Ethereum Madenciliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kısa bir şekilde açıklamak gerekirse kripto para madenciliği bazı matematik problemlerini çözmeyi içeren bir süreç olarak karşımıza çıkar. Bunu çözmeye çalışan kişilere ise madenciler denir.

ethereum madenciliği

Madenciler zamanlarının büyük bir bölümünü mevcut matematik problemlerini çözmek için kullanırlar. Ağdaki blok zincirinin işlemlerini doğrulamakta olan çalışma kanıtını sağladıklarından ötürü herhangi bir ağın temel taşını oluştururlar.

Tüm bunların yapmalarına ek olarak eğer iş kanıtı görevini başarılı bir şekilde tamamlamak için ödüller üretildiğinde ötürü madenciler bu süreçte yeni tokenler oluşturmaktan da sorumlu kişilerdir. Tüm bu ödüller yeni blokları kazıldıktan sonra verilen jetonlar ile birlikte ödenmektedir.

Günümüzde çok daha fazla madenci problemleri çözdüğü için otomatik bir şekilde yeni problemleri çözmek giderek daha da zorlaşıyor. Bunlar çözebilmek için de çok daha fazla zamana ve işlem gücüne gerek duyuluyor. Bu açıdan eğer bir kripto para birimi yükselme eğiliminde ise madencilerin almış olduğu ödüller o noktada oldukça önemli oluyor.

Ethereum Madenciliği

İş kanıtı madenciliğinin hiç şüphesiz en iyi örneklerinden biri Bitcoin’dir. Madenciler rastgele sayı ve har dizisi bulunmakta olan karma işlevi ile bir zaman damgası ve yazılımı sürümü içermekte olan bloğun benzer başlık meta verilerini kullanır. Buna ise karma ismi verilir. Madenci eğer mevcut hedef ile eşleşmekte olan bir karma bulursa, blok kazılmış kabul edilir ve diğer düğümlerin işlemi doğrulaması ve blok zincirinin kopyasına eklemek için ağ genelinde yayınlanacaktır.

Ayrıca günümüzde Bitcoin madenciliği birtakım merkezileşme sorunları ile mücadele etmektedir. Geçmiş dönemde sıradan bir bilgisayar ile Bitcoin madenciliği yapmak mümkündü. Ancak günümüzde oldukça pahalı bazı donanımlar ile bunları yapmak mümkün hale geldi. Durum böyle olunca büyük şirketler madencilik işine girdi. Durum böyle olunca merkezileşme de artmaya başladı.

Fakat Ethereum’a geldiğimizde süreç bir miktar farklıdır. Ethereum temelde bireyler tarafından merkezi olmayan madenciliği teşvik etmektedir. O yüzden ASIC gibi cihazların madencilikte kullanılmasına izin vermemektedir. Ethash adı verilen algoritması, daha az alım gücü sürecine katılmayla madenciler için açılış yerinde kanıtı dayalı madencilikle ödüllendirilmektedir.

Ethash algoritmasına bağlı olarak, Ethereum ağı içinde yapılan başarılı madencilik 3 Ether, bütün işlem ücretleri ve kod işleme ücretleri olarak değerlendirilir. Fakat ortalama olarak bir Bitcoin işlemi bloğunu doğrulamak ve çıkarmak en az 10 dakika sürmektedir. Bunun Ethereum’da 12 saniyede bir olması hedeflenmektedir.

Bu zaman farkı sayesinde Ethereum çok daha hızlı taahhütlere izin verir. Fakat bu aynı zamanda çok daha fazla bloğun da ilgisiz kalınmasına neden olan GHOST protokolü ile mümkündür. O yüzden potansiyel olarak birden çok Ethereum bloğunu sadece bir Bitcoin bloğun madenciliği yapmak için gereken sürede aynı miktarda kazabilirsiniz.

Ancak Ethereum madenciliği pek çok açıdan teknik bilgiler içeren bir alandır. O yüzden kendinizi geliştirmeden kesinlikle bu alana direkt olarak girmeyin. Aksi takdirde pek çok zararla karşılaşmanız mümkün olabilir. Bunların önüne geçebilmek adına kendini geliştirmeniz oldukça önemlidir. Bunun internet üzerinde nasıl Ether madenciliği yapılır sorusunun cevaplarını iyi bir şekilde incelemeniz güzel bir başlangıç olacaktır.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir