Kısaca Blockchain Teknolojisi

Blockchain teknolojisi, sistemi bozmayı, değiştirmeyi ya da dolandırmayı neredeyse imkanız hale getirecek şekilde bilgi toplamak için kullanılmakta olan sistemdir. Temelde, blok zinciri, blok zincirindeki bütün bilgisayar sistemleri ağı boyunca çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin dijital bir defteridir.

blockchain teknolojisi

Blok zincirindeki her bir blok işlemler içermektedir. Blok zincirinde  her bir yeni işlem yapıldığında, her bir katılımcının defterine o işlem için bir giriş yapılır. Birden fazla katılımca tarafından yönetilmekte olan merkezi olmayan bir veritabanına DLT teknolojisi denmektedir.

Blok zinciri, işlemlerin karma ismi verilen değiştirilemez bir şifreleme imzası ile kaydedilmiş olduğu bir DLT türüdür. Bu, bir zincirde bir blok değiştirilirse, bunun manipüle edildiği hemen anlaşılacağı manasına gelmektedir. Hackerlar bir blok zinciri sistemine zarar vermek isteselerdi, zincirin bütün dağıtılmış sürümlerinde zincirdeki her bir bloğu değiştirmek zorunda kalacaklardı. Bu günümüzde teknolojisi ile teknik anlamda neredeyse imkansızdır.

Bitcoin, Litecoin, Ethereum gibi blok zincirleri, zincire bloklar eklendikçe sürekli olarak genişlemektedir. Tüm bunlar da güvenliği yüksek ölçüde artırmaktadır.

Geçmiş dönemlerde dijital para oluşturmak için pek çok girişimde bulunulmuştur. Fakat bunların pek çoğu başarısız olmuştur. Bu noktada en büyük problemlerden biri de güvendi. Mesela X isimli yeni bir dijital para oluşturulursa, kendinize milyonlarca X para birimi vermeyeceğinize ya da çalmayacağınıza nasıl güvenebilir?

İşte Bitcoin bu problemi blok zinciri ismi verilen özel bir veri tabanı türü kullanılarak çözülmek istendi. Blok zinciri oldukça farklıdır. Çünkü bundan sorumlu birileri yoktur. Onu kullanmakta olan herkes tarafından kullanılır. Aynı zamanda Bitcoin para birimlerinin taklit edilmesi, hacklenmesi mümkün değildir. Böylece bu sayede insanlar bu kripto para birimine güvenebilirler. Blockchain teknolojisi işte bu tarz problemleri çözmekte ve insanların daha güvenli bir şekilde kripto para birimlerini kullanmasına imkan sağlamaktadır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde blockchain teknolojisi yüksek oranda geleceğin teknolojilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir