla öneme sahiptirler.

Tam düğüm, Bitcoin blok zincirinde çıkarılan ilk blok olan genesis bloğundan gelmekte olan işlemleri doğrulayabilmektedir. Günümüzde Bitcoin ağı içinde çalışmakta olan 10 binden fazla düğüm olduğu düşünülmektedir.

Bu düğümler ise güvenilir blok zinciri bakımı için blok zincirini ağda yer alan bütün düğümlere yaymaktadır. Düğüm sayısı ne kadar fazla ise ağ da aynı oradan daha merkeziyetsiz ve çok daha güvenli olacaktır.

Düğümler genel olarak belirli kurallar çerçevesinde blok zincirini doğrulamaktadır. Bütün ağ bu kurallara uymak zorundadır ve tüm düğümler aynı blok zincirinin de üretilmesine yardımcı olmalıdır. Doğrulamanın temelde bir blok madenciliği yapılmadan önce gerçekleştiği ve doğrulamanın fikir birliği ile aynı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Çoğunlukla madencilik düğümleri hangi işlemlerin geçerli olduğunu değil aksine işlemlerin sırası konusunda anlaştıklarında fikir birliğine varmış olurlar.

Düğüm sayılarının fazla olması aynı zamanda ağın güvenliğinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Ağa yapılan saldırıların önlenmesi için çok fazla sayıda düğümün olması ağı daha güvenli hale getirir. % 51 saldırısının gerçekleşmemesi de aynı şekilde buna bağlıdır. Bitcoin kendi içinde çok fazla düğüm barındırmasından ötürü bugüne kadar % 51 saldırısına uğramamıştır.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir